Jong NEC eindelijk naar de eredivisie (+ foto’s)

Na jaren van net niet is Jong NEC gepromoveerd naar de eredivisie. Een 3 – 0 zege bij Jong RBC was genoeg voor de titel. De ploeg is straks voor het eerst in de clubgeschiedenis actief op dat niveau.


Wie in Roosendaal de feestende Nijmeegse massa zag, dacht niet aan een club die een moeilijk seizoen achter de rug heeft. Het succes van Jong NEC is toch een beetje de kroon op het wederopstandingkje van de Nijmeegse club. Het eerste elftal laat al weken zien goed te kunnen voetballen, iets dat perspectief biedt voor het nieuwe seizoen. Dat de oudste talenten straks in de eredivisie ploegen als Ajax, Feyenoord en PSV ontmoeten is zeker zo belangrijk voor de toekomst van de club.

Al jaren is NEC eigenlijk te goed voor de eerste divisie. Maar al net zoveel jaren is er telkens net één ploeg ietsje sterker. Dit seizoen leek het niet anders te gaan, maar dankzij een zwaarbevochten 1-0 zege bij Sparta, werd de Rotterdamse concurrent achterhaald. Toen die ploeg twee weken geleden ook nog eens verloor bij Helmond Sport was winst bij RBC genoeg voor een kampioensfeest.Dat bleek gisteravond geen probleem. Mocht ook geen probleem zijn gezien het grote aantal fans, ongeveer 250, dat vroeg uit Nijmegen was vertrokken om de ploeg te ondersteunen. Velen van hen kwamen, de wedstrijd begon al om half zeven, te laat binnen om het eerste doelpunt te zien. Een goed afgerondde en fraaie solo van Rutger Worm zorgde al na zestien minuten voor de 1-0. Nog voor rust werd het 2-0 nadat Charles Kazlauskas een voorzet van José Valencia intikte. 

Wedstrijd gespeeld zou je zeggen, maar RBC kwam goed terug in de tweede helft. Het kreeg een aantal kansjes en werd een penalty onthouden toen Bas Bakker een overtreding maakte op Luc van Loon. De Roosendalers gaven zich pas definitief over toen aanvoerder Robert Stols tien minuten voor tijd geblesseerd naar de kant moest. Omdat RBC al drie keer had gewisseld moest de thuisploeg verder met tien man.


Nadat Bas Bakker nog uiterst fraai een vrije trap binnendraaide konden de bloemen uit de emmers. Na het laatste fluitsignaal waren de gebruikelijke beelden te zien: zingen, dansen, spuiten met champagne en gooien met water. “Hier gaan we even van genieten”, zei trainer Wim Rip. “Ongeslagen kampioen, met 56 punten uit 22 wedstrijden. Dat zijn mooie cijfers. Maar ik heb het natuurlijk niet alleen gedaan. Het is een fantastisch team en Cees Lok heeft deze ploeg tot de winterstop getraind.” 

Als hoofdtrainer moet Lok er straks de vruchten van plukken dat het tweede op het hoogste niveau speelt. “Je verkleint het gat met het eerste en dat is een gigantische stap voorwaarts”, zei Rip. “Op een hoger niveau vallen spelers ook eerder door de mand, dus kun je beter selecteren.” Maar heeft NEC volgend seizoen wel een ploeg die zich kan handhaven in de eredivisie? “We krijgen een goed team met veertien spelers en twee keepers”, zei Rip. “Er komen wat jongens door uit de A1, er blijven er een paar en er komt weer aanvulling met spelers uit het eerste. In de eredivisie zit meer voetbal. Dat ligt ons wel.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan