De Kruif verlaat vruchtbare grond

Trainer/coach van NEC A1 vindt dat hij toe is aan seniorenniveau.

Gedreven, ambitieus, dominant, overtuigd van zijn ei­gen visie, leergierig; het zijn ter­men die naadloos passen bij Lode­wijk de Kruif. Vindt hij zelf ook. De 38- jarige trainer kijkt met veel genoegen en dankbaarheid terug op de periode waarin hij werk­zaam is geweest bij de voetbal­school van NEC, maar na drie jaar vindt hij het tijd voor een volgen­de stap.

„Ik had intern al vaker uitgespro­ken dat ik zo snel mogelijk wilde doorgroeien naar een hoger ni­veau, zodat ik niet pas op mijn vijf­tigste met senioren kan gaan wer­ken. Ik had met NEC afgesproken dat we vroeg om de tafel zouden gaan zitten. Tijdens het gesprek met Wilfried Brookhuis ( hoofd van de voetbalschool, red.) kwa­men wij samen tot de conclusie dat mijn ambities en de ideeën van NEC niet met elkaar overeen kwamen. Mijn contract loopt in juni af. Tot die tijd heeft de club de tijd om een opvolger te vinden, terwijl ik rustig op zoek kan naar een andere werkomgeving.”

De Kruif benadrukt dat de schei­ding zich in opperste harmonie voltrekt. „Ik heb me bij NEC fan­tastisch kunnen ontwikkelen. Dit is vruchtbare grond voor talentvol­le voetballers en een fantastische leerschool voor beginnende trai­ners. Er zit hier zoveel kennis en kwaliteit, het is niet voor niets dat NEC qua jeugdopleiding bij de top­drie van Nederland zit. „Ik heb hier de omslag van voetbal­ler naar trainer/coach gemaakt. In het begin moesten Iddo Roscher en Wim Rip me wel eens afrem­men. Ik was net gestopt bij FC Kle­ve, in mijn beleving draaide alles om winnen. Maar bij jeugdvoetbal­lers staat het leren, het beter wor­den voorop en is het resultaat van secundair belang. Daar heb ik de laatste 2,5 jaar zeker stappen in ge­maakt. En ik voel me er ook pret­tig bij.”

De oud- prof van onder meer FC Wageningen en TOP Oss kreeg op De Eendracht een prima groep on­der zijn hoede. „ Bij de B1 zaten zelfs een paar exceptionele talen­ten. Nasr Barazite ging na dat eer­ste seizoen zelfs naar Arsenal, waar hij al in het eerste heeft gede­buteerd. Bastian Weiser is een heel ander type. Hij is pas zeven­tien, maar gaat een hele mooie toe­komst tegemoet bij NEC.” De Kruif, die op zijn maidentrip als trainer meteen kampioen werd met de B1, kreeg al gauw de kans een stapje hogerop te maken. „ An­ton Janssen kreeg bij PSV een kans die hij niet kon laten lopen. Ik heb onmiddellijk aangegeven dat ik in aanmerking wilde komen om hem bij de A1 op te volgen. Dat ging aanvankelijk heel goed. In mijn allereerste wedstrijd wonnen we met 0-5 bij Roda JC. Bij de win­terstop stonden we royaal boven­aan, maar daarna zakte het hele­maal in. Ik wil er niet al te diep op ingaan, maar het had te maken met – laat ik zeggen – de karakter­structuur in de groep. En de beste spelers deden elke maandag mee met Jong NEC. Die jongens waren op het laatst aardig opgebrand.”

Ook dit seizoen staan de A-junio­ren van NEC bovenaan. „Voor een belangrijk deel is dit de groep die twee jaar terug de B1 vormde. Over de stand op de ranglijst kan ik moeilijk ontevreden zijn, voet­ballend moet er nog veel gebeu­ren. Maar het is gelukkig wel een echt team. Zaterdag speelden we al­lesbehalve goed, maar we versloe­gen Fortuna Sittard door een doel­punt in de laatste seconde. Deze groep beseft dat je ook op basis van mentaliteit wedstrijden kunt winnen.” Lodewijk de Kruif moet de komen­de maanden actief op zoek naar een nieuwe job als trainer. „Ik zal die tijd moeten benutten om con­tacten te leggen. Ik ben daar niet zo handig en ervaren in en heb ook geen zaakwaarnemer die het regelen kan. Dit is voor mij een sprong in het diepe, maar wel een stap die goed bij mij past. „Bij voorkeur werk ik natuurlijk op profniveau. Voor het gemak re­ken ik daar de hoofdklasse onder, daar wordt immers ook met con­tractspelers gewerkt. Voor de lage­re regionen van het amateurvoet­bal acht ik mezelf niet geschikt. Of ik té ambitieus ben? Ach, clubs die op het niveau zitten waarop ik wil werken, zijn blij met een gretige trainer die ook flink wat kennis in zijn bagage heeft. Ik ben er van overtuigd dat er in de voetbalwe­reld behoefte is aan een trainer/ coach zoals ik.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan