Jonas Olsson gaat zijn droom verwezenlijken

Vandaag in de Gelderlander

Jonas Olsson gaat zijn droom verwezenlijken
Zweedse verdediger mag derby toch aan zich voorbij laten gaan.

Strak in het pak zag Jo­nas Olsson (25) zaterdagavond van­af de tribune in het Goffertstadion NEC dik verdiend met 2-0 van De Graafschap winnen. De Zweedse verdediger, die vrij­dag met succes de medische keu­ring bij West Bromwich Albion doorstond, had zich in het clubkos­tuum van NEC gehesen, aange­zien hij tot en met gisteren nog on­der contract bij de Nijmeegse ere­divisionist stond.

„Daarom wilde de club aanvanke­lijk ook dat ik zou meespelen te­gen De Graafschap. Maar bij de trainer heb ik aangegeven dat zo­iets moeilijk voor mij zou zijn. Ik zit toch met mijn hoofd in Enge­land. Ik zou anders dan anders de duels ingaan. Er zou altijd het risi­co van een blessure aanzitten. Stel dat er iets zou gebeuren. Dat zou erg zijn voor mij en voor NEC. Als de trainer het had gewild, had ik gespeeld. Maar gelukkig toonde hij begrip voor mijn situatie.”

En dus zat de Zweed zaterdag in een uitverkochte Goffert naast de geschorste Bas Sibum op de tribu­ne. Opgelucht dat er een eind geko­men was aan een periode vol twij­fels. „Want West Bromwich heeft al een tijd belangstelling voor mij. Alleen duurde het allemaal erg lang. De ene dag ging ik ervan uit dat het de volgende morgen rond zou komen en dan bleef het weer twaalf dagen muisstil. Ik had grote moeite om me te concentreren. Ik wilde mijn focus op NEC houden, maar het werkt toch door. Dit was zeker niet mijn sterkste voorberei­ding op een seizoen.”

Een ding wilde hij per se. „ Op een goede manier vertrekken bij NEC”, klinkt het vastberaden. „Ik heb het hier drie seizoenen uitste­kend naar mijn zin gehad. Ik vond het van groot belang dat er een ak­koord zou komen. Dat de club nog een aardig bedrag aan mij kon ver­dienen.”

Die hoop leek ijdel toen de Engel­sen vorige week 5,4 miljoen pond voor een Spaanse middenvelder op tafel legden. Olsson grijnst: „Toen begon ik ook even te twijfe­len. Maar gelukkig hadden ze nog een potje met geld over.” Hij stopt even met praten omdat Mark Otten zich huilend aan de borst van de Zweed werpt en hem smeekt niet weg te gaan. Als Ols­son de Nijmegenaar met zachte dwang in de richting van de kleed­kamers duwt, verschijnt er een warme glimlach op zijn gezicht. „Deze spelersgroep is uniek. Die at­mosfeer in de kleedkamer. Ook toen het de eerste helft van het vo­rig seizoen niet liep. Het bleef posi­tief. Zo heb ik het nog nooit mee­gemaakt.”

Olsson draait er niet omheen. „Ik zal ze missen. Peter Wisgerhof vooral. Peter en zijn vrouw vingen mij op toen ik bij NEC kwam. Ze hebben me wegwijs gemaakt. Ik kon er altijd blijven eten. Dat zijn echte vrienden geworden.” Woensdag vertrekt hij definitief naar Engeland. „Ik heb van de coach van West Bromwich nog een paar dagen gekregen om wat zaken hier te regelen. Maar dan is het eindelijk zo ver. Spelen in En­geland is altijd mijn droom ge­weest. En die droom, die ga ik nu waar maken.” Vrijdag leek Jonas Olsson nog mee te spelen met NEC tegen De Graafschap, maar de aan West Bromwich verkochte Zweed zat een dag later toch op de tribune.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan