NEC houdt hoofd koel in gekkenhuis

Vandaag in de Gelderlander

NEC houdt hoofd koel in gekkenhuis
Nijmeegse ploeg opent seizoen met verdiende zege op De Graafschap.

In de dagen die vooraf­gingen aan de seizoensopening te­gen De Graafschap had De Goffert veel weg van een gekkenhuis. Maar Mario Been en zijn mannen hielden zaterdagavond het hoofd redelijk koel. NEC won dikver­diend met 2-0, waarbij de doelpun­ten van puur Nijmeegse makelij waren.

Van een rustige voorbereiding op de competitie-ouverture kon geen sprake zijn. Eerst stak Been hoogst­persoonlijk een stokje voor de komst van Predrag Pavlovic, de Ser­vische aanvaller voor wie tech­nisch directeur Carlos Aalbers de halve wereld was afgereisd. Vervol­gens werd vrijdagochtend duide­lijk dat Jonas Olsson toch naar het Engelse West Bromwich Albion zou verkassen. En nog diezelfde dag slaagde Aalbers erin twee huurlingen aan de selectie toe te voegen, aanvaller Rachid Boua­zouan ( Wigan Athletic) en verde­diger Ramon Zomer (FC Twente). Tussendoor werd ook nog bekend dat NEC het in de UEFA Cup moet gaan opnemen tegen Dina­mo Boekarest.

Op de valreep moest Been ook nog eens zijn opstelling wijzigen. NEC had bij ‘ West Brom’ bedon­gen dat Olsson nog eenmaal het rood- groen-zwarte tenue zou aan­trekken. Maar na een telefoontje met de Zweed stapte de coach vrij­dagavond toch van dat voornemen af. Mark Otten, die een vrije rol in de Nijmeegse defensie zou krijgen, werd in de mandekking gezet. Been: „Daarna heb ik meteen Arek Radomski gebeld, gezegd dat ie maar iets eerder onder de wol moest kruipen omdat hij toch moest spelen.” De onlangs aange­trokken Pool was in de ogen van NEC-coach eigenlijk nog niet fit ge­noeg om aan de aftrap te gaan staan.

Ondanks de hectische aanloop schoot NEC zaterdagavond overtui­gend uit de startblokken. De Graaf­schap, dat vooraf wel kans dacht te hebben op een stuntje, werd volle­dig overrompeld. Tim Janssen, Las­se Schöne en Jhon van Beukering waren dicht bij de openingstreffer. Maar dankzij een uitblinkende doelman Erik Heijblok, een vroege wissel (Peter Jungschläger voor Rogier Meijer) en een flinke dosis hardheid (zeven gele kaarten) ble­ven de Achterhoekers lang over­eind.

Er was een gouden wissel invaller nodig om de ban te breken. Been bracht na ruim een uur Rutger Worm voor Tim Janssen. Worm, die na een goede voorbereiding kort na elkaar twee vervelende blessures (enkel en schouder) op­liep, was net op tijd fit voor een in­valbeurt. Kort achter de spitsen, zijn geliefde positie, eiste de Nijme­genaar een opmerkelijk hoofdrol voor zichzelf op. In de 74e minuut kreeg hij geel na een opzichtige schwalbe in de Doetinchemse zes­tien. Drie minuten later schoot hij op aangeven van Saïdi de bal droog langs Heijblok: 1-0. Toen Worm klaar was met vieren, kon NEC opende de competitie zater­dagavond voor het eerst sinds 2004 met een overwinning. Des­tijds werd Willem II verslagen, eveneens met 2-0. hij gaan douchen; scheidsrechter Liesveld bekeurde hem opnieuw omdat hij tijdens de festiviteiten zijn shirt had uitgetrokken.

Terwijl hij in de kleedkamer zijn dwaasheid zat te overdenken, hoor­de hij het Goffertstadion ontplof­fen. Pas later hoorde hij dat zijn maatje Mark Otten het vonnis had voltrokken over de povere Super­boeren. De Nijmegenaar onder­schepte een pass van Resit Schuur­man, kon veertig meter opstomen en haalde vervolgens genadeloos uit met zijn linker: 2-0.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.