De Gelderlander van vandaag: NEC-RBB

Rijnsburgse Boys houdt onmachtig NEC in beker
Nijmegenaren mogen handen dichtknijpen tegen amateurs.

Na de loting voor de derde ronde van de KNVB beker hadden ze elkaar bij NEC voorzich­tig gefeliciteerd. Thuis tegen Rijns­burgse Boys, dat kon slechter. Een misrekening zo bleek gisteren in De Goffert waar achtduizend Nij­meegse supporters verbijsterd toe­keken hoe zo’n duizend fans uit Rijnsburg de avond van hun leven hadden.

Youssef El-Akchaoui voorkwam in de eerste helft van de verlenging (!) dat het feest voor de zaterdag hoofdklasser compleet werd. De verdediger benutte na 102 minu­ten een strafschop: 1- 0. Een buitenkansje waar niemand ei­genlijk nog rekening mee gehou­den had. Want toen scheidsrech­ter Honig – hij verving in de rust de geblesseerde Van der Roest – na zeventig minuten de bal op stip legde ( hands Mark Otten) leek het gedaan met NEC. De oud-prof van SC Cambuur, Bennie van Noord, schoot ‘de pingel’ echter woest naast, waardoor de thuisclub in le­ven bleef.

Het was tekenend voor de wed­strijd dat de ploeg met de beste conditie, direct na het begin van de verlenging opnieuw bijna op achterstand kwam. NEC zwijnde nadrukkelijk toen Richal Leitoe Ba­bos passeerde en tot zijn afgrijzen zag hoe de Hongaarse doelman door de binnenkant van de paal ge­red werd. „Dat we op zo’n manier de bieten­brug op gaan. Dat is zuur”, treurde Ted Verdonschot. In de kleedka­mer had de trainer van Rijnsburg­se Boys zijn ploeg een vet compli­ment gemaakt. „Ik denk dat we Rijnsburgse Boys op de kaart gezet hebben.”

Ook Mario Been had de spelers van Rijnsburgse Boys bedankt. „ Omdat ze ons naar de volgende ronde hebben laten gaan. Alle cre­dits naar onze tegenstander van vanavond. Ik heb serieus gevreesd dat we uitgeschakeld zouden wor­den. Praat me niet van onderschat­ting. We hebben deze tegenstan­der twee keer bekeken. Ik wilde ge­lijk scherp beginnen. Met vier ver­se krachten die geen wedstrijd van het weekeinde in de benen had­den. Maar er kwam niets van te­recht. We waren niet scherp. Verlo­ren veel duels. Dan zie je maar weer dat voetbal een raar spelletje is”, zei Been.

Het was zo’n wedstrijd waarin je na tien minuten al in de gaten krijgt dat het niet veel wordt met de thuisploeg. Herinneringen aan de blamage van vorig seizoen, toen NEC in eigen huis voor de be­ker werd uitgeschakeld door eerste­divisionist FC Zwolle, drongen zich op. Eentweetjes liepen al stuk bij nummer twee, driehoekjes wa­ren een zeldzaamheid en diepte­passes eindigden veelal in de recla­meborden. Na 28 minuten was de beste kans van de eerste helft voor Rijnsburg­se Boys dat uitbrak via de razend­snelle Richal Leitoe, die Dick Zwarthoed vrij voor Gábor Babos zette. De Volendammer schoot tot opluchting van de NEC-doelman in het zijnet.

De Nijmeegse supporters begon­nen pas te juichen toen Been nog voor rust Lasse Schöne en Loren­zo Davids voor een warming-up naar de zijkant van het veld stuur­de. Rutger Worm en Arek Ra­domski bleven in de kleedkamer achter. „Maar ik had er wel meer kunnen wisselen”, zei Been die met nog een half uur te gaan Joël Tshibamba bracht voor de ook al onzichtbare Rachid Bouaouzan. De aanvaller, die bijna een hele wedstrijd van Jong NEC in de be­nen had, verdreef Tim Janssen uit de spits en profiteerde steeds va­ker van de vermoeidheid die er on­herroepelijk insloop bij de tegen­stander.

Tshibamba ‘versierde’ ook de straf­schop die door El-Akchaoui benut werd. Dat was ook het enige licht­puntje van de avond. „ Als die straf­schop van hun er ingaat, moet ik het nog zien”, zei Been. „Maar aan de andere kant. Donderdag zitten we bij de loting weer in de koker. Is iedereen dit hoop ik snel weer vergeten.” Na de machtige zege op viervou­dig landskampioen PSV leek de bekerklus tegen Rijnsburgse Boys een eitje voor NEC. Het werd bijna een blamage.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan