Gemeente wil spoedig uitleg over NEC-financiën

Het bestuur van voetbalcub NEC moet aan de gemeente uitleggen welke stappen het gaat ondernemen om de financiële situatie verder te verbeteren.

Wethouder Paul Depla van Sport heeft afgelopen week de directie van de voetbalclub aangesproken op ‘de verrassende vermaning die de KNVB aan de Nijmeegse voetbalclub heeft uitgedeeld. De KNVB heeft NEC onder verscherpte financiële controle geplaatst.

De actie is het gevolg van slechte financiële resultaten van de club in het seizoen 2004/2005 die ook nu nog doorwerken.

Depla is met name verrast door het feit dat hij via het voetbalblad VI op de hoogte gebracht werd van de maatregel. "Dat kan natuurlijk niet", stelt de wethouder. "Ik wil dit rechtstreeks van de directie horen."

De gemeente heeft in 2003 het Goffertstadion voor 12 miljoen euro teruggekocht van NEC. Sindsdien huurt NEC het stadion voor 7 ton per jaar van de gemeente. Bij de verkoopactie is afgesproken dat NEC het geld van de gemeente zou gebruiken om de club weer financieel gezond te maken.

Depla heeft geen twijfels over de inspanningen van het NEC-bestuur. Hij stelt dat de vereniging trouw de huurpenningen betaalt. In overleg gebeurt dat soms een paar maanden later. "Dan betaalt de club er wel rente over", aldus Depla.

Toch constateerde de gemeentelijke Rekenkamer begin december 2006 ‘mist in de relatie tussen de gemeente en NEC’. De dossiers over de geldstromen tussen beide partijen bleken niet compleet te zijn.

Volgens Paul Depla heeft de kwestie van de dossiers niets met de financiële situatie bij NEC te maken. Hij stelt dat de afspraken tussen NEC en de gemeente helder, zakelijk en transparant zijn. "Niemand hoeft bang te zijn dat de gemeente straks de dupe wordt van eventuele problemen bij NEC."

Hij wijst erop dat NEC verplicht is om in 2008 een financiële buffer te hebben van 20 procent van de eigen begroting. Dat gaat om dik twee miljoen euro.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan