Registratie: elluk nadeel hep zun voordeel?

Regelmatig kunnen jullie in columns en commentaren op deze site forse kritiek lezen op de registratiezucht die in Nederland ten aanzien van voetbalsupporters heerst. Vooral uitsupporters moeten met legitimatiebewijs, uitkaart en tal van formulieren hun persoonsgegevens laten vastleggen en controleren. En van dat standpunt stappen we niet af, de registratiewoede moet ingedamd worden. Maar zolang die heerst, en we vrezen dat dat nog wel even het geval zal zijn, zou het fijn als de trouwe uitsupporters die zich dit al jaren moeten laten welgevallen nu ook eens kunnen profiteren van die ongein.

Sinds de loting afgelopen vrijdag voor de derde ronde in de UEFA Cup (we schrijven het gewoon nog een keer op, omdat het zo lekker klinkt: de derde rond, de laatste 32!) staat heel Nijmegen op z’n kop. Op de internetfora zijn vele reacties en vragen te lezen van mensen die kennelijk nog nooit bij een uitwedstrijd zijn geweest (wat is een uitkaart, hoe kom ik daar aan?), maar nu mee willen naar Hamburg. En we vinden het prachtig. Persoonlijk hoopten we vooral op Hamburg omdat dan half Nijmegen zonder al te veel kosten en moeite mee zou kunnen voor een roodzwartgroene invasie van de Duitse havenstad. Het is prachtig als het uitvak in de voormalige AOL Arena met ongeveer 2.500 à 3000 NEC’ers bomvol zit. Maar natuurlijk wel onder voorwaarde dat alle trouwe uitsupporters er óók bij zijn.

Wat ons betreft is het heel simpel. NEC heeft van elke uitsupporter een overzicht waar hij wanneer is geweest. Als het bestaande aantal supporters met een uitkaart (dus vóór de loting) onder het aantal beschikbare kaarten blijft kun je de verkoop gewoon eerst openstellen voor iedereen die tot het moment van de loting afgelopen vrijdag al een uitkaart had. Waren er meer uitkaarten dan beschikbare kaarten in Hamburg dan wordt het wat ingewikkelder. In dat geval zou je eerst alle supporters die al een keer mee zijn gereisd naar een Europese uitwedstrijd voorrang kunnen verlenen (alsmede, maar dat is eigenlijk altijd al, de vaste bussen). In Zagreb, Boekarest en Moskou waren er telkens ongeveer 400 supporters uit Nijmegen aanwezig. Zelfs als dat elke keer een compleet andere groep is geweest, en dat is bij lange na niet het geval, kom je dus op 1.200 voorrangskaarten uit. Stel daarna de verkoop open voor bestaande uitkaarthouders. En laat daarna – als er nog plaatsen over zijn – alle nieuwe uitsupporters (welkom!) kaarten kopen volgens het principe ‘eerst komt, eerst maalt’. Daar kan toch niemand steekhoudend bezwaar tegen hebben? Want hoe zuur zou het zijn als je al jaren naar uitwedstrijden gaat of zelfs eerder dit jaar alle ongemakken van het Oostblok al voor lief hebt genomen om je club te volgen en je nu deze krent in de Noordduitse pap zou moeten missen?!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan