Beker: uit naar Be Quick 1887

Vanmiddag is de wedstrijd tussen Xerxes DZB en Be Quick 1887 voor de eerste ronde van de KNVB beker gespeeld. Be Quick heeft het duel met maar liefst 6-1 weten te winnen, al gebeurde dat opmerkelijk genoeg wel pas na een verlenging! Dit betekent dat onze club op donderdag 25 september om 17:00 uur (!) aftrapt tegen Be Quick in Haren (vlakbij Groningen).

Zoals jullie van ons gewend zijn, zullen wij tegen die tijd alle informatie over de kaartverkoop op onze website plaatsen. Meer informatie over de eerder gespeelde wedstrijden tegen Be Quick 1887 kun je hier vinden.

Overigens vonden wij op de website van de KNVB een bijzonder leuk wedstrijdverslag van deze klassieker in de eerste ronde. De exacte tekst vind je hieronder:

Het zijn twee roemruchte verenigingen uit het verleden: XerxesDZB en Be Quick 1887. Beide brachten ooit grote namen voort, maar zijn heden ten dage niet meer te vinden op het hoogste niveau. De twee troffen elkaar zondag in Rotterdam in de eerste ronde van de KNVB beker. Hoofdklasser Be Quick 1887 had alle moeite met de derdeklasser XerxesDZB, maar sloeg in de verlenging genadeloos toe: 1-6.
Be Quick 1887 is de oudste hoofdklasser van Nederland en had in de jaren twintig maar liefst elf internationals in de gelederen rondlopen. ,,De laatste die we hadden was Klaas Lugthart, zo’n vijftig jaar geleden”, vertelt Be Quick 1887-voorzitter Dick Osinga. ,,Die scoorde nota bene nog in de laatste wedstrijd die Be Quick 1887 en Xerxes ooit tegen elkaar speelden. Dat was in 1954.”

De 60-jarige bestuurder is zelf al vijftig jaar lid van de Groningse hoofdklasser en beschrijft de club als ‘een nette burgervereniging, waarbij traditiegetrouw veel studenten voetballen’. ,,Voor de oorlog hadden we onze beste tijd. In 1920 waren we kampioen van Nederland. Daarnaast hebben we ook nog achttien ‘kampioenschappen van het noorden’ behaald.”

Xerxes: Van Hanegem, Treijtel en Wilkes
Het zijn indrukwekkende statistieken, maar ook de historie van Xerxes (de club is in 2000 gefuseerd met DZB Zevenkamp) mag er zijn. Met name in de jaren vijftig en zestig bracht de club legendarische spelers voort. Oud-speler Bep van der Heijden kijkt samen met een handvol toeschouwers naar het duel en weet die tijd zich nog maar al te goed te herinneren. ,,Coen Moelijn, Eddy Treijtel, Faas Wilkes en Willem van Hanegem komen bij Xerxes vandaan. Eind jaren zestig stond je niet gek te kijken als er bij een wedstrijd vijf- of zesduizend mensen op de tribune zaten.”

Van der Heijden speelde eind jaren zestig met enkele van de grote namen en was op latere leeftijd nog twaalf jaar lang trainer van de ‘roodblauwgestreepten’. De 62-jarige oud-prof behaalde in die hoedanigheid in 1980 nog de landstitel voor zondagamateurs met de club.

Maar die tijd is niet meer, weet ook Van der Heijden. De zaterdagtak van de club speelt weliswaar eerste klasse, maar de zondagtak vertoeft in de derde. De ploeg deed het vorig jaar echter zo goed in de bekercompetitie (het versloeg onder meer hoofdklasser Ter Leede), dat het mee mocht doen met de bekercompetitie op het hoogste niveau.

‘Verlengen? Dan kunnen ze het vergeten’
Daarin trof het dus in de eerste ronde Be Quick 1887. En tegen de op papier betere noorderlingen deed de Rotterdamse formatie het bepaald niet onaardig. Met name de uitstekend keepende Frank van Baalen hield de thuisploeg in de race. John Heijnekamp leek tien minuten voor tijd echter de bevrijdende Groningse treffer te scoren, maar XerxesDZB wist met tien man vlak voor tijd toch nog langszij te komen.

De verlenging werd de thuisploeg echter fataal. Be Quick 1887 liep uit naar 1-6. De oude rotten rond Van der Heijden wisten voor de verlenging echter al hoe laat het was. XerxesDZB is namelijk niet meer de club van toen. ,,Verlengen? Nou, dan kun je Xerxes zo meteen wel bij elkaar vegen. Ze kunnen nu het ene been al nauwelijks meer voor het andere krijgen. Die andere jongens trainen vier keer in de week. Dat kunnen ze vergeten.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan