Iedereen wil hem even de hand schudden

Zo een twee maanden geleden kreeg hij een aanbod om NEC A1 te verruilen voor het beloftenelftal van PSV. De club waar hij zijn grootste succes kende wist hem over te halen om daar aan de slag te gaan. Gisteravond keerde Anton Janssen terug in de goffert voor het onderlinge bekerduel. In De Gelderlander hierover het volgende artikel:

Anton Janssen heeft het er maar druk mee bij zijn terugkeer op De Goffert. Iedereen wil hem even de hand schudden, idereen wil weten hoe het met hem gaat. "En dan te bedenken dat ik pas zeven weken weg ben", lacht hij na afloop van de enerverende bekerwedstrijd tegen Jong NEC.

De oer-NEC’er, goed voor zo’n 250 wedstrijden in het rood-groen-zwart, kreeg half september een telefoontje van Stan Valckx. Zijn oude ploegmaat, tegenwoordig technisch manager bij PSV, wilde hem hebben als opvolger van Ernest Faber, die zijn functie als coach van het beloftenelftal had neergelegd.

"Het was een fikse omschakeling", vertelt Janssen. "Op zaterdagmiddag was ik voor het laatst bij NEC A1. We moesten uit tegen Dordrecht. De ploeg speelde prima, je kon zien dat de jongens er een mooi afscheid van wilden maken. Daarna hebben we afscheid genomen, handen schudden, persoonlijke woorden en een groepsfoto. De volgende morgen stond ik voor het eerst bij PSV voor de groep, de dag daarna zat ik als coach op de bank. De gebeurtenissen zaten die week wel heel erg dicht op elkaar."

"In het begin was het knap druk. Normaal gesproken begin je met een voorbereiding, kun je je spelers rustig leren kennen. Ik stond ineens voor een team waarvan ik niemand kende. En bij de beloften is er ook geen sprake van een vaste formatie, elke week krijg je te maken met spelers die net buiten de A-selectie vallen, de laatste tijd doen Aisatti en Beerens regelmatig mee. Verder stromen er soms talentvolle jongens uit de A1 door. Je moet behoorlijk flexibel zijn. Maar al met al heb ik m’n draai snel gevonden. Dat heeft ook te maken met de aard van de club. PSV is gemoedelijk, laagdrempelig. Bovendien lopen er nog behoorlijk veel mensen rond die er ook al waren toen ik nog in Eindhoven speelde. Denk aan de familie Van Kemenade die De Herdgang beheert, denk aan verzorger Mart van den Heuvel. Maar ook Stan Valckx en Ronald Koeman met wie ik nog heb gevoetbald."

Bij de komst van Anton Janssen stond het beloftenteam van PSV stijf onderaan, met nul punten uit drie wedstrijden. Sindsdien stromen de punten ineens wel binnen; in vijf competitieduels pakte Jong PSV dertien punten, daarnaast werden twee bekerwedstrijden winnend afgesloten. Ook gisteravond in het bekertreffen tegen NEC behield de Leeuwenaar zijn ongeslagen status. Ook al was het kantje boord. "Een echte verklaring voor die ommekeer heb ik niet", zegt Janssen. "Het is niet zo dat ik de zaak drastisch heb omgegooid. Ik heb alleen geprobeerd een goede verdedigende organisatie neer te zetten en daarna zijn we met z’n allen aan de slag gegaan. Kijk, voetballen kunnen die jongens wel, het kwam er in het begin alleen niet zo uit."

Volgende week maandag is Anton Janssen opnieuw in Nijmegen met zijn elftal. Dan treffen de beloftenteams van NEC en PSV elkaar in de competitie. "Revanche? Nee hoor, dan winnen wij gewoon."

Ten afscheid gooit Anton zijn tanden maar weer eens bloot.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan