Het Kasteel tijdelijk beheerst door NEC

Hij stond alweer een tijdje droog, maar gisteravond maakte NEC – spits Andrzej Niedzielan dat meer dan goed. De Pool scoorde driemaal: 3 – 1.

Met zijn hattrick rolde hij niet alleen haast in zijn eentje Sparta op, Niedzielan gaf ook de technische staf van NEC een welkom steuntje in de rug.

Ron de Groot verklaarde zich daags voor het duel op Spangen met frisse tegenzin bereid het seizoen als hoofdtrainer af te maken. De 45-jarige Nijmegenaar werkt op De Goffert, waar hij al zijn halve leven rondloopt, bij voorkeur in de luwte. Maar na een klemmend beroep van de clubleiding besloot hij er – samen met Wilfried Brookhuis – toch maar in te stappen.


De Groot fungeerde in het seizoen 1999/2000 al eens als waarnemer, toen erfde hij evenwel een compleet vastzittend elftal van zijn baas Jimmy Calderwood. Wat dat betreft komt hij ditmaal in een gespreid bedje terecht. Cees Lok heeft een ploeg neergezet die qua organisatie staat als een huis.


Het nieuwe koppel heeft daar echter wel een nieuwe dimensie aan toegevoegd. Waar Lok de ploeg bij voorkeur ‘vanuit de lange bal’ liet voetballen, kiezen De Groot en Brookhuis als het even kan voor de verzorgde opbouw via het middenveld. Een logische koerswijziging gezien de kwaliteiten van het elftal. Inmiddels is gebleken: ook een succesvolle switch. Tegen de topclubs AZ, PSV en Ajax speelde de Nijmeegse club al goed, al leverde alleen het duel tegen de Amsterdammers een punt op. Gisteren werd het goede spel van de laatste weken voor het eerst met een overwinning beloond. De drie punten brengen NEC terug op een gedeelde zesde plaats, waardoor ook het perspectief naar de lucratieve play-offs weer volkomen helder is.


Tegen het zwaar gehandicapte en toch al niet van kwaliteit overlopende Sparta begon NEC overtuigend. Het offensief leverde één goede kans op, voor Niedzielan. Daarna zakten de bezoekers echter weg. De thuisclub was een halfuur gelijkwaardig en kreeg via Rose ook een aardige kans op de openingstreffer. De Rotterdamse hoop vervloog echter toen het kort voor rust 0-1 werd. Tininho voerde een vrije trap snel uit. Leiwakabessy zag zijn kopbal gekeerd door doelman Ponk, ook de rebound van Wisgerhof ging er niet in, maar daarna was het voor Niedzielan een koud kunstje de bal over de doellijn te frommelen: 0-1.


Na de hervatting was het pleit snel beslecht. Sparta-coach bracht aanvaller Bouazouan voor verdediger Gudelj en dat bleek een achttien karaats kamikazewissel. Vlak na de hervatting zorgde Niedzielan na een steekballetje van Denneboom voor nummer twee.


Halverwege de tweede helft ging de Pool achter een uittrap van doelman Babos aan. Hij blokte Bruma slim af en schoof de bal fraai in de lange hoek: 0-3.


Sparta leek rijp voor een gevoelig pak rammel. NEC kreeg nog een dikke handvol uitgespeelde kansen, maar Niedzielan, Barreto en invaller Worm toonden zich allesbehalve meedogenloos.


De thuisploeg kwam via Van Tornhout zelfs nog terug tot 1-3. Een cosmetische correctie die trainer Wiljan Vloet niet mild kon stemmen: „een wanprestatie“.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan