“Vuilniszakken waren te grote eer”

In de Voetbal International van deze week staat een gastcolumn van Mario Been. De gastscrhijver verteld over de huidige situatie waarin de club momenteel zit en steekt de hand enigzins in eigen boezem door te stellen in de zomer een inschattingsfout gemaakt te hebben. Hieronder de column:

‘Na de verloren KNVB-bekerwedstrijd tegen FC Zwolle stonden er zeven hele grote supporters voor mijn kleedkamerdeur. Die heb ik direct na de nabespreking te woord gestaan. Het was voor iedereen een zeer teleurstellende avond, ook voor mij, maar ik vond dat die mensen recht hadden op een verklaring. Het is goed dat die fans zich roerden, dat betekent dat ze begaan zijn met het lot van NEC. Zolang de protesten ludiek zijn, vind ik het nog leuk ook. Voor de wedstrijd tegen Ajax hadden ze elf vuilniszakken op het veld gegooid, met daarboven een spandoek. Er stond op: Met elf vuilniszakken zonder mentaliteit, is degradatie een feit. Knap gevonden, al vond ik vuilniszakken nog een te grote eer.

Waarom lukt het tegen Ajax wel en niet tegen FC Zwolle? Dat is een vraag die mij bezighoudt en ik kan er geen antwoord op geven. Ik ben een trainer die zichzelf kwetsbaar opstelt. Na Zwolle heb ik de jongens op de man af gevraagd of het soms aan mij lag. Ik wilde weten of ik misschien dingen anders moet doen, hoe zij daarover denken. Ik heb dinsdag niks van ze gehoord, dan horen ze dus ook niets meer van mij. Als het niet aan de trainer ligt, ligt het aan de spelers. Ik ben blij met het signaal dat ze hebben afgegeven tegen Ajax. Zo zie je maar dat een kwaliteitsimpuls wonderen kan doen. Ik heb misschien een klein inschattingsfoutje gemaakt bij de samenstelling van de spelersgroep. Ik hou van jonge spelers, maar als het even tegenzit, mis je routine. Tegen Ajax riep ik Bas Sïbum bij me. Ik vertelde hem dat er iets moest worden omgezet en hij doét dat dan ook direct. Dat is lekker voor een trainer. Met Sibum waren we al langer bezig, maar het was wachten op de transferwindow voordat we hem konden overnemen van Roda JC. Jeroen Drost komt uit Heerenveen. Hij is een linkspoot die als back of centraal kan spelen, dat vergroot de mogelijkheden achterin. Kevin Bobson was altijd een heel dreigende speler. Bij Willem II kwam hij niet meer in de plannen voor. Door vertrouwen te geven hoop ik dat hij zijn normale niveau weer kan halen, Jordi Cruijff belde me met een tip over Daní Fernandez. Hij had met hem gespeeld bij Metallurg Donetsk en wist dat wij een linksback zochten. Op de trainingen maakt hij een uitstekende indruk. Ik hoop nu dat we de weg naar boven hebben ingezet.

De doelstelling is aangepast: handhaving zonder play-offs tegen degradatie. Dat is een gevolg van de matige eerste seizoenshelft, al zijn de oorzaken aanwijsbaar. Afgelopen zomer hebben we afscheid moeten nemen van Roy Beerens, Romano Denneboom, Andrej Niedzielan en Edgar Barreto. Het geld dat we daarvoor ontvingen, ging terug naar de investeerders, waardoor we met minder middelen moesten bouwen aan een ploeg. Ik wist dat het zo zou gaan, maar jammer was het wel. Op deze manier konden we niet doorgroeien. Tel daarbij op de blessure van Brett Holman, Ferne Snoyl die ik moest wegsturen omdat hij zich niet als prof gedroeg en de pech die we hebben gehad. En dan sta je er ineens niet zo best voor. Toch heb ik nog heel veel vertrouwen in NEC. De meeste spelers staan langdurig onder contract en met een aantal gaan we praten om de verbintenissen tussentijds te verlengen. Met een paar gerichte aankopen voor volgend seizoen, verwacht ik dat NEC nooit meer komt te staan waar we op dit moment bivakkeren.’

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.