De Gelderlander van vandaag: NEC – ADO Den Haag

Been moet zelfs de fans scherp houden
Van Egmond, Zwinkels en vermoeidheid staan zege op ADO in de weg.

NHet is voor een trainer al lastig genoeg om zijn spelers voor elke wedstrijd weer op scherp te zetten. Mario Been voel­de zich gisteren in de thuiswed­strijd tegen ADO Den Haag (0-0) ook nog eens genoodzaakt de Nij­meegse aanhang bij de les te hou­den. Op verzoek van de NEC- trainer wendde stadionspeaker Gerry van de Velden zich halverwege de  ge­zapige  eerste helft tot het publiek in De Goffert: „ De trainer vraagt of jullie nog wel wakker zijn”, riep hij in zijn microfoon. De 12.000 toeschouwers ontwaakten inder­daad uit hun zoete dromen over de Europese successen die de Nij­meegse club dit seizoen behaald heeft.

Ook de voetballers van NEC put­ten kennelijk kracht uit de bijzon­dere actie van hun coach. De thuis­ploeg, die tot op dat moment nog nauwelijks uitgespeelde kansen had gecreëerd, zorgde ineens wel voor dreiging. En kreeg vooral na rust voldoende kansen om afstand te nemen van de Haagse laagvlie­gers.

Dat NEC gistermiddag toch slechts één punt kon bijschrijven, had de ploeg in eerste instantie aan zichzelf te danken. De Nijme­genaren misten, minder dan drie dagen na het historische en krach­tenverslindende UEFA Cup-duel tegen Udinese (2-0), net dat kleine beetje scherpte om het matige ADO op de knieën te krijgen. Daarnaast werd de thuisploeg flink in de wielen gereden door de arbitrage. Scheidsrechter Dick van Egmond onthield de mannen van Been minstens twee zuivere straf­schoppen. In de 25e minuut sloeg ADO-verdediger Christian Kum in de eigen zestien de bal met de hand weg. Van Egmond dacht en­kele seconden na, bracht zelfs de fluit naar de mond maar besloot uiteindelijk niet te blazen.

In de slotfase, toen Collins John de wedstrijd alsnog leek open te breken, faalde de arbiter uit Voor­hout nóg opzichtiger. Op het mo­ment dat de krachtpatser wilde uit­halen, gaf Csaba Horvath hem een enorme duw in de rug. De NEC- spits belandde met bal en al over de achterlijn, maar Van Eg­mond oordeelde nochtans dat er geen wetten waren overtreden. Op de valreep claimde ook Jhonny van Beukering nog een penalty toen hij door Kum naar beneden werd getrokken.

Er was nog een derde factor die voorkwam dat NEC beloond werd voor zijn hardnekkige pogingen om ADO tot capitulatie te dwin­gen: Robert Zwinkels. De 25-jarige doelman keepte voortreffelijk en hield de bezoekers bijna in zijn eentje op de been. Voor rust hield hij Jhonny van Beukering van sco­ren af, na de hervatting voorkwam hij haast zekere doelpunten van Collins John en Lasse Schöne.

Onder het genot van een biertje blikte Mario Been nog eens terug op de vele punten die NEC dit sei­zoen in eigen huis onnodig heeft laten liggen: Heracles (2-2 na het shirtincident van Tshibamba), FC Groningen (ook 2-2, gelijkmaker van Gonzalo Garcia in de 89e mi­nuut), FC Utrecht (2-1 verlies, met de beslissende tegengoal van Van der Gun in de 90e minuut). „We hadden nog een stuk hoger kun­nen staan. Maar ach, we hebben 26 punten, twee keer zoveel als vo­rig jaar om deze tijd, we zitten nog in de beker en in de UEFA Cup. Laat ik dus maar niet al te ne­gatief zijn. Het wordt hoe dan ook een mooie kerst voor NEC.” NEC is dit seizoen slordig in De Goffert. De ploeg van trainer Mario Been wist slechts de helft van zijn acht thuiswedstrijden in winst om te zetten

Tiende ‘nul’ alweer voor Gábor Babos
Doelman NEC speelde alles in 2008 en zal voor drie jaar bijtekenen.

Net toen Dick van Eg­mond gistermiddag schielijk zijn kleedkamer in het Goffertstadion wilde binnenglippen, legde Gábor Babos voorzichtig zijn hand op de rug van de scheidsrechter. „Het was niet jouw dag, hè”, sprak de doelman van NEC op bijna ver­trouwelijke toon. Van Egmond draaide zich even om en deed ­zonder iets te zeggen  de deur snel achter zich dicht.

Een uur later – Babos kwam als al­lerlaatste de Nijmeegse kleedka­mer uit  kon de Hongaar er nog met zijn petje niet bij. „Het blijven eigenwijze mannetjes. Natuurlijk stond ik er ver vanaf, maar ik be­greep van iedereen dat hij zeker twee strafschoppen had kunnen geven. Maar dan mag je dan weer niks van zeggen. Legt hij die bal wel op de stip, winnen we van­daag zeker van ADO.”

Nu was het bij 0-0 gebleven en kon Babos alleen tevreden zijn over het feit dat hij zijn doel schoon had gehouden. Met de wedstrijden voor de UEFA Cup en KNVB beker meegerekend was dat alweer de tiende keer dit seizoen. „Het is jammer dat we zelf niet sco­ren en daardoor twee punten la­ten liggen, maar de nul houden is enorm belangrijk. Voor mezelf en voor de ploeg. Een punt heb je al­tijd als je de nul houdt.”

Ondanks het zware programma met doordeweekse wedstrijden voor de UEFA Cup, oogde Babos nauwelijks drie dagen na het spek­takelstuk tegen Udinese opmerke­lijk fit. „ Fysiek ben ik helemaal in orde. Het is vooral een kwestie van mentaal scherp en fit blijven. Dat doe je met je tweede keeper en de keeperstrainer. Elke trai­ningsdag specifieke oefeningen herhalen. Fit blijven en herhalen. Apart van de groep. Maar keepers zijn ook apart.”

Mocht hij een uur geleden gecon­stateerd hebben dat het niet de dag van Van Egmond was, 2008 was zeker wel het jaar van Babos. „Een prachtjaar. En alles gespeeld. Het gaat heel goed met me”, be­aamde de sluitpost die in topvorm verkeert en op het punt staat zijn aflopende contract met drie jaar te verlengen. „We hebben goede ge­sprekken gevoerd met NEC. Ik wil hier graag blijven. Ik voel me hier heerlijk. De trainer heeft vorige week ook bijgetekend. De club en hij hebben grote plannen. En daar hoor ik bij. Vind ik.”

Dat NEC zich in de winterstop gaat versterken, vindt Babos niet meer dan logisch. „ De basis staat, maar de club wil elk jaar bij de eer­ste zes, zeven, acht ploegen eindi­gen. Dan zijn versterkingen altijd welkom. Wie en voor welke posi­ties, dat weet ik niet zo gauw. Zien we dan wel weer.” En dan na enig nadenken. „Maar een nieuwe keeper is natuurlijk niet nodig. Als het aan mij ligt, ten­minste.”

John aast op negentig minuten speeltijd
Spits denkt de laatste stappen te maken als hij hele wedstrijd speelt. 

Hoofdschuddend haal­de Collins John gistermiddag dat ene, cruciale moment nog maar eens voor het voetlicht. Zes minu­ten voor tijd duwde ADO Den Haag-verdediger Csaba Horvath de aanvaller van NEC met twee handen in de rug. Net op het mo­ment dat John verwoestend dacht te kunnen uithalen. „Ik was uit ba­lans. Kon niet meer voluit schie­ten. Echt een honderd procent strafschop”, wist de 23-jarige huur­ling van Fulham.

Dick van Egmond weigerde de bal op de stip te leggen. „ Een foute keuze van de scheidsrechter”, vond John. „ Zonde, want anders sta je vierde of vijfde. En is de wed­strijd van komende zondag in Alk­maar tegen AZ pas echt een kra­ker.” Los van het puntverlies door het 1-1 gelijkspel tegen de Hagenaars, was John wel weer blij met het half uurtje speeltijd dat Been hem gisteren gunde.

„Elke week ga ik weer een stapje vooruit. De laatste vijf wedstrijden heb ik steeds een invalbeurt ge­had. Het is nog niet honderd pro­cent wat ik laat zien, maar dat be­reik ik als de trainer me een keer de volle negentig minuten laat spe­len. Alleen of naast John (Van Beu­kering, red) in de spits. Dat maakt me niet uit. Maar het moment be­paalt de trainer en daar zal ik op wachten. Tot die tijd moet ik zor­gen dat ik goed inval als ik de kans krijg.”

Bliksembezoek Jol aan NEC- ADO Den Haag
Het duurt nog een klei­ne twee maanden voor NEC en Hamburger SV elkaar treffen in de UEFA Cup. Toch greep HSV-trai­ner Martin Jol gisteren de gelegen­heid aan om de Nijmeegse oppo­nent voor het eerst te bekijken. Het werd een bliksembezoek. De Haagse coach arriveerde kort voor de aftrap en was twintig minuten voor het eindsignaal alweer ver­trokken.

Na verlies bij NEC gaat Udinese weer onderuit
Udinese dat donderdag in de UEFA Cup nog onderuitging bij NEC (2-0) heeft in de Italiaan­se competitie met 5-1 om de oren gekregen van AC Milan. Trainer Pasquale Marino gaf tegen NEC di­verse spelers rust voor de wed­strijd tegen AC Milan, maar die rust betaalde zich in Milaan niet uit. Antonio Di Natale, die in Nij­megen werd gespaard, redde in Mi­laan de eer van Udinese.

NEC gaat met luxe bus naar Hamburg
NEC is van plan met de bus naar de uitwedstrijd in de UEFA Cup tegen Hamburger SV te reizen. Het duel in de Nordbank Arena wordt gespeeld op donder­dag 26 februari. De Noord-Duitse havenstad ligt een kleine 450 kilo­meter van Nijmegen verwijderd. „ Als je met het vliegtuig gaat, ben je net zoveel tijd kwijt”, al­dus technisch directeur Carlos Aal­bers van NEC. „We nemen wel een luxueuze bus.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.