Clubs en KNVB bakkeleien over play offs

De clubs en de KNVB zijn het voorlopig niet erg eens met elkaar over het vervolg van de play offs. Vandaag werd bekend dat de clubs, verenigd in de Eredivisie CV (ECV), het onderling wél eens zijn en streven naar een afgeslankte vorm van de play offs. Alleen het vierde en laatste Uefa Cup ticket zou inzet moeten zijn van play offs.

In het voorstel speelt de nummer twee voortaan automatisch in de voorronde Champions League en plaatsen de nummers 3 en 4 zich voor de Uefa Cup. De nummers vijf t/m acht spelen play off wedstrijden om het laatste ticket. Zou de bekerwinnaar (ook goed voor een Uefa Cup ticket) bij de eerste vijf eindigen dan schuiven de play off door naar de nummers zes t/m negen.

Uiteraard legt de KNVB zich niet zomaar neer bij de wens van de clubs. Al vaker is de zeggenschap over de competitie onderwerp geweest van een ordinaire machtsstrijd en die kant zal het nu ook wel weer op gaan. In een eerste reactie gaf überbobo Henk Kesler al aan ‘helemaal niet te spreken’ te zijn over het idee. Overigens lijkt het plan een logisch gevolg van de reacties op de play offs. Met name de clubs die spelen om in het linkerrijtje te komen (waaronder onze eigen trots) waren zeer te spreken over de opzet, terwijl de play offs om Intertoto en met name om de Champions League plaats de nodige vraagtekens opriepen.

Overigens zijn Europese plaatsen in de toekomst ook niet meer wat het geweest is, aangezien Nederland aardig aan het wegzakken is op de Uefa ranking lijst. Het lijkt er zeer sterk op dat de tweede Champions League deelnemer vanaf 2009 in de tweede in plaats van de derde voorronde zal instromen, terwijl ook de derde en vierde Uefa Cup deelnemer voorronden zullen moeten gaan afwerken. De play offs in het voorstel van de clubs zouden dan gaan om een plaats in de tweede voorronde van de Uefa Cup. Voor meer achtergronden over de ranking zie deze site.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan