Elias “Ik denk dat Boekhoorn het te druk heeft”

Deze week in de VI.

NEC trekt weer ten strijde

Steenrijke Antilliaanse ondernemer geeft Nijmeegse club impuls

De Goffert is voor het eerst in de geschiedenis al vóór de start van het seizoen uitverkocht. Na een half jaar degradatievoetbal plaatste NEC zich de vorige jaargang tot ieders verbazing toch nog voor UEFA Cup-voetbal. Het kan verkeren. Afgelopen maandag rolde de bal voor het eerst weer op het trainingsveld én er diende zich nieuws aan op het sponsorfront.

‘Wat is er mis met 4-3-3? Je hoort mensen ineens over 3-2-3-2, over 5-4-1. Wij hebben in Nederland toch altijd laten zien datje met 4-3-3 de beste veld-bezetting hebt? Bij NEC willen we dan ook gewoon zo gaan spelen.’
Was getekend, Carlos Aalbers.

Gelukkig. Ze bestaan nog, de vleugeldiscipelen. Na het afhaken van Louis van Gaal en Marco van Basten kunnen we in Nijmegen komend seizoen nog terecht voor ambachtelijk vleugelspel. Technisch directeur Aalbers en trainer Mario Been zijn old school. Nu alleen nog vleugelspelers vinden. ‘Maar daarmee zijn we druk bezig, er lopen gesprekken en we komen binnenkort met duidelijkheid; belooft Aalbers. Dat is hem geraden ook. Want De Goffert zit komend seizoen stampvol, er is geen seizoenkaart meer te krijgen. En zo raar is het niet dat de Keizerstad nu al uitloopt. Ajax, AZ, PSV en Feyenoord kregen afgelopen seizoen voetballes van de Nijmegenaren.

Ergens lang geleden, op 16 februari verloor NEC voor het laatst een wedstrijd. Dat schept verwachtingen. Een van de mannen achter het succes is Carlos Aalbers. De clubman is niet echt een prater. Als speler cijferde hij zich al weg voor soms misschien wel minder getalenteerde medespelers. Afgelopen zomer trad hij aan als technisch directeur van NEC. In zijn eerste interview met Voetbal International liet hij weten dat de ‘de tijden van Barcelona weer moesten terugkeren in De Goffert!’ Aalbers doelde op de legendarische Europa Cupwedstrijden die NEC in de eerste helft van de jaren tachtig afwerkte tegen de Catalanen. Een opmerkelijke uitspraak. Want het water stond de Nijmegenaren destijds tot aan de lippen. De enige zorg waarvan ze de afgelopen jaren gevrijwaard bleven, was die van het vertrek van bepalende spelers. Simpelweg omdat niemand spelers van het armetierige NEC wilde hebben.

Na de geweldige opmars tijdens de Omwenteling van de Eeuw onder voorzitter Hans van Delft, verkeerde de club in een laagconjunctuur. De opmars liet een flinke hypotheek achter. Het leverde een nieuw stadion op en structureel Eredivisieschap. Maar de opmars was ook gefinancierd met vreemd geld, door steeds invloedrijkere geldschieters. De nieuwe voorzitter Vincent Paes moest de club door een overgangsperiode loodsen, maar werd niet gepruimd door de sponsors en die hielden de hand voor het eerst sinds lange tijd op de knip. Ook supersponsor Marcel Boekhoorn werd weer gewoon supporter. De achterblijvers mochten zich vooral bezighouden met het opruimen van de financiële schulden. Niet echt een lekker moment om in een club te stappen. Laat staan om in je eerste grote interview over Europees voetbal te beginnen.

Maar Aalbers deed het toch. Rond de Kerst zal hij zich wel eens achter zijn oren gekrabd hebben. NEC was onmiskenbaar in degradatiegevaar. Boze supporters wachtten de spelersbus op, drongen zelfs door tot de kleedkamers. Aalbers zag het allemaal gebeuren, maar verbaasde vriend en vijand door het contract met trainer Mario Been te verlengen. De sponsors schoten te hulp; in slechte tijden moet je de controverses even vergeten. Met Bas Sibum en Kevin Bobson kwamen de spelers waarom de coach had gevraagd. De rest van het verhaal is bekend. In eerste instantie leek de club in een vrije vaL te belanden en NEC verloor op het dieptepunt zelfs thuis van FC Zwolle (0-2) in het toernooi om de KNVB-beker. Maar daarna begon de formatie te draaien, alleen Excelsior wist op 16 februari nog te winnen in Nijmegen (0-1), daarna bleef de ploeg ongeslagen. Week na week klom NEC op de ranglijst. Het voetbal was verzorgd, 4-3-3. In de play-offs zorgden zes overwinningen op rij voor een historische afsluiting van het seizoen. Zelfs Boekhoorn liep weer voorop in de polonaise op het inderhaast opgestelde podium op de Goffertwei. ‘We gaan Europa in!’ zongen alle critici van een paar maanden tevoren.

Dubbeltjes omdraaien
Veel belangrijker dan het rondje Europa is dat de serie goede resultaten NEC in een klap weer perspectief op de toekomst geven. De worsteling met de oude schulden was vele malen zwaarder dan naar buiten toe werd geventileerd. Ieder dubbeltje werd zeven keer omgedraaid. Onder Mario Been voetbalde het eerste elftal de hele club vooralsnog uit de problemen. Als je wint heb je vrienden, Aalbers merkte het aan den lijve de afgelopen maanden. ‘Ik kom overal in Europa om spelers te bekijken en je merkt meteen dat NEC weer meetelt.’

De sponsors staan weer in de rij. Het stadion is voor komend seizoen uitverkocht. Door de hoge plaats op de ranglijst vloeien er extra tv-gelden binnen en als klap op de vuurpijl verhuisde Brett Holman voor een flink bedrag naar AZ. Psychologisch een belangrijk signaal naar de investeerders. Het kan dus wel. Nu is het dan ook tijd het groene licht voor een nieuw stadion te effectueren. Een project waarmee Hans van Delft, tegenwoordig lid van de raad van toezicht, achter de coulissen al jaren bezig is.

We informeren eens bij algemeen directeur Jacco Swart: ‘Het moet allemaal nog door de gemeenteraad. Maar we moeten wel opschieten. We hebben dit seizoen weer een begroting van 12,5 miljoen euro. We zijn gezond, maar hebben nog wel schulden die afbetaald moeten worden. Pas in een nieuw stadion kunnen we doorgroeien. We zitten nu in een derde groep. Voorop liggen natuurlijk Ajax, PSV en Feyenoord. Daarachter volgen AZ, FC Twente, FC Groningen en SC Heerenveen, Die clubs zijn al duidelijk verder. Dus zit je in een clubje met NAC Breda, FC Utrecht, Roda JC en Vitesse. Daar zitten ze ook niet stil. Het is dus te hopen dat we het snelste schema kunnen aanhouden en over drie jaar het nieuwe stadion kunnen betrekken.’ Dat de buren uit Arnhem komend seizoen met een begroting van 15,5 miljoen euro werken zegt eigenlijk al genoeg. NEC presteert weliswaar goed, maar uiteindelijk bepaalt de begroting waar je staat. En dus presteert NEC eigenlijk bovenmatig.

Balkenende
Achter de schermen is de club dan ook volop bezig met de uitbouw van de basis. Hoofd scouting Leen Looyen bracht de club in elk geval weer nieuwe vrienden. Hij was het afgelopen halfjaar vooral te vinden op Curacao, waar hij als bondscoach trachtte de Nederlandse Antillen naar het WK te loodsen. Een missie die voortijdig strandde tegen het hoger aangeslagen Haïti. De werkzaamheden van Looyen leverden ondanks de goedkeuring van NEC de nodige irritaties op, aangezien hij het afgelopen halfjaar nauwelijks tijd had voor NEC. Maar de oude vos kwam niet alleen met een bruin hoofd terug uit de Cariben. NEC heeft er een hoofdsponsor aan overgehouden. En afgelopen maandag werden er dan ook meteen maar vier spelers gepresenteerd. De grootste talenten van de Nederlandse Antillen krijgen in de toekomst een volwaardige profopleiding in Nijmegen. Een geldschieter betaalt daar dik anderhalf miljoen euro voor. Looyen is dolenthousiast: ‘Dit is maatschappelijk ondernemen. Na Barcelona zijn wij de tweede club die een maatschappelijke partner op het shirt heeft staan. Reken maar dat daar naar gekeken wordt. Premier Balkenende complimenteerde ons zelfs met dit maatschappelijke initiatief. Burgemeester Thom de Graaf van Nijmegen idem.’

Maar voorlopig kan Mario Been natuurlijk weinig met die talenten van de witte stranden van Willemstad. Been is de perfecte trainer voor een armlastige club als NEC. De afgelopen jaren liet hij zien talenten beter te kunnen maken en goed te kunnen omgaan met de krachtenvelden in Nijmegen. Geen trainer die makkelijker werkt met journalisten. De Rotterdammer timmert uitstekend aan de weg. Been heeft inmiddels eens schat aan ervaring. Een WK met Leo Beenhakker, een titel bij Excelsior, de UEFA Cup als assistent van Bert van Marwijk bij Feyenoord. En nu dus zelf Europees voetbal afgedwongen met een modale selectie in Nijmegen. Tijdens de zomer zagen we hem analyseren bij de NOS en inmiddels is hij ook verbonden aan het nieuwe Eredivisie-kanaal. Behalve als bekende Nijmegenaar groeit hij geleidelijk uit naar de status van bekende Nederlander.

Een seizoenstart zoals vorig jaar zal met de huidige verwachtingen niet meer te verteren zijn voor de achterban. Dus is het zaak met een goede selectie te starten. ‘Versterking komt er zeker, want we hebben hier te maken met een ambitieuze trainer’ bevestigt Been. ‘De club eist van mij een plaats in het linkerrijtje, dan zal er natuurlijk ook materiaal moeten komen waarmee dat mogelijk is! Eigenlijk was de bedoeling dat de selectie nu al rond zou zijn. Maar dat was toch iets te optimistisch gedacht. ‘Ik heb afgelopen zomer veel met Aalbers gebeld over de meest uiteenlopende namen. Maar toen er sprake van was dat Kaka voor honderd miljoen naar Chelsea ging, moesten wij snel afhaken.’

Maar onderwijl wordt de coach er natuurlijk ook doodziek van. Jason Oost, Nando Rafael, Leonardo, Tim Vincken, Andwélé Siory. Been kon praten wat hij wilde, uiteindelijk kiezen spelers en clubs toch voor geld. En daar heeft NEC nou net niet zoveel van. ‘NEC is een club waar talenten zich uitstekend kunnen ontwikkelen, kijk naar Roy Beerens en Jeremain Lens. Maar we hebben vaak te maken met salarissen die de club niet kan en wil betalen! aldus Been. Met Lasse Schone heeft hij voor bijzonder weinig geld een meer dan goede opvolger voor Brett Holman. Been: ‘Met hem ben ik heel tevreden. Achterin en op het middenveld verandert er dus weinig. We krijgen Mark Otten en Mark van den Boogaart weer terug. Maar aanvallend moet er echt wat gebeuren. Als dat lukt, dan kunnen we gaan hopen op een net zo succesvol seizoen als het vorige.’

Shirtsponsor Gregory Elias: ‘Via NEC moeten kansarme Antilliaanse jongeren weer hoop krijgen’

De belangrijkste nieuwe aanwinst van NEC zetelt op Curacao. Zijn naam is Gregory Elias. De steenrijke ondernemer staat de komende jaren garant voor de shirtsponsoring van de club. Toevalligerwijze is Elias een goede vriend van Marcel Boekhoorn, die andere tycoon van NEC. Elias groeide op in Nederland en is een van de rijkste mensen op de Nederlandse Antillen. Elias treedt niet graag in de publiciteit maar wil desgevraagd wel een keer toelichting geven op zijn huwelijk met NEC. Zeker nu de eerste Antilliaanse jongens al zijn overgevlogen. Verdediger Shanon Carmelia is international. Hij speelde in het nationale team onder de toenmalige bondscoach Leen Looyen, hoofd scouting bij NEC. Ook bij de Al en B1 van de Nijmegenaren maken drie Antilliaanse talenten hun opwachting. Precies zoals Elias het graag ziet. NEC als springplank voor Antilliaanse kinderen en als school voor het Antilliaanse voetbal.

‘Ik kende NEC natuurlijk allang. Ik ben een complete voetbalfanaat en heb een groot deel van mijn leven in Nederland doorgebracht. Ook hier op Curacao volg ik de Eredivisie op de voet. NEC is voor mij geen vreemde club. Marcel Boekhoorn ken ik al twintig jaar, vanaf het moment dat hij nog accountant was. Een slimme, hardwerkende jongen. Hij vertelde me de afgelopen jaren hoe het bij NEC ging, dat hij spelers financierde en betrokken was bij de opkomst van die club. Hij is de grote motor achter NEC. Dat vond hij prachtig. Ik heb hem nu ook gevraagd of hij mee wilde doen, maar dat zag hij op dit moment niet zitten. Waarom is mij niet helemaal duidelijk, maar ik denk dat hij het gewoon te druk heeft. Maar het zou natuurlijk mooi zijn als we straks samen de schouders eronder kunnen zetten. Ik heb me niet voor niets voor vijf jaar (drie jaar met een optie op nog eens twee jaar, red.) verbonden aan dit project.

Wij willen met Curacao naar het WK 2014, dan zullen we flinke stappen moeten zetten. Onze grootste talenten gaan in het vervolg naar Nijmegen, waar ze zowel op school als op het veld een goede opleiding gaan krijgen. NEC gaat een paar keer per jaar trainersdelegaties deze kant op sturen om onze eigen opleidingen te structureren en verder te brengen, strategieën te ontwikkelen en het voetbal hier op een hoger plan krijgen. Ik hoop ook dat NEC de komende zomers en winters op het eiland wedstrijden kan komen spelen om de binding te vergroten. Zoiets heeft geen zin als je dat voor een jaar gaat doen. Dus wat mij betreft is dit pas het begin.’

Elias is dus zeer vermogend, maar ook een filantroop avant la lettre. Hij gelooft in het delen van zijn welvaart. Delen is vermenigvuldigen is een van zijn credo’s. Door middel van cultuur en sport probeert hij de jeugd en de minder bedeelden overal ter wereld te helpen. De link naar NEC is gelegd door Leen Looven, de bondscoach van de Nederlandse Antillen. ‘Leen had gehoord over mijn projecten en wilde daar een keer over praten. Zien wat we voor elkaar konden betekenen. Ik was erg verbaasd en onder de indruk van de maatschappelijke betrokkenheid van NEC. Ze waren al met heel veel bezig en konden zonder problemen toezeggen dat ze jongere Antilliaanse talenten op een goede manier verder zouden kunnen helpen. Als er een of twee jongens doorbreken is het helemaal fantastisch, maar eigenlijk is dat niet eens de hoofdzaak. Het gaat erom dat kinderen van hier de kans krijgen zich daar te ontwikkelen. Te laten zien dat die tsunami aan negatieve publiciteit over Antilliaanse jongeren onterecht is. Wat kunnen die kinderen eraan doen? Hoe kunnen ze zich weren? Het beeld van Curacao moet om. Die heren Geert Wilders en Hero Brinkman van de PVV hebben het over een roversnest, willen het te koop aanbieden op Marktplaats. Maar de Nederlandse toeristen weten wel beter. Die komen met velen, simpelweg omdat dit de parel van de Cariben is. Misschien wel het mooiste plekje van het Koninkrijk. Wij willen dat beeld graag benadrukken. Dat dit kan via een convenant zoals dat met NEC is geweldig. De club pakt zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid. We hebben op een uiterst professionele en goede manier afspraken gemaakt met NEC directeur Jacco Swart en Leen Looyen. Die shirtsponsoring is eigenlijk maar bijzaak. Voor mijn part zet NEC over drie jaar Redt alle tuinkabouters in Kaatsheuvel op het tricot. Het is mooi dat een commercieel bedrijf als NEC laat zien dat er ook in het voetbal verder wordt gekeken. Want als je ziet hoe die tak van sport eraan toe is, daar word je niet vrolijk van. Shakespeare zou zich in zij graf omdraaien als hij die toestanden rond Cristiano Ronaldo nu mee zou moeten maken. Er is meer in de wereld dan geld.’

‘Dat hopen we vooral met dit project duidelijk te maken. Door de samenwerking moeten kansarme jongeren weer hoop krijgen op de toekomst. Daar heb ik alle vertrouwen in. Binnenkort kom ik naar Nijmegen en dan ga ik lekker met Marcel Boekhoorn een wedstrijd kijken. Daar verheug ik me nu al op.’

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan