Leen Looyen: ”Ik heb een plan”

‘Ik heb een plan, en daar kan volgens mij niemand tegen zijn. Voetballers moeten vanaf volgend seizoen gele kaarten weg kunnen spelen. Ik stel voor dat het spelen van vier wedstrijden zonder gele kaart wordt beloond met het kwijtschelden van een eerder opgelopen kaart. Per duel moet een speler dan wel minimaal drie kwartier in actie komen.

Net als vele anderen erger ik me al jaren aan het strafsysteem in het Nederlandse voetbal. Zeker de laatste tijd loopt het de spuigaten uit. Daarom lanceer ik een voorstel dat uitgaat van belonen in plaats van straffen. Namens de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal zit ik in het adviescollege tuchtrechtspraa, waar dit al op tafel is geweest. Ook de coaches die ik heb getoetst zijn allemaal voor.

Het plan kent alleen maar voordelen, hiermee dien je ieders belang. Spelers willen in elk geval zo vaak mogelijk voetballen. Ze krijgen vaak geen premie als ze geschorst zijn, nu kunnen ze wat terugverdienen. Ze zullen daardoor automatisch minder overtredingen maken. De laatste tijd regent het kaarten, onder meer door de gekozen verjonging bij het arbiterskorps. Jonge scheidsrechters hebben duidelijk meer kaarten nodig om hun gezag te handhaven.

Recentelijk zag ik in de wedstrijd AZ-NEC (arbiter Kevin Blom, red.) vijf gele kaarten die stuk voor stuk volkomen onterecht waren, maar in beroep gaan is geen optie. Dat kan alleen bij een rode kaart. Op deze manier onthoud je het publiek de beste spelers en voetbal je aan het eind van de competitie voortdurend met de nummer twaalf tot en met achttien uit de selectie. Dat kan niet de bedoeling zijn. De supporters hebben er recht op de beste spelers zoveel mogelijk aan het werk te zien.

Een ander voordeel is dat clubs niet meer zoveel voetballers onder contract hoeven hebben. Vroeger stonden er achttien op een elftalfoto, tegenwoordig zijn dat er al dertig. Dat is zonde van het geld. Deze formule heeft dan ook positief effect op de begrotingen. In het beoogde systeem heb je minder spelers nodig, beschikt de club vaker over de beste voetballers, wordt het cleane spel beloond en dus bevorderd. Daarnaast zorgt het ook voor een competitie die spannender wordt, want de kleine clubs hebben natuurlijk minder balbezit en daardoor nu een grotere kaartenlast.

Europees gezien straffen wij sneller dan andere landen. In Nederland kun je zelfs niet in beroep tegen een gele kaart. Voortaan zou je dat zelf recht kunnen zetten door vier wedstrijden geen kaart te pakken. Met dit plan worden we een voorloper. Ik ken geen precedenten en geloof dat we het voetbal hier weer een stap verder mee kunnen brengen.

Het plan moet nog wel door de voorjaarsvergadering heen, maar dan kan het volgend seizoen al geëffectueerd worden. Je mag als nationale bond zelf bepalen hoe en wanneer je straft, het zou mij niet verbazen als dit plan navolging vind in andere landen. Je ziet eveneens een maatschappelijke tendens, waar naast straffen belonen steeds normaler wordt. Het enige tegenargument dat ik tot nu toe heb gehoord, is de eventuele administratieve rompslomp. Maar daar is geen sprake van, aangezien alles via het wedstrijdformulier kan worden afgehandeld.’

Bron: Voetbal International

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan