Het bonzende hart van Jacco Swart

Vandaag in de Gelderlander

Directeur van NEC wil spelers niet meer gratis de deur uit laten lopen.

Vrijdag 29 augustus was een razend spannende dag voor iedereen die betrokken is bij NEC. Maar bij niemand bonsde het hart zo in de keel als bij alge­meen directeur Jacco Swart. „Ik zat zelf in Monaco bij de loting voor de UEFA Cup, we waren vol­op bezig met de afronding van de Olsson-transfer en we hadden nog lang geen akkoord met Zomer en Bouaouzan, terwijl Collins John op dat moment niet eens in beeld was. Ik dacht: als we er vandaag niemand bij krijgen, hoef ik me morgen bij de eerste wedstrijd te­gen De Graafschap niet op het sta­dion te vertonen.”

De zomerperiode heeft laten zien dat NEC – mede door het sportie­ve succes in de tweede seizoens­helft – een opvallende stap heeft gezet. De Nijmeegse club, die voet­ballers altijd transfervrij de deur uit liet lopen, deed nu ineens drie spelers tegen een behoorlijke som geld van de hand. NEC ontving voor de transfers van Holman (AZ), Vadocz (Osasuna) en Olsson (West Bromwich Albion) 3,1 mil­joen euro. Na aftrek van allerlei posten (kosten voor spelersmake­­laars, opleidingsvergoedingen, af­lossing aan investeerders en aan­zuivering van de exploitatie) hield de Nijmeegse club zo’n 1,6 miljoen euro over voor de versterking van de selectie en voor een buffertje voor moeilijke tijden.

Swart: „Dat zijn mooie bedragen, al zou het mooi zijn als NEC eens genoeg geld zou overhouden om iets te doen aan zijn vermogenspo­sitie. Want die is nog altijd zorge­lijk. Maar NEC zit niet in de posi­tie om megatransfers, zoals die van Suleymani naar Ajax of van Nijland naar PSV af te sluiten.”

„Dat heeft vooral te maken met het feit dat wij werken met gelimi­teerde transfersommen. Voor de club betekent het dat de salarissen binnen de perken blijven. Boven­dien heeft een ongeclausuleerde verbintenis het nadeel dat een spe­ler na verloop van tijd een beroep kan doen op het Webster-arrest. Dat houdt in dat hij na twee of drie contractjaren zijn arbeidsover­eenkomst tegen een beperkte af­koopsom kan opzeggen. Dat risico vermijd je als je een vast transfer­bedrag met elkaar afspreekt.”

„Uiteraard hebben ook spelers er belang bij als wij een gelimiteerde afkoopsom in het contract opne­men. Neem Krisztian Vadocz. Die kwam hier vorig jaar voor nul eu­ro binnen, waarbij hij pas zou gaan verdienen wanneer hij een bepaald aantal wedstrijden zou spelen. Hij ging met die construc­tie akkoord op voorwaarde dat wij een eventuele mooie transfer niet zouden blokkeren door 10 miljoen voor hem te vragen. Het mes snijdt dus aan twee kanten.”

Swart verwacht dat de oude situa­tie, waarin spelers hun contract lie­ten aflopen en vervolgens gratis de deur uit liepen, goeddeels tot het verleden behoort. „Daar zetten wij wel op in. Daarom hebben wij ook geprobeerd om de spelers met aflopende verbintenissen langer te binden. Olsson en Holman wilden dat niet en zijn dan ook verkocht. Door het geld dat NEC daarmee binnenhaalde, zijn we wel in staat geweest versterkingen te halen en de contracten van Davids, Wisger­hof en El-Akchaoui te verlengen. Een aanzienlijk deel van de selec­tie ligt nu voor meerdere jaren vast. Zij vertegenwoordigen alle­maal transfersommen. Voor de ge­huurde spelers (Dani, Zomer en Bouaouzan, red.) geldt dat uiter­aard niet. Daarom moet je ook niet al te veel spelers op huurbasis aantrekken. Maar drie, da’s in mijn ogen nog redelijk evenwichtig.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.