NEC is niets zonder reus Bart van den Eede

NEC verloor de papieren topper tegen RKC zaterdag al in de warming – up. Toen haakte aanvaller Bart van den Eede defintief af. Omdat de Nijmeegse ploeg weinig kan zonder de Belgische reus wonnen de Waalwijkers terecht met 3 – 1 en staan ze zonder puntverlies op een gedeelde eerste plaats.


Je hebt in je ploeg duurbetaalde toppers als Andrzej Niedzielan, Saïd Boutahar en Edgar Barreto. Maar als een stramme Belg uit Hamme ontbreekt, speel je ineens dertig procent minder.


NEC-trainer Cees Lok heeft een serieus probleem. Achterin heeft hij de zaken prima op orde. De laatste lijn zag er tegen RKC onzeker uit, maar dat is een incident uit de categorie ‘doelpunt René van Rijswijk’. De Nijmeegse ploeg zal dit seizoen weinig treffers tegen krijgen, maar dat is niet genoeg voor een plaats in het linkerrijtje. Om die doelstelling te halen, moet NEC ook scoren.


Om dat te bereiken wil Lok dat zijn ploeg twee manieren van spelen combineert: voetballen over de grond en de lange bal op Van den Eede gebruiken. Door een hamstringblessure van de Belg, een gebrek aan kopkracht bij de reservespitsen en de dramatische vorm waarin twee raspaardjes (Boutahar en Niedzielan) verkeren, kwam dat er afgelopen zaterdag absoluut niet uit.


“RKC heeft verdiend gewonnen”, zei Lok op de persconferentie. Daarna complimenteerde hij de tegenstander met het uitstekende positiespel. Het moet de jonge trainer pijn gedaan hebben, dat zijn ploeg daar voetballend bijna niets tegenover kon zetten.


Door het afhaken van Van den Eede speelde NEC met de weer fitte Niedzielan op rechts voorin, Guillano Grot in het centrum en Tininho wat hangend op links. In 31 minuten voetbal leverde dat nul komma nul gevaar op. Wegens voortdurend geschutter achterin kreeg RKC wel kansen. Al na twee minuten tikte Gábor Babos een schot van Maarten Martens via de buitenkant van de paal naast. Tien minuten later leidde dom balverlies van Muslu Nalbantoglu de 0-1 in. Rick Hoogendorp schoot de bal hard in het dak van het doel.


Na een dik halfuur kon Lok het niet meer aanzien en greep hij hard in. Alexander Prent kwam voor Grot, Björn van der Doelen voor Nalbantoglu en Rob Wielaert ging rechtsback spelen. De wissels sorteerden effect. NEC kreeg de wedstrijd in handen en de gelijkmaker was volkomen terecht.


Scheidsrechter Nijhuis floot na 64 minuten precies de verkeerde kant op en gaf NEC de vrije trap, terwijl Jeffrey Leiwakabessy toch echt een overtreding op Rogier Molhoek beging. De vrije trap belandde vervolgens bij Tininho, die met een strakke voorzet Niedzielan voor een leeg doel zette. De tot dat moment dramatisch spelende Pool schoot beheerst binnen: 1-1.


Daarna was het wachten op de 2-1 voor NEC, maar een onbegrijpelijk blunder van de verder uitstekende Babos deed de wedstrijd opnieuw kantelen. De keeper wilde een bal wegkoppen, maar liep er half onderdoor. Daardoor kon Benjamin de Ceulaer de bal in het lege doel schieten en was NEC gebroken. Dat Jochem Janssen kort voor tijd nog de 3-1 inkopte, was alleen van belang voor de statistieken.


De echte postivo kon na afloop roepen dat NEC een dramatische pot – Lok noemde het zelfs de slechtste wedstrijd onder zijn leiding – nog even leek te winnen ook. Maar de zeurpieten hadden meer recht van spreken. Lok wist weliswaar te melden dat NEC bezig is met een aanvaller, maar als die al komt, is daarmee slechts één probleem opgelost.


Grootste zorg is de dramatische vorm van de raspaardjes Boutahar en Niedzielan. Daardoor stelt NEC voetballend weinig voor en telt het gemis van Van den Eede dubbel. “We zien weer de Niedzielan die we juist niet willen zien”, zei Lok over de aanvaller, die dit seizoen weer net zo irritant voetbalt als onder Johan Neeskens. Hij is lui en loopt constant verkeerd. “Ik heb hem over zijn gedrag aangesproken en hij was het met de kritiek eens”, zei Lok.


Boutahar werkte tegen RKC opnieuw hard, maar was ook weer erg slecht. Dat kan voor problemen zorgen, want ook hij verdient een topsalaris en daar moet iets tegenover staan. “Ik vind niet dat zij meer moeten brengen omdat ze meer verdienen”, riposteerde Lok. “Zij moeten meer brengen omdat ze het in zich hebben.”


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
Reageer op de DTH Facebook pagina