Ook Lok stelt punten boven spektakel

Cees Lok staat voor zijn eerste volledige seizoen als hoofdtrainer in het betaalde voetbal. Met NEC wil hij nog steeds aantrekkelijk voetballen. “Maar het gaat uiteindelijk om de winst.”

Toen NEC in januari Cees Lok (38) presenteerde als opvolger van de ontslagen Johan Neeskens, kwam de nieuwe man direct met een duidelijke visie. Met aanvallende spel moesten de in slaap gevoetbalde supporters teruggelokt worden naar De Goffert. NEC zou onder zijn leiding staan voor spektakel.


In de eerste wedstrijd na de winterstop voldeed de ploeg perfect aan de ideeën van Lok. Maar de euforie was van korte duur.


Want de ploeg die de jonge trainer kreeg, hing als los zand aan elkaar en na anderhalf zwak seizoen gingen de koppies bij de geringste tegenslag omlaag. Automatismen ontbraken en Lok stapte tijdelijk af van zijn te frivool gebleken speelstijl. Hij werd meteen afgemaakt in de media. “Toch heb ik er geen spijt van dat ik bij mijn komst zo duidelijk heb aangegeven wat ik wilde”, zegt Lok vlak voor de start van de competitie. “Het was op dat moment een logische keuze. De ploeg had een negatief imago en we stonden te laag om nog prijzen te kunnen pakken. Dan moet je zorgen dat het publiek wat te zien krijgt. Leuk voetbal was op dat moment het maximaal haalbare.”


Maar omdat in het begin de punten uitbleven was Lok gedwongen concessies te doen. “Je moet af en toe van je lijn af kunnen wijken. We speelden tegen RKC een cruciale wedstrijd. Ik had die ploeg geanalyseerd en wist dat we in een 4-4-2-systeem bijna honderd procent zeker zouden winnen. Ja, ik had gezegd dat NEC onder mijn leiding met drie spitsen zou voetballen. Maar winst was mij op dat moment meer waard.”


NEC won met 1-0 en toen de punten kwamen, kon Lok in het verdere verloop van de competitie weer zijn geliefde spelletje spelen. “Toen we met 2-0 van Feyenoord wonnen, speelden we fantastisch. En al verloren we met 1-0 van Ajax, die wedstrijd was misschien nog beter. Tegen De Graafschap zaten we in een fase dat we onoverwinnelijk waren. Wij waren toen zoveel sterker, dat zij alleen konden schoppen.”Het zijn de wedstrijden die het vertrouwen bij Lok in het komende seizoen zo groot maken. “De filisofie is nu dezelfde als die in december, maar de uitgangssituatie is totaal anders. Toen kreeg ik een ploeg zonder zelfvertrouwen en had ik bijna geen oefenmogelijkheden. Ik heb veel dingen in competitiewedstrijden uit moeten proberen. Nu zijn we aan elkaar gewend en heb ik de voorbereiding gekregen, die ik had gevraagd.”


Lok ziet een groot verschil met de ploeg van een half jaar geleden. “Het zijn heel andere voetballers geworden. Ik kan nu veel meer van ze eisen. Het voetbal is toegenomen. Als je toch ziet wat een progressie jongens als Leiwakabessy en Niedzielan hebben gemaakt. Dat is puur een kwestie van vertrouwen en gericht trainen.”


Lok legt duidelijke accenten. “Ik wil dat aanvallers veel meer meedoen in het afjagen. Dat vraagt veel meer van ze. Spelers moeten dus sterker worden en daar hebben we in de voorbereiding veel aan gewerkt. In eerste instantie zal de nieuwe manier van spelen voor de spitsen ten koste gaan van het maken van doelpunten. Maar op lange termijn zal het gevaar toenemen. “


Ze moeten het van Lok doen voor de ploeg, het ijkpunt in zijn visie. Op de vraag welke speler de surprise van het seizoen wordt: “Gen speler, maar het gehele team. Een van de oorzaken van het slechte vorige seizoen was dat er niet één gedachte in de ploeg zat. Een wedstrijd bestaat uit fases en het hele team moet weten wat er wanneer gebeurt. Nee, er is niemand in de ploeg met de leiderscapaciteiten om dat te regelen. Maar daar is er in de Nederlandse competitie maar één van te vinden: Phillip Cocu. Bij ons moeten een paar spelers het doen. Wisgerhof, die als hij doorgroeit een topspeler kan worden, Babos heeft er de capaciteiten voor en voorin Van den Eede.”


In team NEC is weinig veranderd. Tegenover een legertje vertrekkers stond de komst van Babos (gehuurd van Feyenoord), Olsson (van het Zweedse Landskrona), Mormon (eigen jeugd) en Grot (De Treffers). “Ik ben erg tevreden met deze groep”, zegt Lok. “Vergeet niet dat ook Bart (Van den Eede, red.) is gebleven, toch een erg belangrijke speler in mijn filosofie. Ik vind dat we over de grond moeten kunnen spelen, maar voor de afwisseling ook snel de lange bal moeten kunnen kiezen. Dat kan perfect met Bart. We hebben bijna alle posities dubbel bezet met goede spelers. Dit is mijn team, men mag mij onder normale omstandigheden op dit seizoen afrekenen.”


Lok rekent op een plek bij de eerste negen en dus play-offs. “Je mag van ons eisen dat we meedoen om Europees voetbal. De play-offs halen, is de belangrijkste doelstelling en niet het bieden van spektakel. We willen wat bieden, maar er zullen wedstrijden bij zijn van minder niveau, waarin we kiezen voor de punten. Je kunt zes keer in een fantastische wedstrijd met 5-4 verliezen, maar dan is niemand blij. Win je zeven keer met 1-0 is er ineens een wachtlijst voor de seizoenkaarten. De waarheid zal ergens in het midden komen te liggen.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan