De Pers: AZ – NEC

AZ verslaat NEC na invalbeurten Dembélé en Pellè
VI.nl

AZ is erin geslaagd de voorsprong van drie punten ten opzichte van Ajax intact te houden. Tegen NEC hadden de Alkmaarders lange tijd moeite met scoren. De invallers Moussa Dembélé en Graziano Pellè vonden het beslissende gaatje in de Nijmeegse defensie: 1-0.

In Alkmaar stonden met AZ en NEC twee aanvallend ingestelde ploegen tegenover elkaar en dat leidde tot een amusante wedstrijd. Het enige waar het lange tijd aan ontbrak waren doelpunten. Na 75 minuten was het nog steeds 0-0 in het DSB Stadion.

Vooral AZ had in de eerste vijf kwartier verzuimd de score te openen. Stijn Schaars hielp de grootste kans om zeep. Na terugleggen van Mounir El Hamdaoui schoot de aanvoerder hoog over het doel van Gábor Babos. Verder kopte Gill Swerts namens de thuisclub net naast de verkeerde kant van de paal en zag Kees Luijckx een inzet van de lijn worden gehaald.

Louis van Gaal besloot in de zeventigste minuut in te grijpen. De AZ-coach voerde een dubbele wissel toe: Ari en Demy de Zeeuw gingen naar de kant en Dembélé en Pellè maakten hun entree. Uitgerekend de invallers forceerden de winst voor AZ. Dembélé dwong Babos met een afstandschot tot het weggeven van een rebound en Pellè was op tijd om de bal simpel in het doel te schieten.

Met een extra aanvaller ging NEC in het laatste kwartier op zoek naar de gelijkmaker. In de slotfase golfde het spel op en neer, maar gescoord werd er niet meer. AZ is daardoor halverwege de competitie nog steeds koploper in de Eredivisie. NEC sluit het jaar 2008 als achtste af.

AZ winterkampioen na overwinning op NEC
FC Update

AZ heeft de eerste seizoenshelft zondag in stijl afgesloten. Het elftal van Louis van Gaal verzekerde zich met een krappe overwinning op NEC (1-0) van het officieuze winterkampioenschap. De Alkmaarders hadden de dertiende zege van het seizoen te danken aan twee invallers: Moussa Dembélé en Graziano Pellè. De voorbereidende actie was van de Belg, de treffer van de Italiaan.

Op exact de helft van de competitie heeft AZ drie punten meer dan Ajax. Een feestje zal er in Alkmaar niet komen om de wintertitel te vieren. Trainer Louis van Gaal hecht nauwelijks waarde aan deze ‘papieren titel’. Toch zegt het wel iets. PSV ging de afgelopen vier jaar ook steeds als nummer één de winterstop in en werd vier keer op rij kampioen.

NEC-trainer Mario Been was van zijn geloof afgestapt voor het duel met de koploper. Been, normaal een warm voorstander van een systeem met drie spitsen, wilde met drie mandekkers het Alkmaarse gevaar van de lichtvoetige spitsen Ari en Mounir El Hamdaoui beteugelen. Die versterking van de defensie ging ten koste van een aanvaller. In Alkmaar vormden Jhon van Beukering en Collins John de voorhoede van de Nijmegenaren, die gokten op de counter.

AZ had aanvankelijk moeite om een oplossing te verzinnen voor de defensieve speelwijze van NEC. Van Gaal besloot al snel centrale verdediger Kees Luijckx door te schuiven naar het middenveld. Het ontbrak de vervanger van de geblesseerde Hector Moreno echter aan ideeën om daar van waarde te zijn.

De toeschouwers in het DSB Stadion, die normaal gesproken bij thuisduels van AZ toch aardig verwend worden, kregen daardoor in het eerste half uur een tactisch schuifspel te zien. Met dank aan de impulsen van El Hamdaoui brandde het duel in het laatste kwartier voor rust eindelijk los. De creatieve Marokkaan zette Stijn Schaars tot twee keer toe vrij voor doelman Gabor Babos, maar de aanvoerder van AZ miste beide mogelijkheden.

NEC hield ook na de pauze betrekkelijk eenvoudig stand. De thuisclub bleef hardnekkig proberen door het centrum van de Nijmeegse defensie een gaatje te vinden. Peter Wisgerhof, Mark Otten en Ramon Zomer hielden Ari en El Hamdaoui daar uitstekend onder controle.

In een poging wat te forceren bracht Van Gaal twintig minuten voor tijd Pellè en Dembélé in het veld. Dat bleken gouden wissels.

Babos kreeg nauwelijks vijf minuten na de entree van de spitsen een schot van Dembélé niet onder controle en Pellè reageerde vervolgens attent: 1-0. Vooral voor Dembélé was dat een mooie bekroning. De Belgische aanvaller kwakkelde ruim twee maanden met zijn knie en maakte tegen NEC zijn rentree.

NEC verliest nipt van koploper AZ
Omroep Gelderland

NEC heeft zondag in Alkmaar met 1-0 verloren van koploper AZ. Invaller Pellè maakte de enige goal.

NEC hield het lang vol, met goed positiespel. Het creëerde nauwelijks kansen, maar gaf ook weinig weg. In de eerste helft schoot Schaars twee keer gevaarlijk en faalden Swerts en Luijckx na een corner.

Een kwartier voor tijd keerde Gabor Babos een schot van Dembélé, maar Pellè scoorde in de rebound. NEC nam meer risico met Tim Janssen als extra spits, maar kwam niet verder dan een schot van Collins John. Die wist AZ-doelman Romero niet te verrassen.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.