Gorgi Hristov is even terug in zijn tweede vaderland

Ruim twee jaar was hij niet van de partij, maar voor de interland tegen Nederland is Gorgi Hristov ( 29) weer eens opgeroepen voor het Macedonische elftal. De voormalige spits van NEC is weer even terug in zijn tweede vaderland.

De receptionist van het Holiday Inn in Amsterdam kijkt de verslaggever fronsend aan. „ Persconferentie? Macedonië? Volgens mij zijn ze er helemaal niet. Ik heb de spelersbus net weg zien rijden.”„ De persconferentie is gisteravond al geweest”, legt de voorlichter van de Macedonische bond uit als hij na een kleine maar intensieve speurtocht is getraceerd. „ Op verzoek van de Macedonische journalisten. Die wilden vandaag graag in Amsterdam rondkijken. Ook de spelers zijn de stad in. Maar dat is geen probleem. Hristov is hier in het hotel, ik zal hem even halen.”


Even later komt de oud- NEC’er de hotelbar binnenlopen. Hristov blijkt aangenaam verrast door de belangstelling vanuit Nijmegen, de plaats waar hij zijn mooiste momenten als profvoetballer beleefde. „ Ik heb nog steeds een tweede woning in Beuningen.Ben er vorige maand nog een paar dagen geweest.” De Macenoniër kwam in de zomer van 2000 naar De Goffert en maakte meteen een verpletterende indruk. Samen met Jack de Gier vormde hij een geweldig spitsenkoppel, Hristov was in zijn eerste jaar goed voor vijftien doelpunten. „ Vooral in het begin scoorde ik aan de lopende band. Twee hattricks in vier dagen. Dat waren nog eens tijden.”Na die spetterende start kwam Hristov echter in de lappenmand terecht. De knie, die hem in zijn periode bij Barnsley al problemen bezorgde, begon weer op te spelen en de Macedoniër speelde in zijn tweede en derde seizoen vaker niet dan wel. Ook bij FC Zwolle, de club waar hij in het seizoen 2003/ 04 onder contract stond, verbleef hij veelal in de ziekenboeg. „ Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt en heb ik me laten opereren. De specialist. dokter Schenk, gaf me de garantie dat ik na de ingreep weer zou kunnen voetballen. Hij heeft gelijk gekregen. De knie is nu weer honderd procent.”


Na zijn revalidatie kon Hristov bij Dunfermline aan de slag, de oude club van Jimmy Calderwood, zijn coach bij NEC. „ Ik heb er vier maanden gezeten, een stuk of tien wedstrijden gespeeld. Het was voor mij belangrijk dat ik weer aan het spelen kwam.” Kort geleden bracht spelersmakelaar Henk van Ginkel hem onder bij Debrecen. De Hongaarse club was op zoek naar een nieuwe spits omdat Zsombor Kerekes naar Willem II was vertrokken.


„ Debrecen heeft sinds twee jaar een nieuwe president en die heeft de ambities flink opgeschroefd. Afgelopen seizoen werden ze kampioen en plaatsten ze zich voor de voorronde van de Champions League. Helaas werden ze uitgeschakeld door Manchester United.”


Hristov zelf heeft pas een halfuurtje gespeeld voor zijn nieuwe werkgever. „ Twee weken terug heb ik mijn debuut gemaakt. De knie is beter dan ooit, maar conditioneel kom ik nog tekort. Daarom zal ik tegen Nederland wel op de bank beginnen.” „ Of de wedstrijd tegen Oranje voor mij speciaal is? Vooral omdat ik weer eens uitgenodigd ben voor de nationale ploeg. De laatste interland was tegen Oekraïne, 2,5 jaar geleden. Verder is het voor mij niet zo bijzonder. Ik heb al een keer of drie, vier in de Arena gespeeld. Wel verwacht ik dat het een mooie wedstrijd wordt.Nederland heeft zich al geplaatst en er zal ongetwijfeld een prima sfeer in het stadion hangen. Natuurlijk is Oranje favoriet, het is in mijn ogen een van de beste ploegen ter wereld. Maar wie weet, misschien kunnen wij wel voor een stuntje zorgen.” 

Bron: De Gelderlander
 

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan