‘We richten onze pijlen nu ook op NEC’

NEC nadert in vlot tempo de nacompetitiezone. Nog slechts drie punten scheidt de Nijmeegse ploeg, die na de winterstop soms best aardig voetbalt maar veel te weinig punten pakt, van de rode streep. Een rondvraag langs enkele oud – NEC’ers – deels concurrenten – over de kansen en vooral gevaren voor Neerlands nummer vijftien.

Oud- NEC’er Emiel van Eijkeren, behoedde de Nijmeegse club in 1997 met een welgemikte strafschop voor degradatie in de laatste nacompetitie die NEC ooit speelde. De voormalig ADO-speler is commentator bij. Yeahronimo.com, de internetsite waarop live duels uit de eredivisie te volgen zijn:


“Ik had twee seizoenen geleden al het gevoel dat Neeskens – volgens mij een goede trainer – te lang bij NEC bleef. Ik had verwacht dat de ploeg mede daardoor een keer ‘in zou kakken’. Eigenlijk heeft de club het nog best lang volgehouden. Neeskens had dit seizoen nooit moeten bijtekenen. Hij koos toch eieren voor zijn geld, maar dat is natuurlijk geen goede basis voor een verdere samenwerking. NEC ondervindt daar nog de naweeën van. Ik had dit seizoen verwacht dat NEC in de problemen zou kunnen komen omdat ik de selectie nogal dun vond. Nu het aantal blessures is meegevallen, is ook voor mij die lage klassering toch wel verrassend. En ik vrees dat de ploeg het nog moeilijk gaat krijgen. NEC valt naar beneden en dat is heel wat anders dan een ploeg als De Graafschap die veel minder kwaliteit heeft, maar de schouders eronder zet, nu ineens punten pakt en vecht voor een laatste kans.”


Oud-NEC’er Danny Hesp is aanvoerder van RBC Roosendaal, de nummer zeventien van de eredivisie die nog slechts zes punten achterstand heeft op NEC:


“Het blijft voor mij verwonderlijk dat NEC gezien de investeringen die de club ook dit seizoen weer heeft gedaan zo weinig wint. ADO, Graafschap en ook wij beginnen onze punten te pakken. Ons gevoel wordt beter, terwijl er bij NEC misschien langzaam een panieksfeer komt te hangen. Ik verwacht dat NEC er nog wel bovenop komt, maar dat verwacht – denk ik – iedereen al bijna twee jaar. Ik zat laatst te kijken naar de stand op de ranglijst en constateerde dat NEC pas vier keer heeft gewonnen. Dat is net zo weinig als wij. Tot nu toe hebben we met RBC Roosendaal onze pijlen steeds gericht op ADO in onze poging de nacompetitie te ontlopen. Maar nu zullen we die toch ook gaan richten op NEC.”


Oud-NEC’er Patrick Ax is sinds de voorbije zomer spits van De Graafschap, de nummer zestien van de eredivisie die sinds zondag NEC tot op drie punten is genaderd:


“Ik heb dit seizoen de eerste wedstrijd van NEC gezien tegen Willem II. Toen begon de ploeg echt goed. Ik heb NEC sowieso goede wedstrijden zien spelen. Ik weet ook niet waarom de ploeg er nu zo slecht voorstaat. De sfeer bij De Graafschap is in elk geval altijd goed gebleven en na een paar overwinningen ook wat meer ontspannen geworden. We beginnen er steeds meer in te geloven. NEC is de ploeg die op dit moment het dichtst bij ons staat, dus daar richten we ons op.”


Oud-NEC’er Dennis Schulp speelde in het seizoen 2000-2001 een halfjaar in Nijmegen. De oud- Graafschapper is tegenwoordig spits bij de nummer achttien van de eredivisie: Den Bosch:


“Ploegen als Graafschap en Den Bosch wisten vantevoren dat ze als enig doel hebben: niet degraderen. Dat NEC in gevaar komt, had ik niet verwacht. Dat had eigenlijk ook niet mogen gebeuren voor een ploeg die twee seizoenen geleden nog Europees voetbal haalde. Het is voor mij moeilijk om een oordeel te vellen, ik ben natuurlijk al een tijdje weg.

Toch blijf ik zeggen dat normaal gesproken NEC in staat moet zijn om niet nog verder in problemen te komen. De ploeg heeft kwaliteit genoeg. Maar als NEC te weinig punten blijft pakken en onverhoopt onder die streep komt te staan, dan wordt het toch een ander verhaal. Dan is mooi voetbal niet meer van belang.”


Oud-NEC’er Dennis de Nooijer is spits van eerstedivisionist Dordrecht die regelrecht afstevent op nacompetitievoetbal.


“Ik had het niet eens zo in de gaten dat NEC zomaar in de problemen kan komen. Gisteren werd erover gesproken op tv en dacht ik: ‘verrek, het verschil is nog maar drie puntjes’. Het blijft zonde voor een ploeg die op papier alles goed voor elkaar leek te hebben. Natuurlijk moeten de spitsen meer scoren, maar ik vind ook dat de ploeg niet echt kan terugvallen op een betrouwbare verdediging. Als je ziet hoe eenvoudig ook tegen PSV sommige doelpunten worden weggegeven. NEC heeft ook de pech dat een aantal aankopen nog niet echt uit de verf komt. Laatst heeft de club zich versterkt met een spits. Ik zou denken: ‘haal een centrale verdediger die de lijnen uit zet.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
Reageer op de DTH Facebook pagina