Groesbeeks Glorie is allang verdwenen uit De Goffert

Vanavond zullen De Treffers en NEC elkaar treffen in het altijd gezellige Groesbeek. Alhoewel, gezellig zal het niet echt worden want de bierpompen zijn vanavond tot na de wedstrijd gesloten. Voor vele supporters en oud-spelers zal het vanavond moeilijk worden naar wie hun voorkeur uit gaat. Tenslotte hebben De Treffers en NEC veel aan elkaar te danken wat betreft spelers. De Gelderlander van vandaag kijkt met een aantal oud-spelers van zowel De Treffers als NEC vast vooruit op de wedstrijd van vanavond.

Groesbeeks Glorie is allang verdwenen uit De Goffert

Jongens uit Groesbeek. Bij NEC wemelde het er vroeger van. Nu niet meer. De zes bekendsten vragen zich op de dag van de bekerkraker De Treffers – NEC af waarom.

Jan Peters ( 53)
NEC’er tussen 1971-1977 en 1986-1988. 208 wedstrijden, 20 goals.
„ Ik was nog geen zeventien jaar toen NEC mij weghaalde bij Germania. In Groesbeek deed niemand moeilijk. Men vond het juist wel bijzonder. Eentje uit het dorp die naar het betaalde voetbal ging. Wiel Coerver had nog meer jonge spelers. Jan van Deinsen, Frans Thijssen. Maar hij durfde het aan om ons erin te zetten. Theo de Jong werd verkocht aan Feyenoord en ik nam gewoon zijn plaats over. Ik was 34 toen ik stopte als profvoetballer. En toen kwam het belletje van De Treffers. Heb ik daar nog drie goede jaren gehad. Dat er nu geen Groesbekers meer bij NEC spelen, is niet zo vreemd. Het niveauverschil tussen hoofdklasse amateurs en eredivisie is enorm. Normaal gesproken moet NEC vanavond winnen. De ploeg is vooral gevaarlijk bij spelhervattingen.”
Jan Peters is technisch manager bij De Treffers

Frans Janssen (52)
NEC’er tussen 1977 en 1991 402 duels, 118 goals.
„Bij Germania vonden ze het schitterend. Ze waren een spits kwijt, maar wel aan het betaalde voetbal. Toen ik kwam, ging Jan net naar AZ. Ik heb nog een foto, genomen in Nou Camp. Vlak voor de Europa Cup-wedstrijd tegen Barcelona. Staan toch mooi drie Groesbekers op. Henk Grim, Piet Hubers en ik. Nou is dat een beetje afgelopen. Eigen jongens krijgen ook niet zo snel meer een kans. En dat was in onze tijd wel anders. Stond je soms op je zestiende al in het eerste. Ik denk dat De Treffers het moeilijk krijgt. Al zal NEC scherp moeten blijven. Zelf heb ik met NEC vaak zat van amateurs verloren.”
Frans Janssen heeft zijn eigen dakdekkersbedrijf.

Piet Hubers ( 46)
NEC’er tussen 1980 en 1984 27 duels, geen doelpunten
„Ik was nog A-junior en speelde bij Groesbeekse Boys in het eerste. Ton Roes, die later manager werd bij NEC, was daar mijn coach. Onder Pim van der Meent heb ik twee jaar in de eredivisie gespeeld. Tussen de twee wedstrijden tegen Brann Bergen speelden we een oefenwedstrijd tegen de NEC-amateurs. Knakte ik door mijn knie. Ik ben mocht daarna nog wel mee naar Barcelona, maar op mijn plek speelde Eric van Rossum. Op mijn 24ste ben ik afgekeurd voor het betaalde voetbal. Bij Groesbeekse Boys kom ik nog steeds. Mijn broer is er voorzitter. Mijn vader zit er dag en nacht. NEC zie ik zo’n zeven, acht keer per seizoen. Normaal moeten ze gewoon winnen van De Treffers, maar het kan alle kanten op.
Piet Hubers is manager voetbal technische zaken in Zeist.

Henk Grim ( 45)
NEC’er tussen 1982-1987 en 1989-1992 196 duels, 74 doelpunten.
„Toen ik op mijn twintigste naar NEC ging, deed de toenmalige voorzitter Leo Eikholt van De Treffers, voor mij de contractbesprekingen met NEC. Volgens mij hebben we in de eerste divisie een keer een wedstrijd gespeeld met vijf Groesbekers in de basis. Talenten worden geboren zeggen ze. Maar even niet meer in Groesbeek. Op mijn dertigste ben ik teruggegaan naar De Treffers. Nog twee jaar in het eerste gespeeld en toen gestopt. Zestien jaar op niveau gevoetbald. Ik vond het mooi geweest. Ik zit nog steeds bij De Treffers. Dat is altijd mijn club gebleven. Volgend jaar ben ik veertig jaar lid. Vanavond hoop ik op een hele leuke wedstrijd en een sportief verloop zonder rellen.”
Henk Grim heeft een eigen zaak in assurantiën en hypotheken.

Frank Wijnhoven (44)
NEC’er tussen 1987-1995 173 duels, 13 goals
„Ik was 24 toen ik van De Treffers naar NEC ging. Jan en Henk waren weg. Arno en Frans zaten er. Ik speelde meestal op het middenveld. Later in de verdediging. Bij Dat er nu geen Groesbekers meer bij NEC spelen, komt omdat de lat hoger ligt. Maar bij De Treffers is het niet anders. Daar staan ook geen Groesbekers in het eerste. In 1994 heb ik een keer met NEC voor de beker tegen De Treffers gespeeld. Wonnen we hier met 3-1, maar het voelde vreemd aan. Ik had een bepaalde spanning. Wilde me te geforceerd bewijzen. Ook vanavond geef ik De Treffers weinig kans. Van de tien wedstrijden zouden ze er hooguit eentje kunnen winnen.
Frank Wijnhoven is teamleider op een distributiecentrum.

Arno Arts (38)
NEC’er tussen 1986-1991 en 1999-2000 183 duels, 48 goals
„Ik werd op mijn vijftiende gescout door NEC. Bij Achilles waren ze niet blij. Als ik daarna met vrienden ging biljarten in het clubhuis, riepen ze naar me dat ik de keu beter kon laten staan. In Nijmegen stond tenslotte ook een biljart. Ik was 15, hè. Dan komt dat aan, hoor. Bij NEC A1 speelde ik met Koch, Hendriks, Bicentini, Xhofleer. Allemaal echte voetballers. We hadden een fantastisch elftal. Voor het kampioenschap van Nederland werden we op het nippertje uitgeschakeld door Feyenoord. Vanuit Groesbeek reden we altijd met z’n vieren naar NEC. Jan, Frank, Henk en ik. Jan Peters was net terug uit Italië. Ik weet nog dat we altijd even langs het station in Nijmegen reden om dat roze Italiaanse krantje te kopen. In de Goffert was een vak. Dat was voor 80 procent gevuld met dorpsgenoten. Dat wist je als je het veld op kwam. Ze kwamen voor ons. Groesbeek blijft een fantastisch dorp. Henk Grim, Frans Janssen en ik zijn in een straal van honderd meter van elkaar geboren. Er was een weitje. Daar voetbalden we elke dag met twintig man. Ik rij er nog wel eens langs. Zie er nooit meer iemand. De jeugd zit binnen. Achter de computer. Misschien ben ik daarom wel de laatste Groesbeker die bij NEC gespeeld heeft. De wedstrijd van vanavond is natuurlijk een mooi affiche. De beste amateurclub uit deze regio tegen NEC. Ik hoop vanavond dat Mario Been en Ronnie de Groot na een half uur rustig achterover kunnen leunen omdat ze met 3-0 voor staan. Goed stel. Dat gun ik ze wel.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan