Vandaag in de Gelderlander: Sparta-NEC

Kans is haast nooit een goal bij NEC
Het seizoen begint voor NEC dramatische vormen aan te nemen. De ploeg van trai­ner Mario Been hielp voor de der­de keer deze competitie een dolen­de tegenstander in het zadel. Sparta, tot gistermiddag nog zon­der zege en in het bezit van de ro­de lantaarn, dreigde in het eerste half uur onder de voet gelopen te worden, maar won wel met 1-0. NEC staat ondanks die nederlaag nog steeds dertiende, maar de schade zit dieper. Na veertien wed­strijden laten de statistieken een inktzwarte kant van de Nijmeegse eredivisionist zien: negen wedstrij­den zonder doelpunten. Been is wanhopig op zoek naar een speler met killersinstinct. Eentje die de bal glimlachend dwars door de tou­wen schiet. Eentje die niet schrikt als hij alleen voor de keeper ver­schijnt, maar stoïcijns afdrukt.

„ Dit spelletje is uitgevonden om doelpunten te maken. Dat is ook het enige dat ik ze kan verwijten. Kansen benutten. Het blijft een kwaliteit. Maar wij zijn er nog niet goed in,” zei de geplaagde NEC- trainer. Het eerste half uur had hij een rotsvast vertrouwen gehad in een goede afloop. Zijn elftal stond goed. De keuze voor Brett Holman als bewegende spits die zich gere­geld naar het middenveld liet zak­ken om Jeremain Lens en Tim Janssen in kansrijke posities te ma­noeuvreren, was een goede. „Wij hadden grote moeite met Holman en de bewegende mensen van de zijkanten”, gaf Adri van Tiggelen ruiterlijk toe.
Ingrijpen hoefde de trainer van Sparta echter niet. Want tot zijn stomme verbazing zag hij hoe Lens (twee keer) en Janssen de mooiste kansen lieten liggen. Voor­al Lens had na 21 minuten moeten scoren. Holman zette de donkere aanvaller vrij voor Sander Wester­veld, maar de Sparta-doelman hoefde luttele seconden later de bal alleen maar op te halen bij de reclameborden achter zijn doel. „Dat leek me inderdaad een aardi­ge kans”, zei Been een tikje cy­nisch.

De geplaagde coach weigerde zijn spelers echter te laten vallen. ,,Ik waak ervoor negatief te worden. Want we hebben een goede ploeg.” Wie kansen aan de lopende band laat liggen mag alleen maar hopen dat de tegenstander hetzelfde doet. Maar Sparta had vlak voor rust aan de tweede (!) corner ge­noeg om op voorsprong te komen. Muslu Nalbantoglu kopte de bal eerst via de onderkant nog weg, maar kwam in de rebound (‘ knie­bal’ Yuri Rose) een teenlengte te kort om voor de tweede keer op de doellijn redding te brengen.  In de tweede helft drong NEC wel aan, maar trok Sparta zich massaal terug. Vastbesloten om de eerste overwinning van het seizoen naar het laatste fluitsignaal te slepen. NEC werkte er wel voor, bracht met Saïd Ntizabonkiza voor Tim Janssen en Jhon van Beukering voor Brett Holman twee verse aan­vallers, maar kreeg nauwelijks nog echte kansen.
Waren die er wel geweest, was de vraag blijven staan wie die giste­ren had moeten benutten.

Twijfel tussen huilen en schreeuwen
Muslu baalt ervan dat NEC veroordeeld is tot degradatievoetbal.

Hoofdschuddend, de schouders afhangend, de blik op de schoenpunten gericht. Als een stel kwajongens die zijn betrapt bij het jatten van appels, zo zochten de spelers van NEC na de wed­strijd tegen Sparta de kleedkamers op. Zelfs Muslu Nalbantoglu, altijd meteen bereid tot een reactie, moest een paar minuten bijkomen in de stiltekamer waarin de Nij­meegse ploeg na het echec op Spangen werkplunje voor clubkos­tuum verruilde.

„Ik weet niet of ik moet huilen of moet schreeuwen”, stamelde Mus­lu nadat de heftigste emoties wa­ren gezakt. „ Na 25 minuten moe­ten we gewoon met 3- 0 voorstaan. Maar we maken de kansen niet af en dan roep je het onheil over je­zelf af. Dan zul je altijd zien dat je een of andere klotegoal om je oren krijgt.” Met een vies gezicht haalde de rechtervleugelverdediger van NEC het fatale moment in de 38ste mi­nuut terug. Na een hoekschop van Sparta mocht Schenkel vrijwel on­gehinderd inkoppen. Op de doel­lijn leek Muslu redding te brengen. Via de onderkant van de lat sprong de bal evenwel precies voor de voeten van Yuri Rose, die zijn 300ste wedstrijd in het betaalde voetbal kon opluisteren met een treffer. „Ongelooflijk”, foeterde Muslu naderhand. „ De rebound móet voor ons zijn. Via zijn knie vloog de bal vlak over mijn hoofd naar binnen. Ik kon niet meer rea­geren. Om gek van te worden. Maar het begint natuurlijk bij de kansen die we laten liggen.”

„Tot die goal was er geen vuiltje aan de lucht. Net als de laatste we­ken voetbalden we goed. En Sparta, met alle respect, is toch wel de minste ploeg die wij dit sei­zoen tegen zijn gekomen. Op een gegeven moment knalden ze de bal alleen nog maar over de zijlijn. Maar het is onderhand een be­kend fenomeen: NEC helpt zielto­gende ploegen in het zadel. Het mag niet gebeuren, maar het ge­beurt toch.” „ En daarom zijn we nu volkomen onnodig veroordeeld tot het spe­len van degradatievoetbal. De on­derste zes zitten vlak op elkaar, het gat met nummer twaalf is al zeven punten. Voorlopig hoeven we dus niet omhoog te kijken. Het is voor ons zaak om snel weer in rustiger vaarwater terecht te komen. We hebben nu drie wedstrijden achter de rug waarin we punten hadden moeten pakken, maar dat is niet gelukt. Hierna volgt een serie van vier duels die nóg crucialer zijn. Dan moet het daarin maar gebeu­ren.”

Met de bittere smaak van het pijn­lijke verlies nog in de mond, had Nalbantoglu gistermiddag weinig trek in bespiegelingen over zijn ei­gen toekomst. „Mijn zaakwaarne­mer (Sören Lerby, red.) heeft mij laten weten dat er drie clubs uit de hoogste Turkse divisie naar mij hebben geïnformeerd. Maar eerlijk gezegd ben ik daar nauwelijks mee bezig. Ik speel op dit moment bij NEC. Mijn contract loopt aan het einde van het seizoen af, tot die tijd wil ik me voor de volle 100 procent voor deze club inzetten.”
‘Het is voor ons zaak om snel weer in rustiger vaarwater terecht te komen’

Tim Janssen begrijpt zijn wissel maar al te goed 
Toen de schrik van alle stadionspeakers, Saïdi Ntiba­zonkiza, zich gistermiddag tijdens de rust van Sparta-NEC (1-0) in­tensief begon op te warmen, wis­ten de treinreizigers in het bezoe­kersvak van het Kasteel genoeg: Tim Janssen zou het kind van de rekening worden. En inderdaad, voor het beginsig­naal van de tweede helft stak vier­de official Janssen (!) het bordje met nummer 19 omhoog. De spits van NEC stond op dat moment al­lang onder douche. Tim Janssen begreep naderhand maar al te goed waarom trainer Mario Been hem halverwege uit zijn lijden had verlost. „Lijkt me duidelijk. Ik speelde ronduit slecht, kon mijn draai totaal niet vinden. Dat wist ik zelf maar al te goed.”

Janssen kon geen sluitende verkla­ring geven voor zijn povere optre­den op Spangen. „ De afgelopen drie weken ging het in mijn ogen best aardig, al heb ik net als de rest van de ploeg problemen bij het be­nutten van de kansen. Daar werk ik iedere dag hard aan. Maar van­daag was ook mijn veldspel ver­schrikkelijk. Ik had gewoon mijn dag niet. En dat is best zuur, zeker omdat het zo’n belangrijke wed­strijd voor ons was. Kijk, als je bij Ajax een off-day hebt, is er nog niet veel aan de hand. Maar tegen Sparta mag zoiets je eigenlijk niet overkomen.”

Alexander Prent heeft zijn laatste speelminuten gemaakt bij NEC
De getekende zijn al op­gestuurd. Zijn portret staat al op de clubsite van Halmstad BK, maar toch reist Alexander Prent morgen of woensdag af naar Zwe­den. „ Alles is rond hoor, maar ik geloof dat ze mij officieel willen presente­ren”, zegt de aanvaller van NEC die voor een periode van drie jaar bij de Scandivische club zal gaan tekenen. Gisteren zat Prent niet bij de selec­tie die een dramatische nederlaag tegen Sparta leed. „En dat gaat ook niet meer gebeuren, heb ik van de trainer begrepen.

Mario Been heeft het me keurig uitgelegd. Hij vermoed dat ik met mijn hoofd toch al een beetje in Zweden zit. Ze willen ook niet dat ik nog ge­blesseerd raak. En hij gunt de speelminuten aan spelers die het seizoen wel afmaken bij NEC. Eer­lijk gezegd heb ik daar vrede mee.” Toch had Prent, die aan zijn acht­ste jaar bij NEC begonnen was, graag gespeeld tegen Sparta. In de trainingspartij van zaterdag maak­te hij nog een wereldgoal. „Ik train ook lekker”, wist Prent. „ Het liefst had ik willen meedoen. Ik ben ten­slotte ook een liefhebber.” En dan na enig nadenken. „Maar misschien is dit wel het verstandig­ste.”

Supportersavond dit keer op ‘De Eendracht’
Voor de tweede keer dit seizoen houdt NEC vanavond de supportersavond. Belangstellen­den zijn vanaf 20.30 uur welkom op het sportcomplex ‘De Een­dracht’. Op deze avond zal Meca­noo Architecten de plannen voor ‘ Topsport & Innovatiepark De Goffert’ uitvoerig presenteren. Trainer Mario Been en technisch directeur Carlos Aalbers zijn ook aanwezig. Of de complete selectie ook komt, wordt vandaag bekend.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan