Het geraamte van NEC staat

Vandaag in de Gelderlander.

Het geraamte van NEC staat
Nijmeegse ploeg houdt ook tegen Germinal zijn ongeslagen status (1- 1).

Mario Been had voor het oefenduel tegen Germi­nal Beerschot (1-1) iets bijzonders bedacht. Hij hield zijn spelers voor dat zij het duel moesten aangaan alsof het een Europese wedstrijd betrof. „Ik heb ze gezegd dat ze een 2-1 voorsprong uit de thuis­wedstrijd moesten zien vast te houden. Dat is prima gelukt. Al­leen hoop ik wel dat ze iets scher­per beginnen als we echt voor de UEFA Cup spelen.”

NEC begon gisteravond inderdaad erg slap aan de klus in Antwerpen. Maar de Nijmegenaren hadden een goed excuus. Been: „Het be­gon er mee dat de bus een uur te laat was. Daardoor hadden we on­derweg nauwelijks tijd om te eten. Daarna kwamen we ook nog eens in de file terecht. Allesbehalve een ideale voorbereiding dus.”

Door de matige start – en het goe­de begin van de thuisploeg – keek NEC al vroeg tegen een achter­stand aan. De tegengoal kwam ook nog eens onfortuinlijk tot stand. Dominique Kivuvu zag niet dat zijn tegenstander Monteyne achter zijn rug liep en raakte de Belg per ongeluk. Scheidsrechter Van de Velde toon­de zich een voorbeeldig patriot en legde de bal op de stip. Doelman Babos had geen schijn van kans op de harde inzet van Malki Sa­bah: 1-0.

Het flink gehavende NEC (Va­docz, Worm, Van den Boogaart, Pothuizen en Scholten ontbraken vanwege lichamelijk ongemak) kon de zaken na de hervatting nog rechtzetten. Been: „Daar was ik erg tevreden over. Na rust was er nog maar een ploeg die speelde en dat waren wij.”

Na rust bracht Been Bas Sibum voor de erg ongelukkig spelende Mark Otten. De terugkeer van de Nijmeegse patron, die het Mari­tiem- toernooi vanwege een wreef­blessure had moeten missen, scheelde een slok op een borrel. NEC speelde verder naar voren. Met name Jhon van Beukering bloeide daardoor enorm op. De spits speelde een geweldige twee­de helft, was voortdurend aan­speelbaar, won bijna al zijn duels en bekroonde zijn optreden met een wereldgoal. Ruim een kwar­tier voor tijd kogelde hij een voor­zet van Kivuvu onhoudbaar in de kruising: 1-1.

NEC, dat al sinds medio februari niet meer verloren heeft, dreigde zijn ongeslagen status vlak voor tijd toch nog kwijt te raken, door­dat arbiter Van de Velde opnieuw bevangen werd door een vlaag van vaderlandsliefde. Kevin Vanden­bergh, de bij FC Utrecht mislukte spits, ging na een verloren duel te­gen Olsson zomaar op de grond liggen en tot ieders verbazing leg­de de Belgische leidsman de bal weer op de stip. Malki durfde het geschenk niet uit te pakken en knalde vanaf elf meter keihard op de paal.

Aanvoerder Peter Wisgerhof kwam met een brede lach op het gezicht uit de kleedkamer. De ver­dediger, die de afgelopen dagen zijn gedroomde transfer naar FC Twente vrijwel zeker zag afketsen, ginnegapte tegen zijn trainer: „Toch mooi dat we een ronde ver­der zijn.” En daarna serieuzer: „We staan er niet slecht voor. Er moeten nog een paar versterkingen bij, zeker aan de zijkanten, maar het geraam­te van het team staat.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.