De Pers: ajax-NEC

NEC pakt punt bij zwak Ajax: 0-0
Omroep Gelderland
 
NEC heeft in de Arena met 0-0 gelijkgespeeld tegen Ajax.
 
De Nijmegenaren lieten een unieke kans liggen, toen Rutger Worm na een kwartier een penalty te zacht inschoot en dus stuitte op Stekelenburg. NEC bleef eenvoudig overeind en verzuimde het overwicht uit te drukken in de score, omdat Prent twee keer miste.
 
Na rust kwam NEC nauwelijks in de problemen, alleen Huntelaar had een enorme kans. Bij NEC speelden Babos, Muslu en Davids een uitstekende wedstrijd. In de hectische slotfase scoorde Huntelaar een buitenspelgoal, maar de 0-0 was dikverdiend.
 
Slap Ajax in eigen ArenA niet langs NEC
FCUpdate.nl
 
Ook onder Adrie Koster is het voorlopig bar en boos, wat Ajax laat zien. Tegen NEC hoopte de Amsterdamse club een stukje onvrede bij de fans te kunnen wegnemen, maar het tegendeel gebeurde. In een bijzonder slechte wedstrijd, waarin Maarten Stekelenburg zelfs weer eens een strafschop stopte, bleef het 0-0.
 
 Ideaal was het niet, de manier waarop Adrie Koster zijn periode als interim-trainer moest beginnen. Door alle interlandverplichtingen had de coach pas vrijdagmiddag zijn selectie compleet. Had hij dus welgeteld één training, voordat de thuiswedstrijd tegen NEC op het programma stond. En de omstandigheden waaronder die training afgewerkt moest worden, waren bovendien merkwaardig. Buiten de ArenA waren de fans van Ajax immers een protestmars aan het houden, uit onvrede over het beleid van de club. De fans eisten onder meer het vertrek van preses John Jaakke en directeur Maarten Fontein. Ze waren de slechte resultaten en de bestuurlijke problemen meer dan zat, lieten ze luid en duidelijk weten.
 
Koster wist donders goed dat er maar één manier was om de fans weer een beetje achter de ploeg te krijgen. Er moest gewonnen worden van NEC, het liefst met leuk en overtuigend voetbal. "Hopelijk kunnen we zaterdag tegen NEC al een beetje onvrede bij de supporters wegnemen", liet de coach dan ook weten, tijdens het perspraatje voorafgaand aan de wedstrijd.
 
Dat was echter makkelijker gezegd dan gedaan. Eenmaal in het veld leken de spelers van Ajax compleet bevangen door angst, niemand leek lekker in zijn vel te zitten. In de eerste helft was, bizar maar waar, NEC zelfs de betere ploeg. De ploeg voetbalde prima en had na een kwartier op voorsprong moeten komen, toen arbiter Van Hulten de bal op de stip legde na een overtreding van Heitinga op Wisgerhof. Maar Ajax ligt er dit seizoen niet wakker van als het een penalty tegen krijgt, want het heeft Maarten Stekelenburg. Nadat hij eerder al penalties stopte in de wedstrijd tegen Heracles Almelo en AZ, stopte hij ook ditmaal de inzet van Rutger Worm.
 
Pas vlak voor rust leek Ajax een beetje wakker te worden. De ploeg kreeg zelfs twee kansjes, maar daar werd ronduit knullig mee omgesprongen. Zo struikelde Klaas Jan Huntelaar in kansrijke positie over benen van teamgenoot (!) Gabri, waardoor de kans verloren ging. Het bleef tot de rust dus 0-0, met als gevolg dat de spelers onder een striemend fluitconcert de kleedkamer opzochten. De anti-Jaakke spreekkoren en spandoeken namen toe. Het meest treffend was een spandoek met de tekst ‘heeft het altijd aan de trainer geschort, of schiet het bestuur tekort..? ‘, verwijzend naar de vele trainers die de laatste jaren kwamen en gingen in de Amsterdam ArenA.
 
Na rust was het niet veel beter, wat Ajax liet zien. Het speelbeeld veranderde weliswaar, NEC werd nu wel vastgezet op eigen helft, maar tot veel grote kansen leidde dat niet. Alleen Klaas Jan Huntelaar kreeg een reuzenkans, maar de spits had het vizier niet op scherp staat. Zijn inzet ging net naast Nijmeegse doel. Afgezien hiervan bleef NEC relatief eenvoudig op de been. Ajax drong wel aan en knokte wel, maar kwam gewoon finesse en creativiteit tekort om de muur te slechten. Uit pure ellende ging in de slotfase bijna iedere Ajacied wel een keer liggen in het strafschopgebied van de tegenstander, in de hoop een penalty te kunnen versieren. De prima fluitende Van Hulten trapte echter niet in deze goedkope en slecht uitgevoerde toneelstukjes.
 
Uiteindelijk bleef het, tot grote onvrede van het publiek, 0-0. Tel daarbij op dat doelman Stekelenburg het veld in de rust moest verlaten met een handblessure en je weet dat de Ajax-fans opnieuw een uiterst belabberde avond achter de rug hebben. En dat was nou juist niet de bedoeling. Want de druk die er al was, zal nu alleen maar toenemen. En met een zware uitwedstrijd tegen FC Utrecht voor de boeg, beloven het dus weer zware tijden te worden voor de Ajacieden.
 
Ajax blijft ook tegen NEC in gebreke
VI.nl
 
Ook Adrie Koster krijgt de haperende motor van Ajax (nog) niet aan de praat. NEC verzuimde de Amsterdamse misère te vergroten (0-0).
 
Met de wisseling van de wacht is de rust allerminst teruggekeerd in Amsterdam. Ook onder interim-coach Koster kon Ajax goede wil niet worden ontzegd, maar dat vertaalde zich wederom niet in hartverwarmend spel.
 
Sterker nog, de Amsterdamse defensie rammelde aan alle kanten. Het was dat NEC bijzonder inefficiënt omging met alle kansen. Zo liet Rutger Worm een strafschop onbenut, nadat Johnny Heitinga zich had vergrepen aan Peter Wisgerhof.
 
Ook in de tweede helft, toen Dennis Gentenaar de geblesseerde Maarten Stekelenburg had vervangen, kregen de Nijmeegse gasten kansen op een historische zege. Tot ergernis van trainer Mario Been bleef de aanval in gebreke.
 
Een overwinning van NEC was te veel van het goede geweest, zoals ook Ajax op basis van het vertoonde spel weinig recht van spreken had. Misschien wel tekenend voor het Amsterdamse gebrek aan vertrouwen was de kans die Klaas-Jan Huntelaar na ruim een uur miste.
 
De spits scoorde in de slotfase na een slippertje van NEC-keeper Gábor Babos wel. Maar zoals te verwachten viel voor een ploeg in mineur werd de treffer terecht afgekeurd wegens buitenspel.
 

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
Reageer op de DTH Facebook pagina
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan