Reactie op statement over combi Tilburg

Op de officiële website van NEC is een statement te vinden over de verplichte combi, die NEC supporters is opgelegd voor de wedstrijd tegen Willem II van aanstaande vrijdag. Het statement is gedaan “naar aanleiding van diverse publicaties door supporters op het internet” en we zijn zo ijdel te veronderstellen dat het daarbij ook gaat om publicaties op deze website. Mooi, dat betekent dat we gehoord worden en het biedt ons tevens de gelegenheid te reageren op het statement.
De lokale autoriteiten komen met een tweetal redenen waarom de wedstrijd een verhoogd risico zou kennen en beide hebben erg weinig met voetbal te maken. Allereerst het feit dat de wedstrijd in het carnavalsweekend gepland staat. Nou ben ik niet zo’n feestneus, maar volgens mij begint carnaval echt pas op zaterdag. Het zal wel te maken hebben met het feit dat de Tilburgse politie nog even van een vrije avond wil genieten voordat het verkleedgeweld losbarst. De tweede reden is de koopavond, die in dorp Tilburg blijkbaar op de vrijdag plaats heeft. NEC geeft aan dat de regeling begrijpelijk is vanwege beide bovenstaande redenen. Misschien is dat op zich ook wel zo, maar beide feiten waren vorig jaar juli toen het competitieprogramma in elkaar gedraaid werd toch al bekend? Willem II heeft dus de kans gehad om bij de competitieplanners van de KNVB deze datum aan te laten merken als een datum waarop geen “risicowedstrijd” zou mogen plaats vinden. Blijkbaar is dat of niet gebeurd of niet gehonoreerd door de KNVB. In beide gevallen is het echter belachelijk dat de supporters van de uitspelende club daar de dupe van zijn. NEC zou dus bij de KNVB moeten aankaarten dat Tilburg feitelijk niet (goed) in staat is deze wedstrijd vrijdag a.s. plaats te laten vinden. Het is veel te makkelijk om deze redenatie (we lossen het wel op met een verplichte combi) als begrijpelijk af te doen. Waarom is er bijvoorbeeld niet gekozen om de wedstrijd eerder deze week plaats te laten vinden, een oplossing waarvoor wel in Eindhoven is gekozen? PSV-RBC is uit het carnavalsweekend gehaald en vind woensdag (morgen) plaats. Voor die wedstrijd is overigens geen clubcard nodig en RBC supporters kunnen bij het uitvak terecht voor een kaartje….
In het statement worden nog twee andere redenen genoemd, waarvan het overigens de vraag is in hoeverre de informatie nou daadwerkelijk in Tilburg is doorgedrongen. Ten eerste worden de ongeregeldheden in Doetinchem aangehaald, waar NEC supporters na de nederlaag bij de Graafschap de catacomben bestormden. Zonder dit goed te willen praten, kan worden aangenomen dat de autoriteiten en NEC niet al zwaar aan deze ongeregeldheden tillen gezien het feit dat het geheel met een collecte om tot een soort schadevergoeding te komen is afgedaan. Verdere straffen zijn, voor zover wij weten, niet uitgedeeld. De andere reden is helemaal merkwaardig. Tijdens de (vrij vervoer) wedstrijd bij RKC zouden supporters buiten het uitvak een plekje hebben gevonden. Dat als een reden voor een combi aan te voeren is de wereld op zijn kop, want juist bij vrij vervoer wedstrijden is er geen enkele reden om buiten het uitvak plaats te nemen, dat gebeurt voornamelijk als supporters een combi willen ontduiken. Met een vrij vervoer regeling is het ook makkelijker te verkopen dat je geen supporters buiten het uitvak tolereert, je hebt ze immers alle mogelijkheden geboden een kaartje voor het juiste vak aan te schaffen.
NEC eindigt het statement met de waarschuwing dat Roda uit waarschijnlijk ook een verplichte combi zal worden omdat deze wedstrijd op de dag voor Koninginnedag gespeeld zal worden. Het feit dat dit nu al gemeld wordt doet vermoeden dat NEC het ook helemaal niet erg zou vinden als de autoriteiten in Kerkrade tot deze maatregel besluiten. Het wekt in elk geval zeker niet de indruk dat NEC zich daar in het diepe zuiden tijdens het vooroverleg over de wedstrijd eens even sterk zal gaan maken voor haar supporters. Geen wonder dat alleen ADO Den Haag in de buurt komt van het aantal verplichte combis dat ons wordt opgelegd. Het wordt de hoogste tijd dat de verantwoordelijken bij NEC zichzelf uit de slachtofferrol bevrijden, het argument “wij kunnen er toch ook niks aan doen” laten varen en eens echt opkomen voor de belangen van de trouwe supporters. (pol)

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan