Wat een leuke terugkeer had moeten worden

Hij had zich zo veel voorgesteld van zijn terugkeer op Woudestein. Maar voor NEC – speler Brett Holman eindigde het uitstapje naar zijn oude werkplek in een kleine nachtmerrie, een Australiër down en under.

Terneergeslagen stapte Brett Holman een halfuur na afloop van Excelsior-NEC (1-1) uit de kleedkamer. "Wat een rotmoment", simde de hoofdrolspeler in de saaie film met de opwindende afloop.

Met tegenzin haalde de Australiër het pijnlijke ogenblik uit de 93ste minuut nog eens terug. NEC was na het verstrijken van de officiële speeltijd op een 1-0 voorsprong gekomen, dacht de buit binnen te hebben, toen het noodlot toesloeg. "Ik probeer de bal weg te trappen, raak ’m verkeerd en kreeg ’m op m’n sleutelbeen. Toen ik het fluitje hoorde, kon ik wel door de grond gaan. Zo hard gebikkeld en dan geef je het toch nog weg."

De beslissing van scheidsrechter Janssen om de bal in de 93ste minuut op de stip te leggen, was in meerdere opzichten foutief. De bal raakte niet de arm van Holman, en van opzet was al helemaal geen sprake.

Van twee eerdere dieptepunten van de zwakker arbiter werd de thuisclub het slachtoffer. Janssen gaf Excelsior-speler Sebastiaan Steur in de 67ste én in de 84ste minuut een gele kaart voor onschuldige aanvallersovertredingen, eerder het gevolg van onhandigheid dan van kwade opzet. Toen trainer Ton Lokhoff er iets van zei, diende ook hij in te rukken.

Na een erbarmelijke eerste helft kregen de bezoekers in het tweede bedrijf de regie over de wedstrijd in handen. Excelsior werd teruggedrongen, moest een handvol kansen toestaan, maar die waren aan de Nijmeegse aanvallers niet besteed. Het leek op niets uit te draaien, tot de Nijmeegse ploeg in blessuretijd nog een keer aanzette. Na een vlotte aanval over links legde Niedzielan goed breed, waarna Ferne Snoyl via de binnenkant van de paal raak schoot: 0-1.

De middenvelder dacht dat zijn eerste treffer in de eredivisie meteen een beslissende zou worden. Snoyl had echter buiten Janssen gerekend. Omdat Luigi Bruins, de vaste klusjesman, al was uitgevallen, werd invaller Marinus Dijkhuizen aangewezen om het karweitje op te knappen. Hij hield zijn zenuwen niet in bedwang, maar had geluk dat de bal via de handen van Gábor Babos toch over de doellijn stuiterde: 1-1.