De Gelderlander vandaag: Roda JC-NEC

Ook Roda JC kan NEC niet afstoppen
NEC heeft gisteravond opnieuw een grote stap gezet op weg naar de play-offs voor een UEFA Cup-ticket. De ploeg van Mario Been won de lastige wedstrijd bij Roda JC met 0-2. Door de vijfde uitzege op rij, een clubrecord, nestelde de Nijmeegse ploeg zich – in elk geval tot morgenmiddag – in het linkerrijtje.

Dat het in Kerkrade geen galavoorstelling werd, zal de Nijmegenaren worst wezen. NEC keek dit seizoen de dood lange tijd in de ogen, maar is sinds de winterstop bezig aan een unieke reeks. Van de laatste tien duels won het team er acht, alleen tegen hekkensluiter Excelsior ging het mis. De opleving die het elftal van Been sinds begin februari beleeft, roept herinneringen op aan de tweede seizoenshelft in 2003, toen de ploeg zich onder Johan Neeskens rechtstreeks voor Europees voetbal kwalificeerde.

Of er ook vijf jaar na dato weer een volksfeest op het Nijmeegse Kelfkensbos zal losbarsten, valt te bezien. NEC zal zich daarvoor in elk geval voor de nacompetitie tussen de nummers zes en negen (of tien) moeten plaatsen. Bij winst op Vitesse, volgende week in De Goffert, kan de buit een heel eind binnen zijn.

Decennialang stond een trip naar Kerkrade gelijk aan het incasseren van een nederlaag, maar de zege van gisteravond was alweer de tweede in de afgelopen drie seizoenen.

Na een redelijk gelijkopgaande openingsfase kreeg NEC halverwege de eerste helft het betere van het spel. De Nijmegenaren vonden elkaar steeds vlotter en het overwicht werd na iets meer dan een halfuur beloond. Een lage corner van Vadocz, verlengd door Sibum, zorgde al voor grote paniek in de Kerkraadse doelmond. De daaropvolgende hoekschop van El-Akchaoui bracht de thuisclub nog meer schade toe. Doelman Castro ging onder de bal door, Van Beukering had geen enkele moeite om de bal in het lege doel te knikken: 0-1. Waarmee de NEC-spits dit seizoen in de dubbele cijfers is gekomen.

De treffer deed de Limburgse stoppen doorslaan. Scheidsrechter Van Boekel kreeg zo’n beetje alle Roda-spelers over zich heen, omdat zij meenden dat hun keeper gehinderd was in zijn doelgebied. En net toen de Boxmeerse arbiter meende dat hij de gemoederen gesust had, kreeg Davids aan de zijlijn per ongeluk een muilpeer van Tioté. Van Boekel kende niettemin geen enkele twijfel en trok ogenblikkelijk rood. Roda-coach Atteveld, gewoontegetrouw volledig oververhit, mocht na het daaropvolgende opstootje de tribune opzoeken.

Vreemd genoeg leek vooral NEC last te hebben van de verhitte emoties. De bezoekers toonden zich plotseling onverklaarbaar angstig en met tien man werd Roda JC ineens de bovenliggende partij. Zonder dat de Limburgse storm overigens serieuze kansen opleverde.

De thuisclub nam na rust alle risico. Die kamikazetactiek bleef geruime tijd zonder gevolgen, omdat NEC voortdurend slordig omsprong met zijn counterkansen. Pas halverwege de tweede helft viel het onvermijdelijke genadeschot, waarbij Lens als beul fungeerde. De spits, die gisteravond tientallen schoppen kreeg te verwerken, negeerde de meegelopen Van Beukering en schoot met zijn zwakke linker raak: 0-2.

Sibum houdt zich niet in bij doelpunten NEC
Om nog wat zout in de Limburgse wonden te strooien, liep wisselspeler Rutger Worm vrijdagavond vrolijk fluitend door de gang van het Parkstad Limburg stadion in Kerkrade. Op het veld stonden elf NEC’ers voor het uitvak met zo’n 250 uitzinnige Nijmegenaren, die dit jaar hun ogen niet kunnen geloven. Hun favorieten hadden weer gewonnen. Nu met 2-0 bij Roda JC. 

"En dat was dikverdiend", wist Bas Sibum, die sinds zijn overgang naar NEC voor het eerst tegen zijn oude club voetbalde. "Dit is pas echt thuiskomen", grijnsde de middenvelder, die zijn nieuwe ploeg vooral goed had zien voetballen. "Je ziet dat we het positiespel fantastisch beheersen. Ook onder druk lieten we de bal steeds rond gaan. Dat is een teken dat we volwassen spelen."

Hij had zijn terugkeer in het stadion, waar hij alles bij elkaar een jaar speelde, als speciaal ervaren. "Omdat ik hier nog veel vrienden heb. Ik heb bijvoorbeeld nog steeds contact met Marcel Meeuwis. En met Martin Koopman, de assistent-trainer. Geweldige trainer. Heel lieve man ook. Met heel veel verstand van voetballen."

Bij de doelpunten van Jhon van Beukering en Jeremain Lens had hij zich niet ingehouden. "Waarom zou ik. Ik speel nu voor NEC. Ik heb een goed gevoel bij die club. Dan ga ik me niet lopen inhouden."

Vreemd genoeg, wist ook Sibum, was NEC wat weggezakt na het moment dat Roda JC nog maar met tien man op het veld stond. "Die rode kaart van Tioté. Ik weet niet of het terecht was. Ik stond er te ver vanaf. Maar het gekke was dat vanaf dat moment bij ons de organisatie weg was." Mario Been vond de rode kaart voor Tioté zwaar gestraft. "Maar nog erger was natuurlijk dat Roda daarna de bal niet een keer teruggaf als wij ‘m bij een blessure over de lijn hadden gespeeld." Maar die ergernis maakte snel plaats voor een tevreden gevoel. "Waar dit eindigt? Ik heb geen idee. Ik denk alleen dat PSV te ver van ons af staat."

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan