Het motortje van NEC sputtert meer dan het spettert

NEC speelde zaterdag zijn derde duel in de oefencampagne. Juliana’31, dat volgende maand zijn 75 – jarig bestaan viert, hield lang stand tegen de Nijmeegse profs. De stroeve start van de voorbereiding baart het Nijmeegse kamp vooralsnog weinig zorgen: „Het komt allemaal goed.“

Mario Been herhaalde het grapje tegen iedereen die het horen wilde. „We zijn nog ongeslagen“, grinnikte de Rotterdammer na de derde testmatch die NEC afwerkte in de aanloop naar de nieuwe competitie.

De profs wonnen zaterdag weliswaar met 2-1 van Juliana’31, maar het oefenpotje in Malden maakte andermaal duidelijk dat het Nijmeegse motortje na bijna twee weken sleutelen nog altijd behoorlijk sputtert.

Omdat een voetbaltrainer ook iets moet hebben van een verkoper van tweedehands auto’s, legde Been na afloop van de stroeve exercitie tegen Juliana vooral de nadruk op de sterke kanten van zijn karretje. „Ik vind dat er echt progressie in zit. We speelden in de eerste helft bij vlagen heel aardig en creëerden vijf, zes opgelegde kansen. Als je er eentje maakt, dan maak je het jezelf een stuk eenvoudiger. Dat die ballen er niet ingaan, heeft vooral te maken met gebrek aan scherpte na een zware trainingsweek. We zijn elke dag begonnen met een bosloop, daarna volgden nog twee trainingen. Natuurlijk gaat dat in de benen zitten. Ik maak me dan ook echt geen zorgen, het komt allemaal goed.“

Ook volgens routinier Patrick Pothuizen is er geen enkele aanleiding voor ongerustheid, laat staan paniek. „Het is nu al de zestiende of zeventiende keer dat ik een voorbereiding meemaak en het is altijd hetzelfde: je traint zwaar, je voelt de vermoeidheid en je speelt tegen ploegen die alleen maar willen tegenhouden. Het was vandaag niet best, maar ik zie wel dat er vooruitgang in zit.“

De supporters van NEC hebben vooralsnog minder fiducie in het nieuwe seizoen. Na de afgang van vorige week tegen de NEC-amateurs (3-3) moesten de getrouwen opnieuw constateren dat de Nijmeegse broodvoetballers grote moeite hadden om een amateur-tweedeklasser op de knieën te krijgen.

Het jubilerende Juliana hield veel spelers achter de bal en het kostte NEC bijna een uur om een bres te slaan in de Maldense verdedigingswal. De treffer kwam op naam van Andrzej Niedzielan en, het moet gezegd, het was een heel mooie. De Pool, die overigens nauwelijks in het stuk voorkwam, draaide zich knap vrij en krulde de bal onhoudbaar in de kruising: 0-1.

Ondanks zijn tevredenheid over het vertoonde spel gaf Mario Been na de wedstrijd tegen Juliana toe dat het positiespel van zijn spitsenkoppel Denneboom en Niedzielan te wensen overliet. „Ze lopen overal, behalve waar ze moeten zijn: in de zestien. We spelen met twee spitsen, dan verlang ik dat er altijd minimaal een voor het doel te vinden is. Want dat is de plek waar je de doelpunten kunt maken.“

Been ging er na de openingstreffer van Niedzielan eens lekker voor zitten en rekende erop dat NEC in het resterende halfuur snel zou doordrukken. Tot zijn verbijstering zag hij echter hoe de amateurs even later alweer op gelijke hoogte kwamen. Dankzij een blunder van doelman Raymon van Emmerik. De reservegoalie liet een terugspeelbal knullig van zijn voet springen. hij kon nog net voorkomen dat Juliana-spits Bas Schaay, terug van een uitstapje naar Achilles’29, profiteerde maar werd in tweede instantie alsnog gepasseerd door Joffrey van Rossum: 1-1.

NEC wist in de slotfase een tweede debacle in een week tijd te voorkomen. Saïd Boutahar versierde een vrije trap en Edgar Barreto meldde zich voor de uitvoering. De Paraguyaan, voor het eerst weer spelend sinds zijn teleurstellende WK-optreden, liet zien dat zijn trap nog altijd niets aan kracht heeft ingeboet. Hij krulde de bal fraai over de muur in de kruising: 1-2.

Behalve de teruggekeerde Barreto kregen de pakweg duizend toeschouwers zaterdag ook voor het eerst NEC’s nieuwe rechtsback te zien. Günther Vanauden- aerde kwam na rust in het veld voor Muslu Nalbantoglu. Het moet gezegd: de Belg maakte nog geen beste indruk. Daar was hij zich ook zelf terdege van bewust. „Het was gewoon niet goed. Mijn blessure is volledig genezen, maar je kon merken dat ik pas vier dagen getraind had. Ik kom fysiek nog wat tekort.“

NEC wacht morgenavond alweer een nieuwe klus. In het Friese dorp Balk oefent de ploeg van Mario Been tegen Stormvogels/Telstar. Het duel is een uitvloeisel van de transfer van Dominique Kivuvu. De jonge Amsterdammer, die zaterdag licht geblesseerd aan de kant bleef, hoopt tegen zijn oude club eindelijk te kunnen aantreden in het – inmiddels aangepaste – NEC-shirt.

Opstelling NEC: Babos (46. Van Emmerik); Muslu (46. Vanaudenaerde), Wisgerhof (60. Pothuizen), Olsson, El-Akchaoui; Prent (46. Barreto), Otten, Boutahar, Snoyl (46. Worm); Niedzielan (60. Grot), Denneboom (46. Jans).

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan