Jeugd heeft niet altijd de toekomst bij NEC

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Dit cliché gaat overigens niet in alle opzichten op voor NEC. Thijs Hendriks (20) zorgde gisteren tegen FC Twente voor de aansluitingstreffer (2-1), ook de eindstand) maar moet wel weg.


Van revanche wilde Thijs Hendriks gisteren na de nederlaag in en tegen Twente niets weten. De Nijmegenaar doorliep in negen seizoenen de jeugdopleiding op De Goffert en houdt te veel van de club om ertegenaan te trappen. Waarschijnlijk houdt hij zelfs van Cees Lok, de trainer die hem twee maanden geleden vertelde dat hij geen toekomst zag voor Hendriks bij NEC.


”Cees Lok heeft geen plannen met me, maar ziet me wel volgend jaar in de top van de eerste divisie voetballen”, vertelde voormalig jeugdinternational Hendriks. ”Bovendien heeft de trainer voldoende vertrouwen in me om me bij een 2-0 achterstand te laten invallen. Toch baal ik. Behalve de 2-1 had ik de 2-2 voor het inkoppen.”


De bal schampte in de 85ste minuut – na een voorzet van Muslu Nalbantoglu – van het hoofd van de voor het doel verdwaalde rechtsbuiten en verdween langs de verkeerde kant van de paal. Waardoor het door de jeugd opgeleefde NEC (in de 59ste minuut kwam behalve Hendriks ook de negentienjarige linksbuiten Rutger Worm in het veld) uiteindelijk toch met lege handen Enschede verliet.


Opvallend genoeg is Hendriks de vijfde (ex-)jeugdinternational waar NEC in twee seizoenen afscheid van neemt. Vorig seizoen vertrokken Mark Otten (via Feyenoord gestald bij Excelsior) en Theo Brack (FC Zwolle) bij NEC. Ralf de Haan ging in de winter bovendien naar Volendam en ook Frank Demouge (geen nieuw contract) is natuurlijk geen onbekende in Zeist.


Voor Worm – ook jeugdinternational en gezien als hét talent in Nijmegen – geen vooruitzicht om vrolijk van te worden. ”Ik hoop dat het met mij volgend seizoen wel goed komt bij NEC”, zei de speler.


Op het moment dat Worm en Hendriks langs de kant stonden om in te vallen, kopte de Duitser Peter Niemeyer FC Twente naar een 2-0 voorsprong. Lok had tot dat moment angstig gemanoeuvreerd met Andrzej Niedzielan eenzaam in de spits en hoopte met de inbreng van twee buitenspelers het tij te keren.


Bij de 2-0 achterstand leek dat helemaal onbegonnen werk, maar het was de jeugd die een enorm aandeel had in de aansluitingstreffer. Worm stuurde met een gevoelig passje van eigen helft Niedzielan de diepte in. De begaafde Pool behield het overzicht en bediende de naar de tweede paal sprintende Hendriks op maat. Die nam de voorzet ineens op de pantoffel: een droomdoelpunt. ”Misschien helpt dit in mijn zoektocht naar een nieuwe club”, zei Hendriks. ”Er is wel belangstelling, maar concreet is er nog niets. Volgens Lok is het goed voor mij om even een stapje terug te doen, om daarna toch een goede voetballer in de eredivisie te worden. Ik moet aan spelen toekomen en niet op de bank of op de tribune zitten.”


Gisteren was Hendriks voor de derde keer invaller bij NEC en – hoewel hij niet eens goed speelde in Twente – mag zijn rendement opvallend worden genoemd. Bij zijn debuut vorig seizoen tegen NAC gaf Hendriks een fraaie assist op Zico Tumba, die vervolgens een van zijn laatste (én mooiste) doelpunten in Nijmeegse dienst maakte. Dit seizoen viel hij een keer in tegen ADO Den Haag. ”Maar toen speelde ik slecht”, zei Hendriks.


Worm had stilletjes gehoopt dat hij gisteren voor de tweede maal in de basis zou starten. Bij afwezigheid van Romano Denneboom en Bart van den Eede (beiden geschorst) en Demouge (geblesseerd) zat Lok wel erg dun in zijn aanvallers. De zelfbewuste blonde linkspoot: ”Ik stond er dus niet in. ‘Worm’, zei ik toen tegen mezelf, ‘als je moet invallen, moet je het wél laten zien’. Lok weet dat er dreiging van me uitgaat als ik speel. Thijs en ik zijn allebei agressief. Het leukste was dat het Nijmeegse publiek opleefde toen wij in het veld kwamen. En we hadden vandaag natuurlijk met z’n tweeën een aardige binnenkomer.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan