Klacht fans tegen politie

Vandaag in de Gelderlander

Klacht fans tegen politie
Tien NEC-supporters zeggen onterecht te zijn geslagen in Rotterdam.

De supportersvereni­ging van NEC bereidt een klach­tenprocedure voor tegen de Rotter­damse politie. „Het is vrijwel zeker dat we die doorzetten, ook al kan zo’n procedure lang duren”, zegt voorzitter Rob Schevers van de supportersvereniging. „We willen ons recht halen.” Volgens Schevers hebben zich in­middels tien NEC-fans gemeld die zondag 2 november ten onrechte klappen zouden hebben gekregen na afloop van de wedstrijd Sparta- NEC. „ Deze mensen zeg­gen dat zij niks met de ongeregeld­heden bij het Centraal Station te maken hadden.”

Bij die rellen werden vijf Nijmeeg­se fans opgepakt; er was onder meer met stenen gegooid naar de politie. Een agent raakte gewond. Eerder meldde de supportersvere­niging al dat zeker twee van de vijf aangehouden Nijmeegse suppor­ters onschuldig in de cel hebben gezeten. De twee, twintigers die zwagers van elkaar zijn, zouden bo­vendien onvoldoende medische zorg hebben gehad. De één bleek bij thuiskomst na drie dagen cel een gebroken pols te hebben. Sche­vers: „Die arm zit nu in het gips. Hij is waarschijnlijk gebroken bij het afweren van klappen met de wapenstok.” De ander is in zijn on­derbeen gebeten door een politie­hond; ook die wond zou onvol­doende zijn behandeld.

De Rotterdamse advocaat Frank van Ardenne, die is ingeschakeld door de NEC- supportersvereni­ging, spreekt van ‘een zeer ernsti­ge zaak’. „Kennelijk is de medische verzorging tekortgeschoten. Van de cliënt wiens arm in Nijmegen in het gips is gezet, heb ik begre­pen dat hij veel pijn heeft gehad in de cel.” Politie en justitie wijzen de verwijten van de hand. Een woordvoerster van justitie in Rot­terdam verklaarde eind vorige week al dat de twee mannen ver­schillende malen door artsen zijn onderzocht. „ Zij hebben alle medi­sche zorg gehad die nodig was.”

Van Ardenne heeft bij justitie om opheldering gevraagd. Onlangs haalde hij zijn gelijk in een andere klachtenprocedure tegen de Rotter­damse politie. Het ging om 800 fans die na Feyenoord-Ajax in 2006 urenlang werden vastgehou­den, onder wie ook kinderen.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.