NEC-doelman snapt Nederlandse schooljeugd niet

Het volgende artikel is er een uit de meest verse uitgave van Voetbal International. ‘Leven zonder voetbal’ laat spelers van een andere kant zien. Niet hun mening over voetbal, maar over alles wat de profs daarnaast bezig houden. Doelman Gábor Babos verteld oa over welke sporten hem nog meer interesseren.

Passie buiten het voetbal
Sport is heel belangrijk in mijn leven, ik ben ermee opgegroeid. Ik hou erg van autorijden en auto’s in het algemeen. Toen ik bij Feyenoord ging spelen vond ik de drukte van Rotterdam niet fijn en besloot ik in Roosendaal te gaan wonen. Daar woon ik nog steeds, en daardoor zit ik elke dag lang in de auto. Met plezier hoor. Momenteel rijd ik een Toyota, mijn favoriete merk is Audi. Sportwagens zijn niets voor mij, daar pas ik met mijn lengte toch niet in.

Geen doelman, dan…
Voetbal was mijn eerste keuze uit de diverse sporen waarin ik uitblonk. Ik kon basketballen, handballen en zwemmen, maar onder anderen door mijn vader, die zelf ook doelman is geweest, besloot ik te gaan voetballen. Was ik niet doorgebroken in het profvoetbal, dan was ik iets met auto’s gaan doen. Ik ben namelijk gediplomeerd automonteur, maar waarschijnlijk had ik eerder gekozen voor een carrière als autocoureur.

Film
Toch ook wel een passie van me. Ik heb veel dvd’s, variërend van comedy’s tot horror. Mijn favoriete acteur is Denzel Washington, mijn favoriete film is Remember the Titans, waarin hij coach is van een American Football-team. Washington is een imponerende verschijning en bovendien heeft hij het in zich veel verschillende rollen te spelen.

Televisie 
Hongaarse tv kijk ik sinds een jaar niet meer, heb ik niet meer nodig nu ik de Nederlandse programma’s kan volgen. Ik kan niet zonder televisie. Heel slecht, maar het is echt zo. Meestal kijk ik naar documentaires op National Geographic en Discovery Channel. Ik ben vooral gëinteresseerd in de wetenschappelijke ontleding van natuurrampen of vliegtuigcrashes.

Muziek
Metallica is mijn absolute nummer één. Ik heb diverse concerten van ze bezocht. Ook de Nederlandse artiesten zijn niet slecht. Naar Anouk en Kane luister ik eveneens graag.

Boek/schrijver
Ik heb altijd wel een boek bij me als wij met NEC op weg zijn naar een uitwedstrijd, waarbij ik me vooral stort op de Hongaarse literatuur.

Man
Laszlo Kaka, de keeperstrainer die mij bij MTK Boedapest de eerste lessen in het vak heeft gegeven. Zonder hem was ik niet gekomen waar ik nu ben. En natuurlijk Henk ten Cate. Hij durfde het aan mij naar Nederland te halen en onder hem, bij NAC Breda, behaalde ik mijn hoogte niveau uit mijn carrière.

Eten/drinken
Ik ben een alleseter. Hongaars eten met veel en pittig vlees, maar ook Nederlandse gerechten. In Nederland heb ik de biefstuk goed leren kennen, ook al is dat niet typisch Nederlands. Met appelmoes heb ik niets. Ik zie soms mensen appelmoes over aardappelpuree gooien. Voor mij absoluut heen smakelijke combinatie.

Leven zonder voetbal
Heel moeilijk, ik kan het me niet voorstellen. Mijn ambitie is dan ook na mijn loopbaan als keeperstrainer of assistent-trainer bij een bvo aan de slag te gaan. Hoofdtrainer wil ik niet worden. Ik ken mezelf, ik zou gek worden.

Leven na de dood
Het leven is te kort om stil te staan bij het moment waarop je doodgaat. Dat kan bij wijze van spreken morgen zijn. Daarom leef ik met de dag, ik geniet van elke dag en kijk niet vooruit.

Voor het laatst gehuild
In mijn laatste jaar bij NAC Breda, toen mijn vader Laszlo op 55-jarige leeftijd aan kanker overleed. Doordeweeks reisde ik naar Hongarije, in het weekend stond ik onder de lat. Zijn dood heeft mij gevormd in hoe ik over het leven denk. Nogmaals: je moet genieten van elke dag. Ik prijs me wel gelukkig met mijn familie en heb gemerkt dat mijn moeder een bijzonder sterke vrouw is die zich er op een knappe manier doorheen heeft geslagen.

Voor het laatst dronken
Op 24 oktober vierde ik mijn verjaardag met vrienden en kennissen. Het was bijzonder gezellig.

Kwaad om
Eigenlijk ben ik vooral kwaad op mezelf, als ik weer een doelpunt om mijn oren heb gekregen. In de maatschappij zijn er ook genoeg zaken die niet kloppen. Zoals de steekpartijen onder tieners op middelbare scholen, het is ongelooflijk hoe dat kan gebeuren.

Meest opmerkelijke nieuwsfeit
De staking van duizenden scholieren als reactie op de verhoging van het minimale aantal lesuren. Ik begrijp dat ze in opstand komen, anderzijds snap ik er niets van dat het tot rellen leidt waardoor zelfs de politie moet ingrijpen. En bovendien, waarom zijn de jongeren niet gewoon blij dat ze fatsoenlijk onderwijs kunnen krijgen? In veel landen op de wereld zijn er kinderen die nooit naar school kunnen gaan.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.