Gezocht: club voor een kleurloze keeper

Hoe goed is NEC-doelman Dennis Gentenaar? Wegens gebrek aan belangstelling van de topclubs misschien niet goed genoeg voor de top. Maar wel goed genoeg om door bondscoach Marco van Basten te worden opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal voor de oefeninterland op 9 februari tegen Engeland. En Oranje behoort ontegenzeglijk tot de top.

Gisteren in de competitiewedstrijd tegen FC Utrecht kon Gentenaar geen Oranje-niveau demonstreren. Hij kreeg nauwelijks wat te doen in een bar slecht duel, die in 0-0 eindigde. Maar bij de NEC-supporters bestaan geen twijfels over Gentenaars kwaliteiten, getuige de tekst op een spandoek dat een lange zijde van het stadion vrijwel volledig besloeg. De sympathiebetuiging was voor voetbalbegrippen verfijnd opgeschreven: ‘In Marco’s beleid zit eindelijk gerechtigheid. Forza Dennis’.

Aan het eind van dit seizoen verlaat Gentenaar NEC. Voor een topclub? Daar ziet het niet naar uit. Tenzij de doelman vrijdag hoort dat hij definitief bij de selectie van het Nederlands elftal zit. In dat geval wordt zijn status ongetwijfeld opgevijzeld en kan het gebeuren dat de belangstelling wordt gewekt van een mooie buitenlandse club. Vooralsnog zegt Gentenaar niet beter te weten of zijn zaakwaarnemer ,,is met een paar dingen bezig??.

Eigenlijk is het merkwaardig dat Gentenaar in eigen land wordt genegeerd door de klassieke topdrie Ajax, Feyenoord en PSV. Zijn curriculum vitae had voor die clubs op z’n minst aanleiding kunnen zijn bij NEC te informeren naar zijn vraagprijs. Gentenaar heeft zich de laatste vier jaar – in 2000 werd hij onder trainer Johan Neeskens eerste keeper van NEC – opgewerkt tot een betrouwbare doelman; hij is wat in voetbaljargon een ‘puntenpakker’ wordt genoemd.

Het kan zijn dat de Nederlandse topclubs hem op grond van objectieve waarnemingen niet goed genoeg vinden. Maar de legitimiteit van die opvatting is ontkracht doordat Feyenoord in zee ging met Gábor Babos, PSV Edwin Zoetebier haalde en Ajax eerst Sander Boschker en vervolgens Hans Vonk aantrok, keepers met wie Gentenaar zich kan meten, vindt ook de NEC doelman zelf. Bovendien lijken de topclubs niet goed kennis te hebben genomen van zijn onderscheidingen en de statistieken. Gentenaar werd al eens doelman van het jaar, won de zilveren schoen en bleef in het seizoen 2002/2003 zeventien wedstrijden op rij zonder tegendoelpunt, een uitzonderlijke prestatie voor een keeper van een modale eredivisieclub.

Als Gentenaar zo goed is als op grond van deskundige waarneming wordt aangenomen, wat maakt hem dan niet interessant voor een topclub? Zijn lengte? Zou kunnen, want hij is relatief klein. Of zou het zijn gebrek aan persoonlijkheid zijn? Een aannemelijke veronderstelling voor iemand die geen grote mond heeft, niet verdedigers na een fout uitkaffert en zich in de publiciteit allerminst profileert. Maar die kleurloosheid ten spijt heeft Gentenaar wel het lef op zoek te gaan naar een andere club, bij voorkeur in het buitenland.

En hij heeft als zaakwaarnemer gekozen voor Linse, de spelersmakelaar die uit naam van onder anderen Ruud van Nistelrooy zaken doet met clubs van het kaliber Manchester United. Diens status en contacten moeten invloedrijk genoeg zijn om de relatief onbekende Nijmeegse doelman aan een lucratief contract te helpen.

Als Gentenaar na de wedstrijd tegen FC Utrecht wordt gevraagd zichzelf als doelman te beschrijven, rollen er kwalificaties als ‘solide’ en ‘degelijk’ over zijn lippen. En hij zegt: ,,Ik word liever elke wedstrijd beoordeeld met een zes, in plaats van de ene week een acht en de andere een vier. Ik lever een constante prestatie, dat is mijn kracht. Maar nu is de tijd aangebroken te vertrekken. Ik zit al bijna twintig jaar bij NEC, ben 29 jaar, kan nu nog een overstap maken. Ik wil me verder ontwikkelen als doelman en me financieel verbeteren.

NEC heeft me nog wel een aanbieding gedaan, maar voor het bedrag dat ze me boden, geef ik mijn transfervrije positie niet op. De wedstrijd NEC-FC Utrecht onderstreepte gisteren nogmaals dat Gentenaar niet beter wordt als hij in Nijmegen blijft. Het duel was van een bedroevend laag niveau en FC Utrecht maakte het Gentenaar werkelijk niet één keer moeilijk.

Twee schoten op doel, waarvan eenmaal de bal voorlangs ging, waren de beproevingen waar de keeper zich voor gesteld zag. Verder was het voor hem duimendraaien in een treurige ambiance. Wie die omgeving op zich liet inwerken, kan het verlangen van de miskende doelman heel erg goed begrijpen.

Bron: NRC

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
Reageer op de DTH Facebook pagina
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan