De Gelderlander van vandaag: NEC-FC Zwolle

FC Zwolle gooit abominabel NEC uit de beker
Ploeg van Mario Been blameert zich tegen eerstedivisionist ( 0- 2).

NEC kan zich de ko­mende drie maanden toeleggen op de strijd tegen degradatie. De ploeg van coach Mario Been liet zich gisteravond in eigen huis op gênante wijze uit het toernooi om de KNVB-beker knikkeren. FC Zwolle, toch echt geen hoogvlie­ger in het betaalde voetbal, zege­vierde volkomen verdiend met 0-2.

De Nijmeegse club, al veertien sei­zoenen op rij actief op het hoogste niveau, voelt zich ver verheven bo­ven de armoedige krabbers in de eerste divisie. Gisteravond in de kletsnatte Goffert bleek daar wei­nig van. Integendeel, NEC speelde zo belabberd dat het wel leek of eerstedivisionist Zwolle een afde­ling hoger speelt. Been was na afloop ziedend over de wanprestatie van zijn team. „ Ik heb na de wedstrijd opnieuw iede­re speler op de man af gevraagd of ze vonden dat ik ze nog wel kon motiveren. Stuk voor stuk zeiden ze dat ze met mij verder willen. Al­lemaal goed en wel, maar dan moet er nu wel iets gebeuren. Ik ben blij dat we vandaag Bas Sibum van Roda JC hebben kunnen vast­leggen. Dat is in elk geval een ech­te winnaar, geen pseudo-winnaar zoals sommige jongens die van­avond op het veld stonden.”

De NEC-trainer liet zijn ploeg met drie verdedigers aantreden. Peter Wisgerhof, Patrick Pothuizen en debutant Jeroen Drost moesten de twee Zwolse spitsen Marcel Klei­zen en Tozé bewaken. Niet voor het eerst onder het bewind van Been bleek dat het 3-4-3-concept de Nijmeegse ploeg niet bijster ligt. De oefenmeester zag het arm­zalige gehannes van zijn ploeg een halfuurtje aan en stuurde toen spits Jhon van Beukering de dug-out uit. Tien minuten voor rust switchte de thuisploeg naar 4- 3- 3, Pothuizen werd het kind van de rekening.

Het abominabel spelende NEC creëerde in de eerste helft geen en­kele kans en kreeg vlak voor rust zelfs een tegengoal om de oren. Het doelpunt kwam op naam van Derk Boerrigter die via het lichaam van Drost doelman Babos passeerde: 0- 1. In de pauze trakteerde Been zijn spelers op een donderspeech en stuurde ze al na ruim tien minu­ten weer de regen in. Ook geen ge­slaagde actie, want het duurde vele minuten voor ook Zwolle zich op het veld meldde. Ook toen kon er nog niet worden afgetrapt, omdat verdediger Eric Botteghin proble­men met een lens had. Die kreeg de thuisclub ook. Jere­main Lens, die voor rust al tegen een gele kaart was opgelopen, kreeg er na een uur nog een. Daar­mee was het vonnis over de thuisclub geveld. Al kreeg Brett Holman nog twee aardige kansen en raakte invaller Dominique Kivu­vu zelfs de paal. Maar op dat moment had Zwolle de buit allang binnen. Een slappe schuiver van invaller Bram van Po­len leverde zomaar een doelpunt (0-2) op omdat Babos op het be­slissende moment even weggleed. Dat kon er ook nog wel bij.

Jeroen Drost debuteert met een boete
Heerenveen-huurling valt bij NEC van ene verbazing in de andere.

Jeroen Drost beleefde gisteren een onwaarschijnlijk de­buut bij zijn nieuwe club NEC. Niet alleen werd de huurling van Heerenveen door eerstedivisionist FC Zwolle uit de beker geknikkerd (0-2), na afloop incasseerde de jon­ge Fries ook nog eens een boete van 500 euro. „Ik weet niet hoe ze hier met boetes omspringen, maar ik vond het een aardig bedrag”, zei de verdediger nog een beetje be­duusd. Om er in één adem aan toe te voegen: „Maar ik snap het ook wel, hoor. Als je dit laat zien. Als je zó voetbalt. Daar is geen enkel excuus voor.”

Natuurlijk had hij de waarschu­wingen van zijn nieuwe trainer goed in de oren geknoopt. „We moesten waken voor onderschat­ting. Fel beginnen. Zwolle onder druk zetten”, zei Drost, die desal­niettemin in zijn achterhoofd reke­ning had gehouden met een over­winning. „In de voorbereiding had­den we met Jong Heerenveen nog tegen FC Zwolle gespeeld. 4-0 ge­wonnen”, klonk het veelbeteke­nend. Al snel had hij gisteravond door ge­kregen dat het daar niet op zou uit­draaien. „ Zoals wij begonnen. Dra­matisch. Voor mezelf was het even wennen. Ik stond centraal achter­in. Normaal speel ik op links. Ver­dedigend ging net nog wel. Maar opbouwend bracht ik te weinig.”

Toen NEC op slag van rust ook nog eens op achterstand kwam, had Drost op weg naar de kleedka­mer de knop al omgezet. „ Mooi of lelijk. Dat maakte allemaal niet meer uit. Maar ook in de tweede helft liep het gewoon niet bij ons. Daarom begonnen we al snel met de lange bal op Jhon van Beuke­ring. Dat lukte ook niet echt.” Deed de debutant nog een man­moedige poging om het treurspel te analyseren, de aanvoerder van NEC kwam niet verder dan de con­statering dat hij met deze bekerne­derlaag het absolute dieptepunt in zijn carrière bereikt had. „Ik ben lang in de kleedkamer gebleven”, zei Peter Wisgerhof. „ Lang nage­dacht over vanavond. Maar ik weet het even gewoon niet meer. Wat ik ook zeg. Het lijkt op dit mo­ment allemaal weinig zin te heb­ben. We zijn op trainingskamp ge­weest. Tegen FC Twente speelden we goed. Verdienen we een over­winning. En drie dagen later ko­men we met zo’n wedstrijd. Strijd leveren en hard werken is ook een kwaliteit. Maar die lijken we kwijt te zijn. Er zit maar één ding op: we moeten een keer winnen. Maar hoe. Ik weet het eerlijk ge­zegd echt even niet.” Drost gooide even verderop zijn tas over de schouder en vertrok naar zijn hotel. Donderdag is een vrije dag. „Kan ik even naar huis. Maar ik vrees dat ik uitgelachen word”, zei de Fries.

Supporters NEC halen verhaal bij kleedkamer
Been voorspelt dat er zondag tegen Ajax koppen gaan rollen. 

Terwijl veiligheidsmen­sen van NEC en de opgetrommel­de ME voorkwamen dat suppor­ters gisteravond de hoofdingang van het Goffertstadion konden be­stormen, drong een zevental ver­ontwaardigde fans via een niet af­gesloten zijdeur door tot de kleed­kamer van NEC. De situatie leek even bedreigend, maar toen de deur naar de gang van de kleedkamers openging en stewards te hulp wilden snellen, gebaarde elftalleider Ton Spaan dat iedereen buiten kon blijven. „ Alles in orde”, sprak een steward in zijn microfoontje. „ Er staan een stuk of acht supporters bij de kleedkamer, maar alles is rustig. Mario Been praat met ze. We hou­den het nog even in de gaten.”

Na een half uurtje kwam Mario Been naar buiten. Hij had geen moeite gehad met het onverwach­te bezoek. „Ik kon het wel begrij­pen dat ze er stonden. Natuurlijk heb ik met ze gesproken. Daar had­den die mensen gewoon recht op.” Woedend was hij op zijn spelers­groep. „Voor de wedstrijd tegen Ajax gaan er koppen rollen. Twee doelstellingen hadden we. De be­ker winnen en ons handhaven. Dat eerste gaat niet meer. Dat tweede zal moeten. Maar dan met echte winnaars. Die heb ik van­daag niet gezien. Maar nu wordt het menens. Dat zullen ze zondag merken. En die boete van 500 eu­ro heeft al een bestemming. Dat geld gaat naar een goed doel.” Boze fans drongen gisteravond na afloop van de nederlaag tegen FC Zwolle door tot de kleedka­mer van NEC. Tot ongeregeldhe­den kwam het niet.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan