De pers: Roda-NEC

Wij maakten vanavond wederom een rondje langs de diverse sites en verzamelden hier voor jullie het verslag over hoe zij de winst van NEC in Kerkrade bekeken.

FC Update: NEC doet uitstekende zaken bij Roda JC
NEC heeft vrijdagavond een belangrijke stap gezet in de strijd om de play-offs voor Europees voetbal. De Nijmegenaren wonnen in het Parkstad Limburg Stadion met 2-0 van concurrent Roda JC. NEC kreeg daarbij de hulp van arbiter Pol van Boekel.

De arbiter keurde de openingstreffer van Jhonny van Beukering onterecht goed en stuurde Roda-speler Cheikh Tioté voor een vermeende slaande beweging uit het veld. Ook de fel protesterende Roda-trainer Raymond Atteveld en verzorger Norbert Keulen werden naar de tribune verwezen.

De rode kaarten en de commotie vormden het keerpunt in het duel, dat in het eerste half uur werd gekenmerkt door een onzorgvuldig Roda JC en een slim combinerend NEC. De Limburgers waren gevaarlijk via spits Yulu Matondo – doelman Gabor Babos redde knap -, NEC was dicht bij de openingstreffer via een vreemd carambolerende bal die doelman Bram Castro met een uiterste inspanning tot corner kon verwerken.

Uit die corner knikte Jhonny van Beukering, na 33 minuten, de 0-1 binnen. Heel Roda JC protesteerde bij arbiter Pol van Boekel, omdat Van Beukering zijn tegenstander Cheikh Tioté had weggeduwd. De scheidsrechter keurde de treffer echter goed. Een minuut later eisten Van Boekel en Tioté opnieuw de hoofdrol voor zich op. Tioté maakte in de ogen van de arbiter opzettelijk een slaande beweging naar NEC-speler Lorenzo Davids. Van Boekel was onverbiddelijk: rood. Een zware straf. In het tumult dat volgde, stuurde Van Boekel ook trainer Raymond Atteveld en verzorger Norbert Keulen van Roda JC naar de tribune.

Na de rode kaarten ging Roda JC zowaar beter voetballen. De Limburgers leden minder balverlies en zochten de aanval. NEC leunde achterover en speculeerde op de counter. Jeremain Lens, Youssef El-Akchaoui en Bas Sibum kregen prima kansen om het duel vroegtijdig te beslissen, maar doelman Bram Castro redde bekwaam.

Na de hervatting nam het aanvallende Roda JC alle risico’s en kreeg NEC legio mogelijkheden om de voorsprong uit te breiden. Jeremain Lens benutte met een droog schot één van de vele kansen: 0-2. Het sierde Roda JC dat het ook daarna bleef aanvallen en zelfs kansen kreeg.

De Limburgers moesten de laatste minuten met negen spelers verder, nadat verdediger Jan Paul Saeijs op het brancard het veld moest verlaten. Met de zege is NEC, dat aan een uitstekende reeks bezig is, Roda JC tot op één punt genaderd.

Omroep Gelderland: Belangrijke zege voor NEC bij Roda
Het duurde een half uur, maar toen ontbrandde de wedstrijd tussen Roda en NEC ook goed. NEC trok aan het langste eind: 0-2.

Jhonny van Beukering scoorde uit een corner 0-1. Bij Roda was iedereen boos op scheidsrechter Van Boekel. Dat werd nog erger toen Tiote rood kreeg voor het slaan van Lorenzo Davids. Roda kreeg de geest en NEC de ruimte. Kort voor rust misten Jeremain Lens en Youssef El-Akchaoui al enorme kansen.

Ook na rust was Roda in balbezit en counterde NEC een paar keer gevaarlijk via Davids, Lens en Holman. Het was Lens die het duel besliste: 0-2.

VI.nl: Hectische minuut bezorgt NEC kostbare zege op Roda
NEC heeft zeer goede zaken gedaan in de strijd om deelname aan de play-offs om een UEFA Cup-ticket. In Kerkrade won de ploeg van coach Mario Been met 2-0. Een hectische minuut met een doelpunt en een rode kaart gaf de doorslag.

Roda en NEC hadden lang nodig om op gang te komen. Yeanvion Yulu-Matondo schoot na een kwartier een keer gevaarlijk op het doel van Gábor Babos, maar dat was het dan ook wel wat het eerste half uur betrof. Voor Yulu-Matondo was het overigens meteen zijn laatste actie van de wedstrijd, want de spits moest zich laten vervangen met een hamstringblessure.

NEC kreeg na het aftastende begin wat meer grip op de wedstrijd. Jhon van Beukering opende in de 32ste minuut de score door raak te koppen uit een hoekschop. Dat de spits daarbij duwde was voor scheidsrechter Pol van Boekel geen reden de treffer af te keuren.

Een minuut later nam de arbiter opnieuw een discutabele beslissing. In een duel om de bal zwaaide Cheik Tioté met een arm in het gezicht van Lorenzo Davids. Van Boekel bestrafte de Roda-middenvelder met een rode kaart. In het tumult dat vervolgens ontstond werd coach Raymond Atteveld naar de tribune gestuurd.

De hectische minuut vormde feitelijk de beslissing van de wedstrijd. Met tien man slaagde Roda er niet in er nog een echte wedstrijd van te maken. NEC had het duel al vroegtijdig kunnen beslissen, maar verkeerde keuzes zorgden ervoor dat de Nijmegenaren het onnodig spannend hielden.

Jeremain Lens maakte in de 68ste minuut aan alle onzekerheid een einde. De rechterspits kapte de bal voor zijn linkervoet en schoot raak in de korte hoek: 0-2. NEC stijgt door de winst naar de negende plaats met 43 punten uit 32 wedstrijden. Roda zag de voorsprong op de concurrent slinken tot één punt.