‘ Risico’s horen nu eenmaal bij mijn spel’

Saïd Boutahar is zonder twijfel de meest elegante speler in de NEC- selectie. Maar het Rotterdamse raspaardje heeft dit seizoen moeite om de juiste tred te vinden. „ Ik ben nog niet echt aan voetballen toegekomen.”

Vorm. Het is het meest vluchtige begrip in de sportwereld. Het is een ongrijpbare gemoedstoestand die zomaar optreedt en even onverklaarbaar weer verdwijnt. Vorm hangt soms af van kleine dingetjes, een foutje van de tegenstander, een beetje hulp van het houtwerk, een goed getimede windvlaag. Maar diezelfde opponent, paal en lat en het weer kunnen er ook voor zorgen dat het allemaalnet niet is.


Saïd Boutahar zit in zo’n fase waarin het allemaal net niet lekker loopt. De middenvelder van NEC werkt zich – op training en tijdens de wedstrijd – uit de naad, maar het levert dit seizoen nog erg weinig op. Hij kiest voor een ingewikkelde oplossing als een simpele voortzetting gevraagd is, het steekballetje waarmee hij anders zo vaak een medespeler vrij voor de goal zet, blijft nu hangen en zijn doelpogingen missen net de juiste richting.


Boutahar is echter niet het type dat bij de pakken neer gaat zitten als het even tegenzit. Hij weet dat hij het voetballen niet verleerd kan zijn en gaat er vanuit dat de vorm snel terugkeert als hij ervoor blijft knokken. „ Het zijn vaak de details die bepalend zijn. Neem nou de wedstrijd tegen RKC. Ik kreeg na rust een grote kans op de 2- 1. Ik mis en bij de tegenstoot gaat Gabor Babos de fout in en scoren zij. Als ik die bal wel maak, hoor je niemand over mijn gebrek aan vorm.”


„ Natuurlijk besef ik wel dat ik momenteel niet op het niveau zit dat ik het afgelopen seizoen vaak haalde. Ik ben een speler die rendeert als- ie veel aan de bal komt, ben op m’n sterkst als ik dicht achter de spitsen opduik. Maar zeker in de laatste wedstrijd tegen RKC waren we de bal alweer kwijt tegen de tijd dat ik daar aangekomen was. Ik ben dit seizoen nog niet aan voetballen toegekomen. Dat wordt vanzelf beter als we weer compleet zijn. Als Van den Eede speelt, krijg je als middenvelder wel de tijd om aan te sluiten. Dan kom ik ook weer vaker in de positie om een steekbal te geven, zeker omdat Denneboom en Niedzielan mij goed aanvoelen.”


Boutahar waakt er zorgvuldig voor te speculeren over een eventuele tactische aanpassing tegen Feyenoord.
Maar hij weet als geen ander dat hij beter uit de verf zou komen als NEC met een viermans middenveld zou gaan opereren en hij kort achter Van den Eede zou komen te voetballen. „ Als gewone middenvelder speel je veelal in dienst van de vleugelaanvallers. Balverlies is dan vaak dodelijk. Kort achter de spitsen kun je meer risico nemen. Ik ben nu eenmaal een speler die graag risico in zijn spel legt. Een elftal heeft ook zulke types nodig. Met elf spelers die alleen maar kaatsen en breed spelen, win je geen wedstrijden. Kijk maar naar Arjen Robben. Die lijdt ook regelmatig balverlies. Maar het gaat erom dat hij er ook altijd wel drie, vier keer langs glipt. En dat zijn nou net de acties die het verschil maken.”


Het kan natuurlijk ook zo zijn dat Boutahar de komende weken zijn basisplek kwijtraakt nu NEC zich met een nieuwe middenvelder, PSV- huurling Jasar Takak, heeft versterkt. De 23- jarige Rotterdammer gelooft er echter niets van dat hij het kind van de rekening wordt. „ Ik ben juist blij met zijn komst, ik denk dat de ploeg daar alleen maar beter van wordt. Maar ik ga er echt vanuit dat ik tegen Feyenoord speel.”


Voor Boutahar zou het dubbel zuur zijn als hij morgen in De Kuip op de reservebank moet gaan zitten. „ Ik heb vanaf mijn vijftiende zes jaar bij Feyenoord gevoetbald. Ik begon bij de B- junioren, kreeg al na een jaar een contract en heb zelfs twee keer mogen invallen in het eerste elftal. Ik weet nog goed dat ik mijn debuut maakte. Dat was toevallig thuis tegen NEC. We wonnen met 5- 0.” Bij Feyenoord raakte Boutahar goed bevriend met Robin van Persie. En met Mounir El Hamdaoui, tegenwoordig op de loonlijst bij Tottenham Hotspur, is de band nog nauwer. „ Robin zie ik de laatste tijd niet zo vaak meer, Mounir des te vaker.
We zijn dit jaar zelfs samen op vakantie geweest. Ik kende hem al toen hij nog alleen op straat voetbalde, in Kralingen waar we allebei woonden. Ik heb hem destijds nog bij Excelsior geïntroduceerd. Wel grappig dat NEC laatst nog heeft geïnformeerd of ze hem konden huren. Jammer dat het niet doorging. Had ik wel leuk gevonden. Ook omdat het een hele goede voetballer is.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan