Het is nog geen legioen, maar fans NEC gaan ervoor

Vandaag in de Gelderlander.

Het is nog geen legioen, maar fans NEC gaan ervoor
NEC wordt donderdag in de return tegen Dinamo Boekarest gesteund door 450 fans. Het kost geld en vrije dagen, maar dit willen ze niet missen. Ook al heeft de Roemeense aanhang een slechte naam opgebouwd.

Ze wil de naam van de school waar ze wiskun­de geeft liever niet in de krant. „ Schrijf maar dat ik op een middelbare school werk. Dat is genoeg,” vindt Maaike. Van de directeur heeft ze twee vrije da­gen mogen opnemen. Want bij Maaike klopt het hart voor NEC. En als je club overmorgen een 1- 0 voorsprong in Boekarest gaat ver­dedigen, moet je daar bij zijn. „Heel speciaal dat ik vrij krijg. Ik ken genoeg collega’s die ook ge­wild hadden. ‘Bleum’ geeft geschie­denis. Johan aardrijkskunde. Wes­sel Engels. Maar ze kregen geen vrij. Ik wel. En mijn directeur is een Arnhemmer!” Maar de naam van de school hoeft dus niet in de krant. „ Er zijn altijd mensen die vinden dat zoiets niet kan. Al dat gedoe. Daar heb ik geen zin in.”

Morgenvroeg om negen uur vliegt ze vanaf Düsseldorf. Als ze om tien over half een landt, staat echt­genoot Arjan haar op te wachten. Die had meer vrije dagen en stapt vandaag al op in Brussel, via Mi­laan met overnachting en de vol­gende dag door naar Boekarest. Kosten: 145 euro. „We slapen in de Tulip Inn. Dat kost 60 euro per persoon, per nacht.” Alles bij elkaar zijn ze zo’n 700 eu­ro kwijt. En dan moet er nog gege­ten en gedronken worden. Maar NEC is hun club. Sterker nog, ze zijn zelfs in het Goffertstadion ge­trouwd. „ Op 3-4-2007”, dreunt Maaike de datum op. „Het gemeen­tehuis werd verbouwd. De Goffert was een van de vervangende loca­ties. Die kans mochten we niet la­ten liggen.” In de nieuwe bestuurs­kamer van NEC werden ze offici­eel man en vrouw. De receptie was op het veld, waar ze ook met de complete selectie van NEC op de foto gingen. „ En het feest daar­na in loge 13 en 14”, geeft ze een compleet beeld van de mooiste dag in haar leven. Of misschien moet die nog ko­men? Morgen bijvoorbeeld als NEC overeind zou blijven in de Roemeense heksenketel. Want het gaat spoken bij Dinamo. De Roe­meense fans gaven in De Goffert twee weken geleden nog hun visi­tekaartje af door brandende fak­kels in het aanpalende gezinsvak te gooien en vervolgens 24 kuip­stoeltjes af te breken. Voor 25 NEC-fans was dat genoeg om hun voorgenomen reis naar Boekarest te annuleren.

„ Heb ik niet gedaan”, zegt Pierre Kosman, die morgen voor 325 eu­ro vanaf Keulen via Berlijn naar Boekarest reist. „Nog één misstap en ze liggen er uit. Die Roemenen zullen er alles aan doen om de boel niet uit de hand te laten lo­pen.” Kosman was er al bij in 1983 toen zijn club door Barcelona werd uitgeschakeld. „ Zat ik daar als manneke van veertien in dat enorme Camp Nou. Ik mocht mee met de moeder van een vriendje. Zal ik nooit meer vergeten.” Eric Gommers zit morgen in hetzelfde vliegtuig als Pierre Kosman, maar betaalt 466 euro voor de vlucht. „Dat heb ik er wel voor over”, zegt Gommers. „ Ik heb vijf jaar gele­den Krakow meegemaakt toen NEC daar speelde in de UEFA Cup. Geweldig! Ik ga weer.”

Ferdinand Muller was er ook bij in Polen, maar hij blijft dit keer thuis. En toch zat hij de vrijdag­avond van de loting al op het inter­net om de reis te regelen. „Vond ik bij GermanWings een retourtje Boekarest voor 109 euro. Maar be­talen kon alleen met credit card. En die had ik nog niet”, treurt Mul­­ler, die daarna alleen nog stuitte op vluchten vanaf 200 euro. „Is me te duur. Wel jammer, hoor. Die sfeer op de terrassen in Kra­kow. Al die NEC- supporters. Ik vond het een geweldige ervaring. Maar donderdag wordt het toch wel gezellig hoor. Ik heb een paar vrienden bij mij thuis uitgeno­digd. TV Gelderland aan. Biertje er­bij. Moet jij eens opletten.”

Donderdag zullen er 450 NEC-fans in stadion Stefan cel Ma­re zijn. Een kwart heeft Johan Bouwman aan een vliegticket ge­holpen. „Er waren dagen bij. Kreeg ik wel tachtig telefoontjes per dag”, glimlacht de man, die bij de supportersvereniging van NEC ‘supporterszaken’ in zijn porte­feuille heeft. „450 man naar Boeka­rest. Zie je toch hoe NEC leeft in Nijmegen.” Maar Johan Bouwman gaat zelf niet. „Ik geef les op het Pax Christi College in Druten. Aan een examenklas. Ik kon ge­woon geen vrij krijgen. Ja, Maaike wel, hoorde ik. Knap hoor.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan