NEC sluit seizoen vrolijk af ondanks verlies in Heerenveen

NEC kijkt weer vrolijk vooruit. Een seizoen dat als ‘dramatisch’ de boeken in leek te gaan, werd gisteren positief afgesloten. Want naast de 2 – 1 nederlaag bij Heerenveen was er voldoende goed nieuws.

Klaas Jan Huntelaar en Georgios Samaras zijn geen misselijke spitsen. Samen hebben ze – de Griek meestal als invaller, de Achterhoeker als basisspeler – 28 keer gescoord. Alleen de Feyenoord-spitsen Dirk Kuijt en Salomon Kalou waren met 49 treffers productiever. Als verdediger je debuut maken bij een Heerenveen met deze toppers in de spits lijkt dus geen pretje.

Toch stapte de 19-jarige Bas Bakker met een brede grijns van het veld. De verdediger kwam na 37 minuten in het veld voor de geblesseerde Patrick Pothuizen en bleef prima overeind. Daarmee lijkt een nieuw verdedigend talent uit de eigen jeugd zich aan te dienen. Eerder drukte Muslu Nalbantoglu zijn neus tegen het venster. Als gevolg van blessures kreeg de jongeling voor de winter zijn kans, inmiddels is hij de onomstreden rechtsback van NEC.

Tegen Heerenveen begon een ander talent uit eigen jeugd aan de linkerkant. Rutger Worm maakte in december zijn debuut in het thuisduel tegen Heerenveen. Cees Lok gaf de 19-jarige aanvaller in zijn eerste wedstrijd als hoofdcoach een kans in de basis. Daarna volgden acht invalbeurten en gisteren, uitgerekend opnieuw tegen Heerenveen, weer een plek vanaf de eerste minuut.

Tuurlijk hadden Bakker en Worm geen kans gekregen wanneer NEC compleet was geweest. Zij speelden omdat Andrzej Niedzielan, Edgar Barreto en Peter Wisgerhof geschorst waren en Rob Wielaert geblesseerd. Van Patrick Pothuizen was duidelijk dat hij maar een helftje kon voetballen. Maar de speelminuten voor het tweetal laten wel zien dat er een paar talenten op het punt van doorbreken staan.

Het past in het beleid dat NEC en Lok voorstaan. Club en trainer willen met een mix van jong talent, ervaren spelers en enkele (buitenlandse) toppers aanvallend voetballen. In dat licht was er positief nieuws te melden over Niedzielan. De opgebloeide Poolse spits had nog een contract voor een seizoen en NEC had een eenzijdige optie om dat met een jaar extra te verlengen. Mondeling is het nu zelfs met twee jaar verlengd, zodat de international nog tot 2008 vastligt in Nijmegen.

Een zege had de Nijmegenaren nog een plaatsje doen stijgen. Hoewel onverdiend, behoorde het zeker tot de mogelijkheden. Het eerste uur was Heerenveen een stuk sterker, maar een prima keepende Dennis Gentenaar hield NEC op de been. Een fraaie vrije trap van Tininho zette NEC na 22 minuten zelfs op voorsprong. Juist na de 1-1, Huntelaar tikte binnen nadat een vrije trap van Ugur Yildirim terugkwam van de paal, kreeg NEC mogelijkheden. Romano Denneboom stond in de weg toen Worm wilde schieten, Bart van den Eede blokte een knal van Saïd Boutahar en Tininho schoot net langs de verkeerde kant van de paal.

Het winnende doelpunt van Heerenveen was vooral zuur voor Gentenaar. In een sterke wedstrijd liet de vertrekkende keeper ineens een balletje vallen. De hoekschop die volgde belandde uiteindelijk voor de voeten van Michel Breuer: 2-1.

Door de nederlaag voldoet NEC net niet aan de doelstelling van na de winterstop: plek twaalf. Perspectief boden de laatste weken wel. De beleidsbepalers gokken er na de sterke eindsprint op dat volgend jaar weer gestreden wordt om een plek in het linkerrijtje. De Nijmeegse spitsen willen de concurrentie met Samaras en Huntelaar ook wel aangaan.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan