De Gelderlander van vandaag: FC Groningen – NEC

NEC blijft uiterst labiel zorgenkindje
Ploeg van Mario Been na verlies bij Groningen nog dieper in de sores.

Twee goede wedstrij­den achter elkaar is voor NEC dui­delijk te hoog gegrepen. Drie da­gen na de knappe puntendeling te­gen Ajax bedierven de Nijmegena­ren gisteravond alles weer door een kansloze afstraffing bij FC Gro­ningen: 5-1. NEC staat nu op een troosteloze zeventiende plaats, vlak boven de ontstellend zwakke rode lantaarn­drager Excelsior. De opsteker tegen Ajax en het goe­de spel van de nieuwelingen Si­bum, Bobson en Drost zorgden voor het nodige optimisme in het Nijmeegse kamp. Gisteravond werd echter pijnlijk duidelijk dat het nog een hels karwei gaat wor­den om de degradatie te ontlopen. Hoewel FC Groningen echt niet groots speelde, kwamen de bezoe­kers er nauwelijks aan te pas.

Des te verontrustender omdat de thuisclub bepaald niet in zijn sterk­ste samenstelling aantrad. De aan Ajax verkochte rechtsback Silva werd vervangen door de onerva­ren Hiariej, de nieuwelingen De Roover en Cahais waren nog niet speelgerechtigd. Zoals wel vaker wanneer de tegen­stander met twee spitsen speelt, koos Mario Been weer voor een systeem met drie verdedigers. En weer pakte het faliekant verkeerd uit. Zonder afdoende rugdekking is de Nijmeegse defensie kwets­baar. Bovendien heeft NEC achter­in bepaald geen hoog gekwalifi­ceerde opbouwers.

NEC werd in een tijdbestek van drie minuten op een vrijwel kans­loze achterstand gezet. In de 32ste minuut plaatste El-Akchaoui een riskante tackle op Nevland. De spits, die ook al weg wil bij de noordelijke formatie, zocht gewil­lig het natte gras op. Scheidsrech­ter Nijhuis toonde zich al even gre­tig en legde de bal op de stip. Mark-Jan Fledderus verzilverde het buitenkansje koeltjes: 1-0. Fledderus, de afgelopen weken na­drukkelijk in beeld als versterking bij NEC, sloeg kort daarop op­nieuw toe. Na een half weggewerk­te bal pikte de jonge middenvelder de afvallende bal op en haalde uit. De harde schuiver kreeg op het natte gras van de Euroborg nog meer vaart en doelman Babos had geen schijn van kans: 2-0.

Na de hervatting speelde Been hoog spel. Hij haalde centrumver­dediger Pothuizen naar de kant, di­rigeerde middenvelder Vadocz een linie naar achteren en bracht met Van Beukering een vierde aanval­ler in. De gok pakte niet onaardig uit, want de bezoekers kregen al snel aansluiting. Uitgerekend via Van Beukering, die profiteerde van paniek in de Groningse defensie en van dichtbij raak kopte: 2-1.

De luchtbel bleef niet lang intact. Wisgerhof moest aan de noodrem gaan hangen en kreeg zijn tweede gele kaart. En voor Been Drost kon inbrengen, zorgde invaller Berg voor de beslissing: 3-1. In de slotfase strooide Groningen nog wat extra zout in de Nijmeegse wonden door via Lovre en Hiariej nóg tweemaal te scoren.
Niet voor het eerst bleek het spe­len met drie verdedigers NEC slecht te bekomen. Tegen Gronin­gen kregen de Nijmegenaren vijf tegengoals om de oren.

Wisgerhof hekelt rol arbiter Nijhuis
Aanvoerder NEC trekt vooral eerste gele kaart sterk in twijfel.

Verliezen doet pijn. Vernederd worden, snijdt vaak dwars door de ziel. NEC had de wedstrijd in het hoge noorden bij een stand van 5- 1 al lang verloren, toen de Groningse verdediger Gi­bril Sankoh op de rand van het ei­gen strafschopgebied de bal een paar keer hoog hield. De man uit Sierra Leone haalde zo zijn gram, omdat Youssef El-Ak­chaoui in de heenwedstrijd – toen het 5-1 voor NEC werd – precies hetzelfde gedaan had. „ Zoiets doe je niet”, zei FC Groningen- trainer Ron Jans na afloop. „Dat is een te­genstander vernederen. Het heeft niets met fair-play te maken.”

Brett Holman ging iets verder. „Ik had hem doormidden moeten schoppen, maar dat leek me niet verstandig. Nog een domme rode kaart konden we niet gebruiken.” De Australiër doelde uiteraard op de veldverwijzing van Peter Wis­gerhof, die kort nadat NEC op 2­1 was gekomen met een tweede gele kaart kon vertrekken. De aanvoer­der trok het boetekleed aan, maar vond tegelijkertijd de rol van scheidsrechter Bas Nijhuis twijfel­achtig. „ Die eerste gele kaart sloeg nergens op. Vrije trap voor ons. Ik wil naar de eerste paal sprinten, loopt die Fledderus vol in mijn knie. Hij valt, maakt een hoop mis­baar, ik met mijn borst vooruit te­gen hem aan en op advies van de grensrechter krijg ik geel. En die tweede. Die kan hij geven. Ik blok Fledderus, die een een- twee op­zet. Ik kon ook niet weg, maar ik wist wel meteen hoe laat het was. Wij zaten weer helemaal in de wedstrijd. En dan moet je verder met tien man. In de gang zag ik op de televisie hoe het 3-1, 4-1 en 5-­1 werd. Enorm frustrerend.”

Ook Holman had beseft dat het met tien man een moeilijk karwei zou worden. „En toen het 3­1 werd, was het gebeurd. Dat weet je gewoon.” De nederlaag kwam juist op een moment dat de Australiër over­eind krabbelt na een mindere pe­riode. „Ik voelde me moe, maar dan is de enige remedie: wedstrij­den spelen.” Die krijgt hij genoeg. „Volgende week zondag, een dag na Heracles, ga ik naar Australië. In Melbourne spelen we woensdags tegen Qatar. Pim Verbeek heeft me geselec­teerd. Een vermoeiende trip, die op dit moment niet goed uitkomt, maar ik wil niet dat de nieuwe bondscoach een verkeerd beeld van mij krijgt. Dus ik ga. Donder­dagavond ben ik terug. Zondags spelen we tegen AZ. Het is niet an­ders. Maar eerst deze zondag Utrecht. We moeten klaar zijn. Vandaag is weer voorbij.”

Been wijt verlies aan momenten
Trainer NEC legt in kleedkamer vinger op de pijnlijke plekken.

In de gang dirigeerde Mario Been zijn spelers een voor een naar de kleedkamer. Zelfs de geblesseerde Mark Otten werd vriendelijk door zijn trainer ver­zocht eerst even naar binnen te ko­men. „Voordat iemand zou den­ken dat we het nog vrij aardig aar­dig gedaan hadden, wilde ik de groep eerst even toespreken”, zei de trainer van NEC, die er zijn elf­tal op gewezen had dat kleine mo­menten tot de nederlaag bij Gro­ningen hadden geleid.

„Youssef El-Akchaoui die de straf­schop veroorzaakt met een riskan­te tackle, terwijl hij op de been moet blijven, want de actie is rich­ting achterlijn. Peter Wisgerhof met twee domme gele kaarten. En dan de momenten dat we kunnen scoren. Maken Lorenzo Davids en Jeremain Lens verkeerde keuzes. Het zijn momenten. Maar die wor­den bepalend voor het verloop van een wedstrijd.”

Na rust had de trainer van NEC een riskant spelletje gespeeld. „Va-banque. Achterin een-te­gen- een. Met Jhon van Beukering als aanspeelpunt. Dat ging goed. Tot die rode kaart van Peter.” En dus staat zijn ploeg nog steeds onder de rode streep. „Even nog wel,” zei Been met de nadruk op ‘even’. „Want ik ga ervan uit dat we er zondag tegen FC Utrecht weer staan. Dat moet gewoon”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan