Supporters en bestuur NEC moeten praten

De kloof tussen de beleidsbepalers bij NEC en de harde supporterskern lijkt met de week te groeien. Vorige week vloog bij technisch directeur Leen Looyen een stoeptegel door de ruit. Geen incident.


NEC heeft kritische supporters. Vooral dit seizoen komen achterban en beleidsbepalers van de Nijmeegse club regelmatig met elkaar in botsing. ‘NEC is geen volksclub meer’, is de voornaamste klacht van de fanatieke aanhang. Gedoe rond het shirt, strenge regels in het stadion, een gepikeerde voorzitter op de supportersavond en een groot aantal wedstrijden waarbij de combi-regeling geldt, is maar een greep uit de klachten. Nou is het prima dat supporters kritisch zijn, en op een paar onderdelen hebben ze zeker een punt. Het bierbeleid in het stadion is ronduit discriminerend. Waar de supporters tijdens wedstrijden aan het alcoholarme bier moeten, zitten een paar meter verderop sponsors vrolijk te drinken. Ook de opstelling van Hans van Delft op de supportersavond was onverstandig. Toen een paar mensen in de zaal begonnen te schelden, was de voorzitter het zat en ging hij beledigd langs de kant zitten. Het kwam arrogant over.


Maar de houding van Van Delft heeft een reden. De voorzitter, twee jaar geleden nog de held van alle supporters, is de (soms ongenuanceerde) kritiek zat. Dat sommige van zijn medewerkers bedreigd worden, maakt hem furieus. Het zorgt voor een zeer ongezonde situatie.


Bestuur van NEC en fanatieke supporters staan lijnrecht tegenover elkaar en zijn strijdbaarder dan ooit. Het is in deze sfeer dat vorige week een stoeptegel met daarop onsmakelijke teksten gekalkt door een ruit van het huis van Leen Looyen vloog. De technisch directeur van NEC vond zijn hond ’s ochtends ongedeerd tussen de glasscherven.


Ook financieel directeur Marc Loosen werd zaterdag bedreigd. Bestuurslid technische zaken Sije Visser vertrok vroeg van het supportersfeest, zo zat was hij alle kritiek. Looyen kwam begrijpelijkerwijs niet. Tijdens NEC – De Graafschap (3-0 nota bene) werd om zijn vertrek geroepen, en niet door een klein groepje.


Afgelopen zaterdag werd ook nog een statafel door de ruiten van de businessloge van Frans Hendriks, NEC-sponsor van de eeuw, geschopt. De dader: een supporter die in het stadion was om een spandoek voor het afscheid van Frank Demouge en Dennis Gentenaar op te hangen. De reden: een discussie met een medewerker van NEC over de vraag of het nog een volksclub was.


Er spelen meer zaken. Juist toen er overlegd werd over een versoepeling van de combi-regeling, trok een groep NEC-supporters op een vrijdagavond naar Eindhoven om daar eens flink te gaan matten. Omdat de politie al op de hoogte was, werd een massale vechtpartij voorkomen. Er werden 28 NEC-supporters aangehouden.


Onlangs praatte supporters en NEC over de oprichting van een supportersraad. Het liep op niks uit. De supporters vonden dat ze te weinig inspraak kregen en staakten het overleg. Het zou van wijsheid getuigen als beide partijen toch weer snel met elkaar om de tafel gaan en wat meer begrip opbrengen voor elkaars problemen. Want als de kloof nog groter groeit, kan het weleens ernstig uit de hand lopen. En dan is er maar één echte verliezer: NEC, volksclub of niet.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan