Tikkie Terug: Doorlegging Goffertstadion 1985

Tijdens onze archiefwerkzamheden voor onze rubriek 1984-1985 kwamen wij een tweetal artikelen tegen die over de drooglegging van het stadion gingen. Hierover tipten wij onze collega’s van De Trouwe Honden voor hun rubriek HUZDN. Inmiddels is hun edititie met dit artikel uitgebracht.

Deze artikelen hebben wij nu alsnog geplaatst. Omdat dit op de hoofdpagina anders niet te zien zou zijn hebben wij het hieronder voor de liefhebbers van deze rubriek geplaatst. Uiteraard zijn de artikelen ook terug te vinden in ons nieuwsarchief op deze site onder de maand juni 1985.

Drankverbod legt Goffertstadion droog

Het Goffertstadion was gisteravond drooggelegd. Tijdens de ontmoeting tussen NEC en de FC Den Haag was aan de vier buffetten in het stadion geen druppel bier te krijgen. Volgens de politie heeft de drooglegging geen positief effect op het gedrag van de supporters gehad. Er werden 13 arrestaties verricht.


Vergunning
De reden voor de drooglegging was niet zozeer de recent weer opgelaaide discussie over een alcoholverbod in stadions, maar meer het feit dat het bedrijf dat de buffetten exploiteert volgens een woordvoerder van de gemeente niet over de noodzakelijke vergunningen zou beschikken. De beslissing om geen alcoholhoudende drank in de Goffertkuip te verkopen is door burgemeester F. Hermsen genomen. De maatregel ontmoette gisteravond overigens nauwelijks problemen. Achter de bars stonden bordjes met de korte mededeling “Geen bierverkoop.”


De stadionbezoekers bleken daar over het algemeen begrip voor op te brengen. Een woordvoerder van de gemeente gaf gisteren toe, dat de ontdekking dat het bedrijf geen vergunning had goed uitkwam. “Maar nogmaals, de actuele gebeurtenissen in voetbalstadions hebben niet direct iets met deze beslissing te maken. We merkten terloops, door een akkefietje, dat er geen vergunning volgens de drank- en horecawet in het bezit van de exploitant was. Hij opereert zelfstandig, met goedkeuring van NEC.”


De exploitant was gisteren niet voor commentaar bereikbaar. Ondanks de drooglegging heeft de politie, die 125 man op de been bracht, zijn handen vol gehad. De reis naar het station verliep probleemloos. Tijdens de wedstrijd echter werd op de gastentribune een vuur ontstoken. De gemoederen raakten pas echt verhit toen Den Haag even voor het einde achter kwam te staan. Haagse supporters bestormden een NEC-vak aan de kant van de Hazenkamp. Er vielen klappen toen de politie ze terugdreef. Na de wedstrijd duurde het 20 minuten voor de supporters de bus in waren gewerkt. Bij het NS station werd een groep jongens vanwege baldadigheid opgepakt. Vier worden vastgehouden wegens openbare geweldpleging. De politie heeft in de trein tijdens de terugreis naar Den Haag nog eens 15 man aangehouden wegens vernielingen.

NEC tegen drooglegging Goffert-kuip

NEC-voorzitter H. Bergamin is flink boos geweest. Hij was en is het niet eens met de drooglegging van De Goffert afgelopen woensdag. “Er is niets op tegen dat het publiek een biertje drinkt, alleen bepaalde supporters niet. De verkoop hebben we ook altijd goed in de hand gehad.”


“Door een ruzie op het voorplein van het stadion bleek vorige week plotseling dat NEC geen drankvergunning voor het stadion had”, erkent de NEC-voorzitter. “In mijn bestuursperiode is die er voor zover bekend ook nooit geweest. Ik ga niet elke dag controleren of er al dan niet vergunningen zijn.”


Goed maken
“Bovendien, de gemeente heeft ons er ook nooit op gewezen. Het getuigt nog steeds van behoorlijk bestuur dat je in zo’n geval de vereniging in de gelegenheid stelt het goed te maken. Zeker als het om een vergunning gaat voor een activiteit, die altijd heeft plaatsgevonden. Het ging bij ons niet om iets nieuws.” Over de vraag hoe deze situatie heeft kunnen ontstaan heeft Bergamin een vermoeden: “Ik denk dat de vergunning niet is overgeschreven na de scheiding tussen de amateurs en de betaalde spelers van NEC.”


Bergamin: “De indruk bestaat dat dit is aangegrepen vanwege de komst van de Den Haag supporters. Hoogst eigenaardig, want zeg dan keihard dat er geen drank mag worden geschonken om die reden. Dan spreek je klare taal. Ik hoorde het pas een dag voor de wedstrijd en ben vreselijk boos geweest”, aldus Bergamin.


Spits
Hij heeft de zaak echter niet op de spits willen drijven, zo aan het einde van het seizoen, Voor het volgende jaar zal NEC alsnog een vérgunning voor de verkoop van drank aanvragen. Bergamin ziet niet in waarom de grote groep ‘gewone’ voetballiefhebbers geen biertje mogen drinken. “Het helpt niks. Daarbij komt dat even verderop in het NEC-clubhuis gewoon wordt geschonken.”


Hoeveel geld de club derft is niet exact te becijferen, maar Bergamin houdt het op enkele duizenden guldens per wedstrijd. Niet alleen NEC, maar ook het bedrijf dat ingehuurd wordt voor de drankverkoop is tegen de drooglegging. P.van Vloten van Van Vloten Horeca-catering in Opheusden: “Nijmegen heeft wat mij betreft een van de mooiste stadions in Nederland. Het beleid moet erop gericht zijn het stadion te promoten. Nu is het tegenover gestelde bereikt.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
Reageer op de DTH Facebook pagina
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan