Lens ik begrijp je wel en niet

Vandaag laat Lens zich in de VI in niet mis te verstane woorden uit over de NEC supporters. Hier een stuk uit het interview:

"Op 15 januari verliest NEC met 0-2 van Zwolle. De aanvaller heeft 90 minuten lang ruzie met de bal en krijgt tot overmaat van ramp ook nog een onnodige rode kaart. Het publiek maakte me helemaal af, kijkt lens terug in de brasserie van de Goffert. Vooral het incident na de wedstrijd heeft me veel pijn gedaan. Voor de hoofdingang van het stadion stonden supporters te wachten en ik kreeg allerlei rascistsiche teksten naar mijn hoofd geslingerd. Ik kon de frustaties van de supporters voorstellen, maar dit ging veel te ver. Ik ben er niet op ingegaan, want daar bereik je niets mee; maar van binnen was ik woedend. Ik ben naar huis gereden en heb onbewust de knop omgezet. Het incident greep me zo erg aan, ik zag het totaal niet meer zitten. Maar opgeven? Dat nooit! In de duels die volgden stoeit het talent met zijn identiteit. De kritiek lijkt na zijn dieptepunt minder te worden, maar dat maakt lens niets meer uit. Na dat akkefietje was ik een paar weken een speler zonder gevoel. Ik was helemaal klaar met de supporters van NEC. Die paar fans hadden het verziekt voor de rest. Ik straalde geen emotie meer uit, deed mijn best voor het team en de begeleiding, maar verder kon alles me gestolen worden. Daardoor heb ik mezelf niet langer druk opgelegd. Het ging steeds beter en begin februari heb ik in mijn gedachten definitief een nieuwe start gemaakt. Supporters gingen me waarderen en ik vond mijn plezier weer terug. Dat had ik een paar weken eerder niet kunnen denken. De fans die Lens onlangs nog discrimineerden staan nu voor hem te zingen. Ik heb de 1e seizoenshelft zoveel over me heen gekregen. Maar reken er niet op dat ik dat vergeet en vergeef."

Ik begrijp Lens goed. Zelf ben ik weliswaar nooit gediscrimeerd, maar het gevoel dat hij beschrijft over het incident en de gevolgen daarvan, zijn duidelijk en herkenbaar en eigenlijk ook beschamend, dat zoiets bij onze club gebeurd. Hij gaat niet in op z’n niet zo slimme lachje dat de aanleiding vormde voor het gedrag, maar daarmee valt die discriminatie zelf natuurlijk niet goed te praten, integendeel.  

Aan de andere kant begrijp ik Lens niet zo goed. Er is namelijk één zin die ik niet goed kan plaatsen in het verder geheel logische stuk en dat is de zin "Ik was helemaal klaar met de supporters van NEC." Had hij gezegd "ik was helemaal klaar met die discriminerende NEC supporters" prima, maar dat staat er niet en dat vind ik jammer. Op deze manier is hij aan het generaliseren en zet hij eigenlijk alle NEC supporters neer als discriminerende supporters. Die supporters worden ten onrechte voor iets uitgemaakt, iets wat in feite Lens zelf ook overkomen is op die bewuste dag in januari.

Ik begrijp ook niet goed waarom hij dit nu zo naar buiten brengt. Ik had het veel beter gevonden wanneer hij dat op de supportersavond had gezegd, toen daar over dat incident gesproken werd. Gewoon tegen de supporters zelf de waarheid zeggen en niet nu opeens in de VI. Ik begrijp niet goed wat hij er mee wil bereiken. Wil hij de NEC supporters terugpakken? Wil hij natrappen? Waarom nu in de VI? Hoe gelijk iemand ook kan hebben, net zoals Been gelijk had met z’n kritiek op de NEC supporters in het begin van het seizoen (ook in de VI trouwens), het lijkt mij toch echt veel beter om dat intern te uiten, direct bij die supporters zelf. Na Tumba, Neeskens, Been en nu weer Lens, wordt NEC wederom landelijk neergezet als een club met kutsupporters die ook nog discrimeneren. NEC als het Lazio van Nederland en dat is jammer en onterecht. Natuurlijk zijn er racisten, ook bij NEC, maar dat is gelukkig maar een hele kleine minderheid. Ik blijf erbij dat veruit de meeste supporters het niet verdienen om op deze manier neergezet te worden….Net als dat de club, de supporters en de spelers (inclusief Lens!) geen discriminerende supporters verdienen trouwens.

Bleum

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.