Nieuwe stadion goed voor linkerrijtje?

Voetbal International komt vandaag in hun actuele rubriek met hun kijk op de plannen die afgelopen vrijdag in Nijmegen gepresenteerd zijn. Wij van DTH willen dit graag met jullie delen, VI schreef:

NEC openbaarde vorige week vrijdag de plannen voor een vernieuwd stadion. Nijmeegse voetbal liefhebbers kunnen de voetsporen van hun vaders blijven bewandelen, want de imposante nieuwe Goffert komt op dezelfde plaats waar in de jaren dertig van de vorige eeuw de Bloedkuul werd gegraven.

Nijmegen kent in de jaren dertig van de vorige eeuw de hoogste werkloosheid van Nederland. In het kader van de arbeidsverschaffing werken 166 mensen 221 wekenlang aan de aanleg van Stadspark De Goffert. Zij verplaatsen ruim 600 duizend kubieke meter grond, voornamelijk met hun handen, en daarom wordt het park in de volksmond tot de dag van vandaag Bloedkuul genoemd. Op 8 juli 1939 opent prins Bernhard het stadion De Goffert waar NEC, de club van de armoedzaaiers, na de oorlog gaat spelen. Het complex is aan het eind van de eeuw totaal verouderd. De borden worden nog verwisseld door een man die voor elke treffer zijn laddertje opklimt. Onkruid tiert welig en het beton rot aan alle kanten. Onder aanvoering van de nieuwe voorzitter Hans van Delft komt er een nieuw stadion, op dezelfde plaats uiteraard. De wieler- en de atletiekbaan sneuvelen. In de nieuwe eeuw groeit de behoefte aan ruimte om het stijgende aantal sponsors onder te brengen. Het nieuwe onderkomen telt 12.500 overdekte zitplaatsen. Er worden veertien heuse loges gebouwd en duizend business-seats. NEC lijkt op dat moment klaar voor de toekomst. Lijkt. Want de belangstelling voor voetbal in het algemeen en NEC in het bijzonder explodeert. Zeven jaar na dato is het onderkomen alweer veel te krap en achterhaald. Er worden anno 2007 andere eisen gesteld. De Nederlandse clubs maken zich op voor een nieuwe bouwronde en ook NEC wil op het hoogste niveau blijven spelen. Een kwart eeuw geleden is het alweer dat FC Utrecht als eerste begon met een totaal vernieuwd stadion. Sindsdien hebben vrijwel alle vaderlandse bvo’s de behuizingen aangepast. Veelal waren de nieuwe onderkomens bij oplevering alweer te klein.

Ook NEC presenteert zeven jaar na de oplevering van de vernieuwde Goffert alweer plannen voor een nieuwe thuishaven. Sterker, in de huidige tijd zijn zelfs de plannen van NEC nog aan de voorzichtige kant. Enschede, Groningen, Arnhem, Heerenveen, Alkmaar, Utrecht en Rotterdam hebben al plannen stadions met een veelvoud van de twintigduizend toeschouwers die NEC vanaf 2010 wil herbergen. Tel daarbij op de bestaande situatie in Eindhoven en Amsterdam en ook dit optrekje is niet meer dan voldoende voor een plaats in het linkerrijtje. Maar eerlijk is eerlijk, zowel qua architectuur als multifunctionaliteit is De Goffert een hoogstandje. Het jaar 2010 lijkt bij voorbaat al onhaalbaar, maar een kniesoor die daarop let.

In het woud van inruilbare veilinghallen die her en der op verlaten industrieterreinen worden gebouwd, springen de tekeningen van het nieuwe Nijmeegse onderkomen eruit. Nadat de afgelopen jaren al trainingscomplex De Eendracht is gerealiseerd, waardoor zowel amateurs, jeugd als profs dagelijks rondom het NEC-stadion te vinden zijn, wordt ook de nieuwe accommodatie een ontmoetingsplaats voor heel sportend Nijmegen. Dat architectuur een ambacht is, blijkt uit de tekeningen. Elke club presenteert haar nieuwe stadion alsof er een achtste wereldwonder op aarde neerdaalt. Maar de nieuwe Nijmeegse enclave is subliem in zijn subtiliteit. De grootste handicap voor de tekenaars was het beschermde parkgezicht, waarin het nieuwe stadion moest integreren. Vanuit de lucht is slechts een glooiende heuvel in het park waarneembaar. Het is een hightech-heuvel, want onder de groene zoden huist een stadion geëquipeerd met de modernste technologieën. In het midden ontvouwt zich het veld. Twee ringen verrijzen direct langs de lijnen. Het stadion herbergt een grote supporterslounge en uitgebreide businessfaciliteiten, zoals dat zo mooi heet. De ruimte onder de tribunes is bestemd voor een topsporthal, judo-faciliteiten, een onderwijs- en sportmedisch centrum, kantoren en restaurants, Een Huis van Topsport noemen ze het, met ruimte voor basketbal en turn-wedstrijden op het hoogste niveau.

Overal lijkt over nagedacht. Zelfs een stationnetje zal niet ontbreken, zodat fans voortaan ook per trein de wedstrijden van rood, zwart en groen kunnen gaan bekijken. Begin volgend jaar moet de gemeenteraad van Nijmegen nog groen licht geven aan de plannen. Afgelopen week werd de club al stiekem ontheven van de verplichte financiële buffer van twee miljoen euro. Die sanctie was nog een gevolg van het jokken van NEC tegen de gemeente over de financiële situatie van de club. Na de onthullingen destijds in VI repte de lokale overheid stoer dat NEC aan enkele bindende voorwaarden moest voldoen voordat het weer mocht investeren. Die twee miljoen spaargeld is nooit bereikt, de harde woorden van de gemeente blijken uiteindelijk gebakken lucht. Doordat de plaatselijke overheid grotendeels zelf in de plannen participeert, zijn vanuit die hoek weinig problemen te verwachten. Zodra het stadion straks af is, zal blijken hoe sluitend het financiële fundament onder de dure plannen is. Maar dan is er geen weg meer terug en heeft NEC een stadion waarmee het weer jaren vooruit kan. Het beeld van een grote spade zal ook voor het nieuwe complex een plaats behouden. Als ode aan de gravers die het fundament legden.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.