NEC doorbreekt bij NAC juist op tijd rampserie

Juist op tijd heeft NEC een ultieme rampserie doorbroken. De Nijmeegse formatie won zaterdagavond met 2-1 bij NAC Breda. De eerste uitzege sinds zeven maanden kwam als een godsgeschenk voor NEC dat het gat met de nacompetitiezone tot zes punten zag groeien en en passant op de ranglijst ADO Den Haag passeerde.


NEC en uitduels. Het is traditiegetrouw een moeizame combinatie, maar dit seizoen kon het woord ‘moeizaam’ al bijna worden vervangen door de term ‘onmogelijk’. Want of de Nijmeegse coach nu luisterde naar de naam Johan Neeskens of Cees Lok, het bleef zo goed als ondoenlijk om op vreemde bodem te overwinnen.


Ter illustratie: de laatste uitzege van NEC dateerde – tot afgelopen weekeinde – van 21 augustus 2004. Op die middag werd, in blessuretijd, in het Haagse Zuiderpark ADO met 1-2 verslagen. Sindsdien reisde een trouwe Nijmeegse supportersschare om de twee weken naar alle windstreken om vervolgens nimmer met meer dan een punt huiswaarts te keren.


Zaterdag volgde in Breda dan eindelijk de tweede Nijmeegse uit-overwinning van het seizoen. En die had op geen beter moment kunnen volgen. Want bij een nieuwe deceptie op vreemde bodem zou bij NEC de ongerustheid over lijfsbehoud in kwadraat zijn toegenomen.


Virtueel was zaterdagavond na 68 minuten voetbal de Nijmeegse nacompetitienood zelfs groter dan ooit in de voorbije vijf jaar. Het was David Mendes da Silva die op dat moment uit een scrimmage de 1-0 voorbij NEC-doelman Dennis Gentenaar frommelde.


Exact op dat ogenblik kwam, tweehonderd kilometer verderop, RBC bij De Graafschap op 1-0 waardoor ineens het gat tussen de ‘veilige’ Nijmeegse en de ‘onveilige’ Roosendaalse ploeg was geslonken tot slechts drie punten.


Dat het in Breda uiteindelijk toch nog ruimschoots goed kwam met NEC had te maken met, zoals ook coach Cees Lok constateerde, de ruggengraat die de Nijmeegse ploeg toonde. “Het doet me goed dat we bij vlagen voetballend de lijn van de voorbije weken hebben doorgetrokken. Maar ook dat onze ploeg na die achterstand veerkracht heeft getoond.”


In het slotkwartier draaide NEC de mini-klassieker tegen NAC volledig om. Na 76 minuten knalde Tininho – terwijl vervanger Rutger Worm al klaarstond om hem af te lossen – snoeihard via de inglijdende Benny Kerstens de 1-1 binnen. Vier minuten voor tijd verstuurde Edgar Barreto een vrije trap richting het hoofd van Peter Wisgerhof. De verdediger miste waardoor de bal onverwacht voor de voeten viel van Arjan Ebbinge die de 1-2 voorbij doelman Davy Schollen schoof.


“Het zit bij ons al langer tegen en vandaag was het geluk opnieuw niet op onze hand”, zo constateerde NAC-coach Ton Lokhoff na afloop. Het waren woorden die zijn collega aan de andere kant van de tafel Cees Lok uitermate bekend in de oren klonken.


Sinds Loks aanstelling op De Goffert speelt NEC door de bank genomen beter voetbal en gaat het ook met de vermakelijkheidsgraad geleidelijk de goede kant op. Op de Nijmeegse mentaliteit valt eveneens nog zelden iets aan te merken. Toch kampte Lok de voorbije tijd met één voornaam probleem. NEC sprokkelde veel te weinig punten bijeen. Hoofdoorzaak: een te groot aantal gemiste kansen, al was ook het geluk de voorbije weken ver te zoeken.


Ook zaterdagavond in Breda leek het opnieuw lang de verkeerde kant op te gaan. Na een oersaaie eerste helft volgde een uiterst boeiende tweede met daarin prima mogelijkheden voor beide ploegen. Voor NEC was het, opnieuw, vooral Andrzej Niedzielan die van dichtbij een aantal maal faalde.


Tegen NAC sloten de Nijmegenaren eindelijk weer eens vrede met Vrouwe Fortuna. Het bleek het beslissende duwtje te zijn waar de ploeg al tijden naar op zoek was.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan