Alexander Prent kijkt al uit naar de jaarwisseling

Vandaag in de Gelderlander.

Alexander Prent kijkt al uit naar de jaarwisseling
Blessures dwarsbomen eerste jaar in Zweedse dienst voor aanvaller.

De vakantie lonkt. Alexander Prent gaat er in decem­ber twee weken met zijn vriendin tussenuit en daarna komt hij rond de kerstperiode nog voor twee we­ken naar Nederland. En ook dat is een soort vakantie, want ‘thuis’ is inmiddels Zweden. De voormalig NEC’er praat vol en­thousiasme over zijn eerste sei­zoen in Zweedse dienst bij Halm­stad BK, al verstierde hardnekkig blessureleed zijn sportieve ambi­ties. „ Ik begon de eerste acht duels in de basis, maar daarna kreeg ik last van blessures. Ik heb de laatste maanden nauwelijks gespeeld.”

Overbelasting, met de eerste sei­zoenshelft bij NEC nog in de be­nen, en de drang om zich als nieuwkomer te bewijzen, zorgden ervoor dat Prent sinds mei niet meer klachtenvrij is geweest. „ Zes, zeven weken geleden kreeg ik enorm last van een buikspier”, ver­telt hij. „De afgelopen drie, vier we­ken ben ik veel voor onderzoek in het ziekenhuis geweest. De pijn straalde door naar mijn liezen en was soms haast ondraaglijk. Hoes­ten deed op een gegeven moment zelfs pijn. Ook na een mri-scan konden de artsen geen schade vin­den, het is waarschijnlijk een ont­steking. Maar ik had helaas al snel door dat ik dit seizoen niet meer zou voetballen.”

Halmstad BK – of HBK zoals de club in de volksmond heet – ein­digde de competitie als zevende. De club sloot afgelopen weekeinde af met een gelijkspel tegen de ver­rassende kampioen Kalmar FF. „Ik had graag meer gebracht in mijn eerste jaar, al speelde ik tot aan mijn blessure wel goed. Ik richt me al een tijdje op volgend sei­zoen. In januari, als de voorberei­ding begint, wil ik er weer staan. Ik denk dat ik mooie dingen kan laten zien als ik fysiek in orde ben.”

Zijn inbreng voor ‘HBK’ viel wat tegen, maar het is zeker geen saai avontuur. Het leven is goed in Halmstad, een plaats met zeventig­duizend inwoners aan de westkust van Zweden. „Halmstad is dé kust­plaats van Zweden”, legt Prent uit. „Het is een onwijs gezellig stadje, met veel mooie, oude gebouwen. De zee hier is ongelooflijk mooi, strak blauw. De zomermaanden waren dan ook geweldig. We heb­ben een leuk huisje in het cen­trum, vlakbij het marktplein, waar dagelijkse een markt is. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik hier een mooi leven heb.”

Prent kan zich inmiddels ook al be­hoorlijk verstaanbaar maken in het Zweeds. „De eerste maanden had ik les, maar daar ben ik in mei mee gestopt omdat ik me toen al aardig kon redden. We hebben in korte tijd al een leuk sociaal leven opgebouwd, veel mensen ont­moet. We gaan zeker niet alleen maar met mensen van de club om, ik heb ook vrienden die helemaal niets met voetbal hebben.” Prent heeft nog een tweejarig con­tract bij Halmstad, al ziet hij de club als een opstap. „Ik heb het hier erg goed naar mijn zin, maar natuurlijk denk ik wel na over een mogelijk vervolg. Clubs in Enge­land volgen het voetbal hier nauw­lettend. Het is een droom voor me ooit bij een club in het Cham­pionship ( eerste divisie, red.) in Engeland te komen. Eerst volgend seizoen goed presteren bij Halm­stad en dan de stap naar Engeland maken. Dat lijkt me wel wat.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.