Door alle omstandigheden bij ADO is Tininho weer linksback

Als Tininho vanavond met ADO Den Haag het eredivisieduel tegen NEC speelt, had hij graag aan de andere kant gestaan. De linkspoot wilde niet weg uit Nijmegen, maar het aanbod uit de politieke hoofdstad was domweg te goed. Dus hoopt hij op een Romano Denneboom uit vorm.

De kleding waarin Tininho de persruimte binnenkomt van ADO Den Haag is verrassend. Terwijl de Braziliaan bij zijn club speelt in de kleuren van zijn land, groen en geel, komt hij binnen in een wit jack met in grote letters ‘Italia’. "Lotto is mijn schoenensponsor", excuseert hij zich. De wereld draait om geld en de voetbalwereld helemaal. Niet onlogisch. Als je Tininho heet en uit Brazilië naar het koude Nederland komt, is je belangrijkste opdracht genoeg geld te verdienen om de rest van je leven je gezin te kunnen onderhouden.

Het is precies de reden dat Tininho na twee jaar NEC uit Nijmegen vertrok. "Erg jammer. Ik had het goed naar mijn zin bij NEC en was er graag gebleven. Het is een mooie club met goede spelers, een mooi stadion en een prachtig trainingscomplex. Maar het aanbod van Den Haag was een stuk beter. Dus ben ik hierheen gegaan, al wist ik dat we dit seizoen nog tegen degradatie zouden spelen. Ik voetbal niet mijn hele leven."

Er lijkt spijt door te klinken in zijn stem, maar dat is niet het geval. "Hier ben ik ook blij. Het is allemaal wat minder mooi dan bij NEC, maar dat is niet belangrijk. We hebben een leuke groep en ik woon nu in Zoetermeer, een heel leuk stadje."

Tininho is wel wat gewend. In 1998 begonnen bij Feyenoord, belandde hij via RBC Roosendaal bij NEC. Maar bij die clubs beleefde hij nooit een seizoensstart die zo heftig was als die bij ADO Den Haag. "Het begon er al mee dat er nog tijdens de voorbereiding spelers bij kwamen. Pascal Bosschaart en Richard Knopper kwamen zelfs pas toen de competitie al begon. We hadden ook veel blessures. Daardoor moet je als spelers nog aan elkaar wennen."

Dat bleek uit de resultaten. ADO Den Haag kende een dramatische start, met grote gevolgen. "Twee weken geleden kwamen er de dag voor de wedstrijd tegen Vitesse supporters het veld op bij de training", vertelt Tininho. "Nou gebeurde dat bij NEC ook als we tegen Vitesse moesten, maar dat was mooi. Nu kwamen ze voor de trainer. We hebben maar tien minuten getraind."

De volgende dag ging het helemaal mis toen fans tijdens de wedstrijd tegen Vitesse na de 0-3 het veld bezetten. "Bang ben ik niet geweest", zegt Tininho. "Het was duidelijk dat ze alleen erg boos op de trainer waren. Het is erg jammer dat dit gebeurd is. Die supporters hebben niet in de gaten dat dit heel slecht is voor de club. We gaan naar een nieuw stadion en hierdoor komen er misschien minder sponsors."

Frans Adelaar trok zijn conclusies en vertrok. Tininho lijkt er niet rouwig om. "We hebben de hele voorbereiding en in het begin van het seizoen 4-3-3 gespeeld. Nadat we twee keer verloren ging de trainer 4-4-2 spelen. Daar moesten we aan wennen."

De oude, nieuwe man, Lex Schoenmaker was tenslotte al assistent, draaide die wijziging meteen terug. "Tegen Groningen speelden we weer met drie spitsen. De trainer zei dat we gewoon lekker moesten voetballen en dat hebben we gedaan."

In Groningen zorgde ADO voor een daverende verrassing. Als eerste Nederlandse ploeg won het een competitiewedstrijd in Euroborg, met 5-2 nota bene. Het was een zege met gevolgen. "Door een schorsing van Bosschaart stond ik linksback", zegt Tininho. "Nu lijkt de trainer van plan me tegen NEC opnieuw daar neer te zetten. Bosschaart staat dan op het middenveld."

Tininho is geen verdediger, maar piepen doet hij niet. "Ik doe dit voor de club. De vaste linksback, Loumpoutis, raakte al meteen geblesseerd. Daarna heeft Bakkati er gestaan, maar dat is een rechtspoot en Bosschaart heeft op die positie een paar foutjes gemaakt. Daarom begrijp ik de trainer wel."

Tininho weet dus wat hem te wachten staat vanavond. "Ik zag dat NEC tegen Feyenoord veel over de zijkanten speelde. Romano Denneboom is een goede speler; snel en sterk. Ik hoop dat hij niet in vorm is."

Tininho rekent op drie punten. Al was ADO de laatste jaren weinig succesvol tegen NEC. "Ik heb hier twee keer gewonnen, al speelden we allebei de keren verschrikkelijk slecht. Met RBC heb ik hier ook één keer gevoetbald. De uitslag? Gewonnen natuurlijk."

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.