FC Twente is de surprise die NEC graag wil zijn

FC Twente blijft ook na de wedstrijd tegen NEC de sensatie van de tweede seizoenshelft. Door de 2-1 zege staat de ploeg, in 2005 nog ongeslagen, nu zelfs op de vijfde plaats. De rol van voorjaarssurprise had NEC ook wel gepast. Want weer verloor de Nijmeegse ploeg, gisteren laf voetballend, volkomen onnodig.


NEC haalde na de winterstop dertien punten uit twaalf wedstrijden. Een mager aantal. Een veel te laag aantal, weet iedereen die alle wedstrijden zag. Één keer slechts trof NEC een team dat duidelijk beter was. In februari speelde PSV de ploeg uit Nijmegen helemaal zoek.


Het was de enige keer dat NEC een kansloze wedstrijd speelde. Tegen Willem II, RBC, Ajax en gisteren tegen FC Twente werden de punten onnodig en soms ongelukkig uit handen gegeven. Tegen FC Utrecht en ADO Den Haag had NEC dik moeten winnen, maar pakte het slechts een punt. Alleen uit bij NAC, waar het met 1-2 won, kreeg de Nijmeegse ploeg meer dan verdiend.


De conclusie dat NEC veel te laag staat, is dus een terechte. Ook in Enschede liet de ploeg het weer lelijk liggen. Daarbij lag een deel van de schuld bij trainer Cees Lok. De trainer die aanvallend voetbal predikt, startte met een afgeleide van Co’s (Adriaanse) kerstboom, maar dan met hangende takken. Want al beweerde de coach dat de uitvoering van het systeem bepaalt hoe aanvallend er gevoetbald wordt, van de elf die hij het veld opstuurde, was weinig offensiefs te verwachten.


De snelle Niedzielan stond als piek voor paal, want hij kreeg vooral hoge ballen op zich afgevuurd. De mannen in zijn rug, Tininho en Barreto, zijn bepaald geen spelers die snel voor de juiste ondersteuning kunnen zorgen. Daarbij kwam dat de mannen op de flanken, Valencia en Heije, spelers zijn bij wie ’terug’ meer in de natuur ligt dan ‘vooruit’.


Dus was het spelbeeld even voorspelbaar als de eindklassering van Michael Boogerd in de Amstel Goldrace. FC Twente had de bal en NEC holde er maar wat achteraan. Bovendien zochten veel spelers naar hun plaats. Tot hun grote genoegen zagen de Enschedeërs het ene na het andere gat onstaan, waar ze in konden duiken. Ondanks het overwicht van hun ploeg kon het thuispubliek weinig waardering opbrengen voor de Nijmeegse tactiek. Al na dertien minuten klonk een luid en hatelijk ‘Anti-voetbal’ en eigenlijk hadden de fans wel gelijk.


Het liedje was ook bedoeld voor de eigen helden. Want voor een ploeg met Europese ambities, deed Twente erg weinig met alle ruimte. Alleen Shoukov schoot de bal prachtig binnen. De assist kwam nota bene van de zwak spelende Patrick Pothuizen. NEC was toen al een glaszuivere penalty onthouden. Barreto kon door na een toevalsaanval en werd voor iedereen zichtbaar onderuit gehaald door Heubach. Zelfs de verstokte Twente-fan zag de bal op elf meter gaan, maar grensrechter Jaap Pool had kennelijk vuiltjes in beide ogen, want bovenop de situatie staand, zag hij niets.


Was een Nijmeegse voorsprong onrechtvaardig geweest, de 1-0 was wel terecht. Daarna kwam NEC, mede door een paar omzettingen, iets beter in de wedstrijd. Maar dreigend werd de ploeg pas echt toen Lok na een uur de jongelingen Thijs Hendriks (20) en Worm (19) ingebracht. De laatste is het grootste talent uit de NEC-opleiding en liet in het halve uur dat hij kreeg zien dat die typering terecht is. Misschien weet hij zelfs Wiel Coerver weer naar De Goffert te lokken, want kappen is een van zijn specialiteiten.


Zeven minuten stond het jeugdige duo in het veld, toen ze hun handtekening onder de aansluitingstreffer zetten. Worm stuurde op prachtige wijze Niedzielan diep en Hendriks nam zijn voorzet knap in één keer op de slof. De doelpuntenmaker, die moet vertrekken bij NEC, liet zelfs na nog een keer te scoren.


Vijf minuten voor tijd schampte hij de bal in plaats van binnen te koppen. En zo ging de ploeg uit Nijmegen weer van het veld met het gevoel punten te hebben laten liggen.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan