Gelderse derby volgend jaar een treetje lager?

Zitten we een keer in zwaar weer, stelen ze 12 kilometer noordelijker alsnog de headlines. Volgens De Telegraaf verbleken onze sportieve (wan)prestaties en de financiële ellende van categorie één bij de puinhoop in Arnhem. Mocht het zover komen, dan kunnen we er van uitgaan dat Vitesse (minimaal) een divisie terug gezet zal worden. En aangezien wij, zij het zonder faillissement (toch, Jacco?), hard op weg lijken dezelfde val te maken, zou het maar zo kunnen dat we volgend jaar een Gelderse Jupiler-derby hebben!

De kans is groot dat voetbalclub Vitesse failliet gaat. Het college van B& W van Arnhem gaat vandaag hoogst waarschijnlijk niet akkoord met het plan om een schuld van 11,3 miljoen kwijt te schelden. Daarmee vervalt het plan om de gehele schuld van 27 miljoen van de club te saneren. De overeenkomst over de schuldsanering geldt alleen als iedere schuldeiser akkoord gaat. " Als de gemeente niet instemt met de sanering, dan vragen wij surseance van betaling aan", zegt directeur Paul van de Kraan van Vitesse. "Een club die een omzet heeft van 14 miljoen euro heeft en een schuld van 27 miljoen euro is technisch gewoon failliet."

Onder Karel Aalbers schreef de club nog zwarte cijfers, maar daarna verloor Vitesse in rap tempo talloze miljoenen. Voor Vitesse kan het faillissement grote gevolgen hebben, omdat de gemeente Arnhem in dat geval de vergunning kan intrekken.

Volgens ingewijden bij de club kan de gemeente Arnhem, ook al zou ze willen, niet aan de wensen van Vitesse voldoen. Brussel zou het kwijtschelden van de miljoenen zien als een verboden, verkapte subsidie en het bedrag plus boete meteen terugvorderen.

Het huidige saneringsvoorstel is het zoveelste sinds de club afscheid nam van Karel Aalbers als voorzitter. Onder Aalbers schreef de club nog zwarte cijfers, maar daarna verloor Vitesse in rap tempo talloze miljoenen. In 2003 redde de gemeente Arnhem Vitesse nog met een bedrag van circa 30 miljoen euro. De gemeenteraad ging toen net aan akkoord. Nu lijkt de raad tegen. Voor de 30 miljoen euro kreeg de gemeente onder meer het stadion Gelredome in handen.

In 2005 werd het Arnhemse stadion, dat 160 miljoen euro heeft gekost, voor 16,5 miljoen euro verkocht aan projectontwikkelaar Eurocommerce uit Deventer.

De grootste verliezers van de huidige sanering zouden de ‘Vrienden van Vitesse’ zijn. De heren Guijt, Snellenburg en Veenendaal, die miljoenen in de club hebben gestoken, zouden nog slechts enkele tonnen overhouden van hun huidige tegoed van 8,5 miljoen euro.

Naast de Wageningse Berg binnenkort nog een leegstaand stadion in Gelderland?

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.