De Gelderlander van vandaag: NEC-Udinese

NEC zet De Goffert in vuur en vlam
Ploeg van Mario Been schrijft geschiedenis en overwintert in Europa.

Europa is nog lang niet van NEC verlost. De ploeg van coach Mario Been zette gister­avond de kroon op een ongeloof­lijk 2008 door de Italiaanse subtop­per Udinese met 2-0 te verslaan en een plaats te veroveren in de knock-outfase van het UEFA Cup- toernooi.

Het succesverhaal van Mario Been en zijn mannen houdt maar niet op. Precies een jaar geleden zat de Nijmeegse ploeg sportief aan de grond. Bij de achterban heerste haast blinde paniek. Alleen de clubleiding bleef betrekkelijk rus­tig. Dankzij een paar gerichte aan­kopen werd de balans in het elftal hersteld. In februari begon een lan­ge opmars in de eredivisie die uit­eindelijk leidde tot Europees voet­bal.

Ook over de landsgrenzen bleek dat de Nijmeegse formatie tot on­verwacht veel in staat is. Na de uit­schakeling van Dinamo Boekarest presteerde NEC in de groepsfase ook het ondenkbare. In een lood­zware poule met Dinamo Zagreb, Spartak Moskou, Tottenham Hots­pur en Udinese eindigde de ploeg keurig als derde; genoeg om de Eu­ropese campagne een vervolg te ge­ven in het nieuwe jaar.

Zoals te verwachten viel, liet de Ita­liaanse trainer Pasquale Marino gis­teravond een groot deel van zijn basiselftal aan de kant, onder wie de vedetten van het team, de aan­vallers Di Natale en Quagliarella. De Italianen hadden aan een punt genoeg om verzekerd te zijn van de eerste plaats in groep D en dat was precies waarvoor ze naar Nij­megen waren afgereisd. De bezoe­kers speelden met een spits, Floro Flores en een vijfmans midden­veld.

NEC kwam in de eerste helft maar mondjesmaat in de buurt van het vijandelijke doel. Jhonny van Beu­kering probeerde het een paar maal met schoten, maar die kon­den doelman Belardi niet echt be­dreigen. De eerste serieuze kans kreeg de thuisclub vlak voor de pauze. Lasse Schöne werd op de punt van het strafschopgebied vrij­gespeeld. De Deen zag over het hoofd dat Van Beukering voor het doel vrijstond en ging ten onrech­te voor eigen succes.

Omdat in Londen Spartak Mos­kou halverwege met 0-2 leidde, moest NEC na de hervatting alle voorzichtigheid laten varen. Mario Been bracht met Collins John een tweede centrumspits. Rechtsback Dani Fernandez schoof twee linies op en werd rechtsbuiten. Het leek een riskante gok, maar zo­als vaker had Been het weer eens goed gezien. NEC kreeg Udinese onder druk. En in de zinderende slotfase werd de Italiaanse met ge­weld noot gekraakt. Het scenario leek geschreven voor een Hollywood-film. Precies op het moment dat in De Goffert doordrong dat Tottenham op 2-­2 was gekomen, schoot John via een Italiaans been raak. En vijf minuten later gooide Van Beuke­ring de deur in het slot door na een matig weggewerkte corner van dichtbij raak te schieten.

Tijdens de ereronde na het laatste fluitsignaal werden de NEC spelers bege­leid door een klaterend applaus. Niet alleen van de eigen aanhang, ook de fans van Udinese klapten zich de handen stuk voor de ver­diende winnaar. Vandaag wordt bij de loting duidelijk welke Euro­pese topploeg half februari naar Nijmegen komt.

Jhon heeft geen Italiaanse shirt nodig
NEC- spits vestigt zijn naam met derde goal in doldwaze Europa-trip.

Met de armen vol NEC- shirts baande Herman Jans­sen zich een weg door de drukke hal in het Goffertstadion. Bijna niemand van Udinese had na de 2-0 nederlaag op het veld z’n shirt willen ruilen met een NEC’er. En voor de overwinnaars was de avond pas compleet als ze een Itali­aanse ‘scalp’ in hun tas konden stappen. En dus werd de materiaal­man naar de kleedkamer gestuurd. Om de shirts alsnog te ruilen.

Even verderop stond Jhon van Beukering na te genieten. De spits kon z’n geluk niet op. „Omdat we NEC op de kaart hebben gezet”, zei de Arnhemmer. „Want zelfs als die Italianen een paar basisspelers op de bank zetten, blijft er nog een hele goede ploeg over, hoor. Maar we waren vanavond zo sterk. We wonnen alle duels. Gaven niks weg. Daarom was het zo’n dom­per toen we in de rust te horen kregen dat Spartak in Londen met 2-0 voor stond.”

De opdracht voor de tweede helft was duidelijk. „ Alles of niks”, hield Van Beukering het eenvou­dig. „ Achterin een op een spelen en aanvallen.” In een kolkende Goffert werd het vervolgens een spektakelstuk zonder weerga. Met dank ook aan de Tsjechische scheidsrechter Matejek, die catego­risch weigerde om de soms spijker­harde duels af te fluiten. „ Prima. Zo kan ik ook spelen. Ik heb wat kleunen gehad, maar er evenveel uitgedeeld.” De belangrijkste ‘ beuk’ gaf de spits bij de goal van Collins John. „Met m’n volle gewicht naar achteren te­gen die verdediger aan. Die viel om en Collins scoorde.” De naam van zijn directe tegenstander Kwam even niet naar boven bij de spits. „Ben je gek. De trainer heeft alle namen wel op het bord ge­schreven, maar daar hou ik me niet mee bezig. Ik ken ze toch niet”, grijnsde Van Beukering, die zelf de alles bevrijdende 2-0 voor zijn rekening had genomen. Zijn derde goal alweer in deze doldwa­ze reis door Europa.

„We schrijven hier een klein stuk­je geschiedenis”, zei de goalgetter. Er klonk enorm veel voldoening door in zijn stem. „Dit is een hele goede ploeg. Als iedereen keihard werkt, kunnen wij van iedereen winnen. En tegelijk, als er een of twee verzaken, zijn we helemaal niks.” Maar niemand had gisteravond verzaakt. Ook Herman Janssen niet. De materiaalman keerde met acht Italiaanse shirts terug. Niet voor Jhon van Beukering, trou­wens. Die stond nog steeds met zijn eigen shirt om de schouders. „ Deze geef ik niet weg. Heb ik be­loofd aan Bart, de derde keeper van ons. Ik heb er niet een aan de­ze UEFA Cup overgehouden. Die van NEC zijn veel mooier.” En dan met een grote grijns. „De meeste van die buitenlandse shirts passen mij toch niet, joh.”

Udinese kan ’ t schudden: Been blijft bij NEC
Rotterdammer ziet nog veel perspectief bij club uit Nijmegen.

Als toetje op het Euro­pese succes tekende Mario Been na afloop van de onvergetelijke kra­ker tegen Udinese (2-0) een nieu­we verbintenis. De Rotterdammer, veruit de meest succesvolle coach in de clubgeschiedenis van NEC, staat nog 3,5 jaar onder contract bij de club die na gisteren ook in­ternationaal op de kaart staat.

De stralende NEC- coach somde het rijtje clubs nog maar eens op met wie hij de laatste tijd in ver­band is gebracht. „ Daar komt na vanavond waarschijnlijk ook Udi­nese bij”, grinnikte Been. „ Maar ik volg mijn gevoel en dat zegt dat ik bij NEC nog hele mooie dingen kan bereiken. We hebben een jon­ge groep met heel veel groeimoge­lijkheden. Er komt waarschijnlijk een nieuw stadion en er zijn rond de club kapitaalkrachtige mensen die bereid zijn hun nek uit te ste­ken voor deze club.”

Been gaf nog maar eens aan dat hij van de clubleiding de verzeke­ring heeft gekregen dat er in de winterstop nog een of twee ver­sterkingen kunnen worden ge­haald. „Ik denk daarbij vooral aan iemand die voorin aan de buiten­kant kan spelen. En misschien ook nog een rechtsback. Voor die posi­tie hebben we op dit moment al­leen Dani Fernandez.”

Tot zijn zichtbare genoegen mocht Been na de persconferentie ook nog even laten zien dat hij tijdens zijn driejarige verblijf bij Pisa de Italiaanse taal goed onder de knie heeft gekregen. Vrijwel zonder ha­pering stond hij een Italiaanse ra­dioverslaggever te woord. Been leg­de uit dat hij na rust achterin één op één was gaan spelen omdat hij iets moest forceren. „In Italië noe­men ze dat suicide, maar ik doe dat wel vaker als de wedstrijd daar om vraagt.”

NEC krijgt vanmiddag om een uur te horen welke club in februari de eerstkomende tegenstander wordt. Vast staat dat de Nijmeegse club begint met een thuiswedstrijd te­gen een van de groepswinnaars. Dat zijn Hamburger SV, Standard Luik, Metallist Charkov, Saint Etienne, Manchester City, Vfl Wolfsburg, CSKA Moskou.

Lange nacht na droomwedstrijd 
Ze durfden er niet vanuit te gaan. Het gebeurde toch. NEC- fans hadden gisteren na de wedstrijd nog een lange nacht vol feest voor de boeg. De Eendracht, de kantine van de club, stroomde meteen na de wedstrijd helemaal vol. Onderwerp van gesprek: ‘ Heb jij het eerste doel­punt gezien?’ Het toeval wilde dat de bal in Nij­megen in het net vloog op het moment dat het scorebord de tussenstand Moskou-Tottenham meldde. Waardoor heel wat fans dus naar boven in plaats van naar beneden keken.

NEC vecht, lacht, juicht en overwintert
Een explosie van vreugde bij de spe­lers van NEC en begeleiders in De Goffert. NEC heeft het Europese avontuur gisteravond met een ronde verlengd. De Nijmegenaren wonnen in eigen huis met 2-0 van Udinese, door doelpunten in het laatste kwartier van invaller Collins John en Jhonny van Beukering. Omdat Spartak Mos­kou niet wist te winnen bij Tottenham Hotspur, was dat genoeg voor een plek bij de laatste 32 in de UEFA Cup. Trainer Mario Been maakte bekend voor twee jaar te hebben bijgetekend bij de Nij­meegse club.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan