PSV wint, maar Monaco baalt

PSV boekte tegen NEC (4-1) een gemakkelijke zege zo kort voor het Champions-Leagueduel met AS Monaco.

Morgenavond wacht PSV in eigen stadion de zware klus tegen AS Monaco voor de Champions League. Idealiter had de Eindhovense club daarom het duel met NEC van zaterdagavond (4-1) ook met een dag vervroegd. Het competitieprogramma liet dat echter niet toe.


De Monegasken speelden wel vrijdagavond al hun competitiewedstrijd (1-1 tegen Olympique Lyon) en kregen daarmee één rustdag meer. Maar dat voordeel is marginaal, zo constateerden de Franse scouts zaterdagavond tot hun ergernis. Daar zorgde PSV’s tegenstander NEC wel voor.


Het valt in beginnend hoofdtrainer Cees Lok te prijzen dat hij zijn eigen speelwijze uitdraagt, ook op bezoek bij de koploper. NEC begon in Eindhoven dapper met drie aanvallers en een schaduwspits, de behendige Saïd Boutahar. Maar de Gelderse club kwam er snel achter dat het lovenswaardig is zo offensief te denken, maar dat het een geheel andere zaak is om al die spelers tussen PSV-verdedigers ook daadwerkelijk in stelling te brengen.


Lok zag zijn fout in en versterkte na een half uur zijn overlopen middenveld met terriër Björn van der Doelen. Centrumspits Bart Van Den Eede moest tot zijn frustratie daarvoor wijken. Op dat moment stond PSV nog ‘maar’ op 1-0 (treffer Ji-sung Park), maar die voorsprong had al veel hoger moeten zijn.


Zonder de tussentijdse ingreep van Lok was PSV – NEC waarschijnlijk een nog kleffere hap geworden voor de 30.800 toeschouwers. Een tegenstander die een Champions League-deelnemer als PSV vier dagen voor het Europese treffen zo aanvallend tegemoet treedt, die vier treffers om de oren krijgt vanwege onvolkomenheden in het hart van de verdediging en die in 90 minuten slechts 11 overtredingen maakt – zo’n ploeg geeft zich vrijwillig over. Voor die constatering hoef je geen scout uit Monte Carlo te zijn. Monaco-coach Didier Deschamps wenst zich ook ‘opwarmtegenstanders’ als degradatiekandidaat NEC. Dat de Nijmegenaren in de tweede helft een kwartier mochten dromen van de gelijkmaker, kwam PSV-trainer Guus Hiddink wel goed uit. Het was niet voor niets dat hij vooral terugkeek op de fase tussen de 2-1 van NEC’er Boutahar (afstandsschot) en de beslissende 3-1 van Vennegoor of Hesselink na een sterke actie van Lucius. Hiddink blijft er op terugkomen, als deel van zijn masterplan om PSV op maximale scherpte te krijgen voor het duel met Monaco, waarvoor de UEFA de Spanjaard Luís Medina Cantalejo aanwees als arbiter.


Plotseling moesten de PSV’ers tegen NEC counteren in eigen stadion, was doelman Gomes onzeker bij uittrappen, vertoonde de doorgaans onverstoorbare verdediger Alex haperingen en leed zelfs aanvoerder Cocu onnodig balverlies. ,,We waren niet in diepe slaap, maar in coma”, constateerde Hiddink. Hij had baat bij overdrijving en uitvergroting. Want veel stond zaterdag al in het teken van het aankomende treffen met de CL-finalist van vorig seizoen.


Daarom werd André Ooijer in de 79ste minuut naar de kant gehaald en stond Johann Vogel zelfs al na 26 minuten onder de douche. Hij werd vervangen door de Amerikaan Beasley, zodat Park middenvelder werd. Vogel, de trouwste bezoeker van de ziekenboeg, kreeg weer last van zijn rug. Het was al niet de bedoeling dat de Zwitser een gehele wedstrijd zou spelen, maar Hiddink wilde geen enkel risico nemen.


Tegen Monaco wil de PSV-coach een middenveld met Vogel, Cocu en Mark van Bommel, die lichte liesproblemen heeft, zaterdag geschorst was en wiens dynamiek node werd gemist. Dat staat los van de vraag of linkermiddenvelder John de Jong op tijd genezen is van zijn enkelblessure. ,,Ik denk dat Vogel voor dinsdag geen probleem is”, zei Hiddink gisteren na de uitlooptraining op de Herdgang. Ook het povere kwartiertje kwam nog aan bod. Daar zorgde de technische staf wel voor. Maar niemand denkt serieus dat PSV morgenavond om 20.45 uur niet scherp aan de aftrap verschijnt in eigen stadion.


Monaco is Monaco, NEC is NEC – zo simpel is dat.

Bron: AD Sportwereld

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan